Tommi Evilä vaikuttui Suomen sensaatiojuoksijasta Pariisissa – ”Kuin mahtava honeymoon-vaihe käynnissä”

Sunnuntain toisesta Suomen ennätyksestä Pariisin olympialaisten yleisurheilussa vastasi pirteän kautensa jatkoksi 3000 metrin esteissä ajan 9.22,77 juossut Ilona Mononen. Noteeraus ei riittänyt loppukilpailuun, mutta 20-vuotiaan ote teki vaikutuksen MTV Urheilun asiantuntijaan Tommi Evilään.

Rooman EM-kisoissakin SE:n juossut Mononen otti lajin päämatkakseen vasta tällä kaudella.

– Kuten Tulosruudun piipahduksessakin sanoin, Monosella on yhä kuin mahtava honeymoon-vaihe käynnissä. Kaikki on uutta ja ihmeellistä, siitä nautitaan. Kun muistetaan, että Mononen tuli viimeisten joukoissa kisoihin mukaan, jokainen selkä on voitettu, Evilä kommentoi. 

Monosen kohdalla Evilä pitää olennaisena, 5000 metrillä loppukilpailuun edenneen Nathalie Blomqvistin tavoin, kilpailusuunnitelmaa.

– Ajoillahan tuolla ei ole mitään väliä. Pointti on se, että molemmat leidit lähtivät toteuttamaan sellaista kisataktiikkaa, jolla laitettiin kaikki peliin jatkopaikkaa ajatellen.

– Kun toiseksi viimeiseltä vesisteeltä lähdettiin etusuoralle, Mononen jäi pikkuisen pussiin ja joutui himmaamaan. Siinä kohdin kärki pääsi vähän karkaamaan – mutta silti tuli Suomen ennätys. Ja parhaat vuodet ovat vasta tulossa. Taktinen kypsyys, kilpailusuunnitelmasta kiinni pitäminen, esteiden ylitystekniikat. Tämä vaikuttaa nyt jo hienolta, mutta mahtavaan tarinaan on ainekset, kun jatkavat valmennuksen kanssa sitä työtä ja keskittymistä, joita tähänkin asti.

Siirryttyään lajiin täysipainoisesti tällä kaudella Monosen ennätys on parantunut yli 20 sekuntia. Ennen Monosen tämän kesän Suomen ennätyksiä SE:tä piti hallussaan Sandra Eriksson ajalla 9.24,70. Neljän vuoden päässä siintävät Los Angelesin olympialaiset.

– Kehittyminen siihen, mitä on huippu-urheilu, on urheilijalle ikuinen oppimisprosessi.  Aina on asioita, joita voisi tehdä paremmin. Kun se on urheilijan mentaliteetti, kehittymisen jatkumo on kuin pysyvä tila, Evilä muistuttaa. 

Pituushypyn MM-pronssimitalisti kertoo turvautuneensa omalla urallaan mantraan: ”Kun tänään tekee asiat hyvin, on tilanne huomenna parempi”. 

– Ilona kuuluu nousevaan ja lahjakkaaseen sukupolveen. Pitää muistaa, että kyseessä on kaksikymppinen urheilijanalku, joka pystyy paukuttelemaan arvokisoissa SE:n. Pitää muistaa, että myös Rooman EM-kisoissa tuli jo SE. Fyysinen lahjakkuus on tärkeää, mutta psyykkinen puoli ratkaisee lopulta isot asiat. Eli juuri tämä, että lähdetään kilpailemaan rohkeasti, halutaan menestyä, ymmärretään mistä on kysymys, lajianalyysi on ymmärretty ja sitä toteutetaan oikeassa rytmissä. Onhan se voittava käsi. Mihin se sitten johtaa, aika kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat