Tommy ja Karoliina saivat tuta kotiopetukseen kohdistuvat ennakkoluulot – lapset sijoitettiin kiireellisesti, koska perhettä epäiltiin muun muassa oudosta ideologiasta

4:28img
Minkälaisia ennakkoluuloja kotiopetukseen liittyy?
Julkaistu 06.11.2020 06:40
Toimittajan kuva

Outi Airola

Tommy ja Karoliina saivat kokea kotiopetukseen kohdistuvat ennakkoluulot kovimman kautta.

Kotiopetus on Suomessa lisääntynyt viime vuosina. Asiaan kohdistuu kuitenkin paljon ennakkoluuloja, jotka pahimmillaan saattavat johtaa jopa rankkoihin lastensuojelutoimenpiteisiin.

Tommy ja Karoliina saivat tästä rajun muistutuksen noin vuosi sitten.

– Meidän lapset sijoitettiin kiireellisesti. Poliisi pysäytti meidät ja meidän kolme nuorinta lasta, jotka olivat autossa mukana, vietiin perhetukikeskukseen, kertoo Karoliina.

Vanhemmat kauhistuivat, sillä nuorin lapsista oli vielä rintaruokinnassa.

– Hän oli vasta seitsemän kuukauden ikäinen, eikä minua päästetty edes imettämään. He olivat sijoitettuna siellä kaksi vuorokautta, ennen kuin saimme heidät kotiin. Nuorimmainen oli itkenyt äänensä käheäksi, kertoo Karoliina.

Kaikki alkoi jo vuosia sitten, kun perhe muutti pieneen, kaksikieliseen kuntaan rannikko-Pohjanmaalla. Perhe asettui asumaan rivitaloon koulun viereen, mutta valitsi lapsillensa kotiopetuksen koulun sijaan.

Lue myös: Murto Helsingin lastensuojelun toimitiloihin johti satoihin kirjepostituksiin – "Tämä oli hyvin ikävä tapahtuma erityisesti perhehoitajille"

Tätä pidettiin kunnassa outona erityisesti viranomaisten taholta. Muutoin pieni kylä otti perheen hyvin vastaan.

– Tätä seurantaa, epäilyjä ja lastensuojeluilmoituksia jatkui vuosien ajan. Koko aikana ei oikein selvinnyt mistä meitä epäiltiin, sillä lapset pärjäsivät kotiopetuksen kautta kiitettävästi opettajien mukaan, kertoo Karoliina.

Outoja epäilyjä

Epäilyjen mukaan kuusilapsinen perhe asui liian ahtaasti, lapset olivat kotiopetuksessa eivätkä leikkineet ulkona riittävästi muiden lasten kanssa.

– Meidän asunnossa oli satayksitoista neliötä ja lapsemme kyllä leikkivät säännöllisesti muiden lasten kanssa – asuimmehan koulun pihapiirissä. Mutta meidän mainittiin myös edustavan jotakin liberatisti-ideologiaa, ihmettelee Karoliina.

Lue lisäksi: Auttavista puhelimista tuli koronan kuumia linjoja

Yksi epäily liittyi siihen, että perhe kuuluu johonkin "lahkoon".

– Meidän väitettiin seurustelevan vain samanhenkisten kanssa.

Kunnassa on runsaasti uskonnollisia yhteisöjä ja herätysliikkeitä, kuten alueella yleensäkin. Ihmiset kuuluvat niihin ilman että se olisi kummallista.

Myös Karoliinan ja Tommyn perhe osallistui ainakin kolmen eri seurakunnan tai yhteisön tapahtumiin.

– Mutta emme kuulu mihinkään tiettyyn seurakuntaan tai uskonnolliseen yhteisöön, korostaa Karoliina.

Ennakkoluulot tavallisia

Kotiopetukseen liittyvät ennakkoluulot kiinnostavat myös Suomen vanhimmassa kotiopetusyhdistyksessä.

– Kyse on tietämättömyydestä, joka synnyttää ennakkoluuloja ja epäilyjä, sanoo Suomen kotiopettajat ry:n puheenjohtaja Juhani Paavolainen.

Hänelle tieto Karoliinan ja Tommyn perheeseen kohdistuneesta kiireellisestä sijoituksesta ei ole edes yllätys.

– Meidän yhdistyksen tietoon on tullut muitakin tapauksia ja me olemme yrittäneet olla siinä tukena. Olemme käyneet myös oikeutta ja olleet todistamassa oikeudenkäynneissä, jatkaa Paavolainen.

Lue lisäksi: Etäkoulu oli Tapion pojalle helpotus – vasta kotiin jääminen lopetti kiusaamiseen: "Kun on ollut puhetta koulun avaamisesta ja sinne menemisestä, ahdistus on tosi pinnassa"

Karoliinan ja Tommyn perhe on kaksikielinen, jossa isä puhuu äidinkielenään ruotsia.

– Kotiopetus on yhä asia, joka herättää paljon epäilyksiä paitsi yleisön, myös sosiaaliviranomaisten ja opetusviranomaisten keskuudessa, tietää Tommy.

Hän arvioi, että heidän tapaukseensa liittyy jo ainakin tuhat sivua lausuntoja, arvioita, hallinto-oikeuden päätöksiä, aluehallintoviraston huomautuksia ja apulaisoikeusasiamiehen lausunto.

Kaikkinensa tapauksen piirissä on ollut viitisenkymmentä viranomaista.

Lapset takaisin

Tommy ja Karoliina saivat lapsensa takaisin ja viranomaiset useita huomautuksia aluehallintovirastolta. Jopa apulaisoikeusasiamies antoi huomautuksen, eikä hallinto-oikeus antanut sosiaaliviranomaiselle edes tutkimuslupaa perheen asioihin.

Painajainen tuntuisi nyt olevan takana, mutta perhe ei uskalla enää asettua samaan kuntaan asumaan.

– Meidän on mahdotonta asua tämmöisessä kunnassa, missä ei näköjään pysty tekemään asioita eri tavalla kuin muut, sanoo Karoliina.

Kotiopetuksen kattojärjestössä pelätään, että nyt tulossa oleva oppivelvollisuuslain uudistus heikentää entisestään kotiopetuksen asemaa.

– Me on puhuttu vainosta, ja nyt uusi oppivelvollisuuslaki ikään kuin sementoi tämän vainon, sanoo Paavolainen.

Lue myös: Kysely: Yli puolet vanhemmista kokee koronatilanteen synkkänä tai toivottomana

Tommyn ja Karoliinan perheessä kotiopetus jatkuu samoista syistä kuin aikaisemmin.

– Hyvin tärkeä syy on se, että he saavat oppia omaan tahtiin. Saavat jatkaa sitten kun ovat valmiita jatkamaan, eikä tarvitse rakentaa puolivalmiille pohjalle.

Takana on myös käytännön syitä.

– Olen itse esimerkiksi ollut osa-aikatyössä, enkä missään nimessä halua tilannetta, että lapset ovat  aamupäin koulussa ja itse olen iltapäivän töissä, koska silloin tulee aika vähän nähtyä lapsia.

Karoliina nauraa, että jonkinlainen ideologia on siis taustalla.

– Haluamme lapsille parasta – sinänsä siis ideologinen ratkaisu, huomauttaa Karoliina.

Juttua korjattu 6.11. klo 12:35: Suomen Kotiopettajat ry ei ole alan kattojärjestö. 

Tuoreimmat aiheesta

Lastensuojelu