Toimi näin, jos älylaite ilmoittaa sydämen rytmivaihteluista – näin luotettavia urheilu- ja älykellot ovat

Terveyden seuraaminen älylaitteilla yleistyy –mitä tehdä, jos älykellosi antaa hälytyksen rytmihäiriöstä? 9:05
Katso video: Tällaisia hyötyjä älykellosta voi olla

Kardiologi suosittelee erityisesti ikäihmisille pulssin seuraamista säännöllisesti joko suoraan ranteesta tai älylaitteen avulla.

Äly- ja urheilukellot voivat havaita esimerkiksi sydämen rytmihäiriön tai oireettoman eteisvärinän. Milloin on sitten syytä lähteä jatkotutkimuksiin?

– Kannattaa ensimmäisenä miettiä, miltä oma vointi tuntuu. Ei kannata sokeasti luottaa kelloon, vaan jos vointi on oikein hyvä ja ei muita oireita, niin voi olla rauhassa, sanoo HUSin kardiologi Pekka Raatikainen.

– Oireeton eteisvärinä on salakavala sairaus, kun se voi aiheuttaa aivohalvauksia. Se olisi hyvä saada oireettomanakin kiinni ja sen takia suositellaan iäkkäille ihmisille varsinkin pulssin seuraamista.

Älykellot ja -puhelimet ovat laajentaneet käytettävyyttä, niitä voi käyttää kuntoilussa apuna ja kertovat omasta kunnosta sekä palautumisesta.

Ovatko laitteet luotettavia?

Jotkut älylaitteet saattavat mitata sydänfilmin. Raatikaisen mukaan älykellon antama tulos on aina suuntaa antava.

– Lääkärin kannalta sydänfilmin tallentaminen on kaiken A ja O. Olen rytmihäiriöistä kärsivälle potilaalle suositellut älykelloa. Sen on helppo napata se oire, kun se tulee, Raatikainen sanoo.

Alun perin urheilu- ja älykelloja käyttivät lähinnä ammattiurheilijat, mutta nykyään niitä löytyy lähes joka kuntoilijan ranteesta tai sormesta.

Katso yllä olevalta videolta, miten aitajuoksija Annimari Korte käyttää älylaitteita ja missä tilanteessa mittaaminen aiheutti stressiä!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat