Pandat ovat saaneet kiitettävästi yleisöä paikalle, ja ovatkin nousemassa eläintarhan mukaan kestosuosikeiksi. On myös todennäköistä, että tulevaisuudessa Lumi ja Pyry saattavat saada jälkeläisiä, jolloin on luvassa ennenkokematon pandabuumi, kirjoittaa Ähtäri Zoon toimitusjohtaja Jonna Pietilä.
Mielestämme maailman ihanimmat pandat Lumi ja Pyry ovat ihastuttaneet Ähtäri Zoossa vierailevia asiakkaita tämän vuoden helmikuun puolivälistä lähtien. Tähän mennessä Lumia ja Pyryä sekä eläinpuiston muita asukkaita on käynyt ihastelemassa noin 70 000 kävijää.
Pandabuumi on vasta alussa ja pandat noussevat Ähtäri Zoon kestosuosikeiksi. Näyttää myös siltä, että nämä kaksi söpöläistä saattaisivat oikeasti pitää toisistaan ja saada jälkeläisiä tulevina vuosina. Siinä tapauksessa nähtäisiinkin pandabuumin uusi aalto, hyöky– sellainen.
Pandat ovat myös luonnonsuojelun ikoneita kaikkialla maailmassa. Lasten erityisesti rakastamat Lumi ja Pyry toimivatkin hienosti luonnonsuojelun lähettiläinä seuraaville sukupolville.
Eläinpuisto elää vahvasti mukana tässä päivässä samalla kehittyen ja laajentuen edelleen.
Ähtäri Zoon Aasian alueen kehittäminen
Pandat ovat osa pitkän tähtäimen kehityssuunnitelmaa, joka laaditaan moneksi vuodeksi eteenpäin. Suunnitelman selkärankana on suojella uhanalaisia Skandinaavisen pohjoisen havumetsävyöhykkeen ja Aasian alueen eläinlajeja.
Aasian alueen kylmään ilmastoon sopeutuneiden lajien keskiössä ovat tietenkin Ähtäriin jo tulleet pandat, mutta tulevina vuosina saman alueen eläimistöä Ähtäri Zoossa saattavat edustaa esimerkiksi Japanin makaki, lumiapina ja upea iso kissa, Amurin tiikeri.
Tule kanssani kylpyyn
Japanin makaki on maailman pohjoisimpana Japanin Alpeilla elävä apinalaji.
– Tunnen syvää hengenheimolaisuutta makakien kanssa, sillä nekin nauttivat kuumista kylvyistä ja takkatulen lämmöstä. Kylvyissä rentoutuvat erityisesti naaraspuoliset japanin makakit.
Rentoutuminen ei ole ainoa hyvä syy nauttia kylpemisestä; kylvyn jälkeen näyttää paljon paremmalta. Urokset kuitenkin välttelevät kylpemistä, vaikka mieli tekisikin altaaseen. Niiden kohdalla kylpeminen vähentäisi arvovaltaa. Paksu ja pöyheä turkki on vaikuttavampi kuin uitettu. Japanin makakit ovat myös hyvin energisiä ja oppivaisia apinoita. Talviaikaan ne osaavat hakeutua lämmittelemään tulen äärelle, vähän niin kuin me ihmisetkin.
Kissapetojen kingi
Maailman suurimpia kissapetoja, Amurin tiikereitä, elää Itä-Siperian metsissä Amur-joen alueella tällä hetkellä vain noin 500 yksilöä. Kantaa on saatu kasvatettua pitkäkestoisen suojelutyön ansiosta, sillä vielä 1940 -luvulla määrä oli vain 40 yksilöä. Eläintarhat ovat tehneet hyvää työtä suojelun edistämiseksi.
Tässä työssä myös Ähtäri Zoo haluaa olla mukana. Maailman eläintarhoissa Amurin tiikereitä on noin 450. Niiden geeniperimä on luonnon tiikereitä monimuotoisempi, joten laji hyötyisi luontoon palautuksista.
Luonnossa Amurin tiikerit saalistaisivat muun muassa pandoja. Me emme tietenkään halua aiheuttaa Ähtäri Zoon Pandatalon rauhaan hyvin kotiutuneille Lumille ja Pyrylle yhtään ylimääräisiä sydämentykytyksiä, mutta Ähtäri Zoossa on kuitenkin riittävästi tilaa sekä pandoille että tiikereille.
Esimerkiksi Belgiassa sijaitsevan Pairi Daizan eläinpuistossa ei ole havaittu ongelmia vastaavassa tilanteessa. Pairi Daizan pinta-ala on suunnilleen sama kuin Ähtäri Zoon kokonaispinta-ala.
Ähtärin Eläinpuiston toiminta alkoi Köpi –hirvestä 45 vuotta sitten. Olemme kehittyneet ja kasvaneet hurjasti noista päivistä. Jo kolmen sukupolven ajan on puisto antanut kävijöilleen luontokokemuksia ja mahdollisuuksia kohtaamisiin villieläinten kanssa. Eläinpuistossa voi nauttia ulkoilusta, saada elämyksiä ja oppia lisää eläimistä. Omasta puolestani voin sanoa, että on ilo tehdä työtä ja olla edelleen kehittämässä yhtä Suomen suosituimmista matkailukohteista.