Tommi Evilä huomasi Krista Tervossa muutoksen: ”Heti alusta näki” – tällainen heitto vaadittaneen olympiamitaliin

Naisten moukarin karsinta ei ollut sunnuntaina Krista Tervolle ja Silja Kososelle finaalipaikoista huolimatta päiväkävely. Tekniikkamurheissa viime viikot tarponut Tervo ei valunut epäonnistuneen ensimmäisen yrityksen jälkeen alakuloon, vaan räväytti toisellaan Suomen ennätyksen 74,79. Kososen hermoja kysyttiin loppuun asti.

Kun Kosonen oli varmistanut finaalipaikan viimeisellä rykäisyllä 72,11, kaikki oli kuten alun perin pitikin: Suomen ykkösnaiset olivat molemmat raivanneet tien olympiafinaaliin.

Tervon onnistumista analysoitaessa on vaikea välttää vertauskuvaa lukon aukeamisesta.

– Palaan siihen, mitä sanoin Krista Tervosta EM-kisoissa: hän on luonnonvoima. Hallitsematon, jota ei voi valjastaa. Tosi iso hatunnosto hänen tiimilleen, erityisesti valmentaja Jukka Vihtoselle. Siellä on selvästi keskitytty kaikista vaikeuksista huolimatta oikeisiin asioihin, eikä lähdetty etsimään kaiken ratkaisevaa hopealuotia, MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä iloitsee. 

Evilä toivoo kaksikon ympärille pientä piiriä pyöriväksi finaalin alla. 

– Pitää muistaa, että tämä oli vasta ensimmäinen askel. Nyt fokus siihen, että nautitaan ja rentoudutaan omassa porukassa ilman ulkopuolisia ja käydään kohti finaalia. Mahtava opetus siitä, miten aina kannattaa yrittää loppuun asti.

– Kristan osalta niissä alkupyörähdyksissä ennen varsinaisia neljää pyörähdystä oli nyt enemmän nopeutta. Kontrasti toisesta kolmanteen ja kolmannesta neljänteen pyörähdykseen on ollut ihan valtavaa. Kiihtyvyys on muistuttanut enemmän kiekonheittoa, jossa valtaosa kiihtyvyydestä tulee viimeisellä pyörähdyksellä. Nyt heti alusta näki, että se on tasapainossa. Henkisestä lujuudesta kertoo myös se, että vaikka ensimmäinen jäi häkkiin, toisella tuli Suomen ennätys. Reaktio olisi voinut olla automaattisesti se, että tätä tämä taas on. Mutta sen sijaan olemus olikin, että mulla on vielä kaksi hienoa mahdollisuutta, Evilä iloitsi.

Sillä, lähdetäänkö finaaliin niin sanotusti Kosonen vai Tervo edellä, ei ole mitään merkitystä, muistuttaa Evilä. Todennäköisyys sille, että mitaliin vaaditaan 75-metrinen kiskaisu, on ja pysyy.

– Silja on super. Hän on osoittanut olevansa äärimmäisen kova arvokisaurheilija myös aikuisissa. Me kaikki tiedämme, millaisia paukkuja hän teki nuorten sarjoissa, mutta hän on tekemässä niitä myös aikuisissa. Hän oli EM-kisoissa neljäs, trendi on nousussa.

– Vaikka finaalipaikka tuli Siljalla kolmannella, hän sai kolme hyvää heittoa, kolme hyvää kosketusta kilpailurinkiin, olosuhteeseen ja stadioniin. Nyt kun finaali koittaa, mitään uutta ei ole tulossa. Toki, jos tulee märkää keliä, suomalaiset ovat tottuneet siihenkin. Se saattaa olla jopa vahvuuskin.

Naisten moukarin loppukilpailu käynnistyy tiistaina illalla kello 20.55.

– Sanoin jo aiemmin, että 75-metrinen vaaditaan mitaliin, eikä mikään ole muuttunut. Mopon ei tule keulia: tämä oli askel yksi. Sitten kun on menestytty, sitten voi juhlia. Mutta tämä oli vasta ensimmäinen luku tarinassa. Lisää kirjoitetaan vasta loppukilpailussa, eikä sen suhteen ole muuttunut mikään.

Lue myös:

    Uusimmat