Vuosia jatkuva peukalon tai tutin imeminen voi johtaa purentavirheisiin ja sitä kautta muihin ongelmiin. Asiantuntija kehottaa huoltajia puuttumaan tapaan viimeistään, kun lapsi on 5-vuotias.
Peukalon imeminen voi tulla kalliiksi, todistaa amerikkalainen tosi-tv-tähti Brielle Biermann.
Hän kertoo imeskelleensä peukaloaan 9-vuotiaaksi asti, mikä johti hampaiden purentavirheeseen. Hänen ylä- ja etuhampaansa eivät kohtaa toisiaan, mikä on aiheuttanut naiselle muun muassa syömis-, puhumis- ja hengitysvaikeuksia.
Elämänlaatuaan parantaakseen Brielle aloitti oikomishoidot aikuisiällä. Hammasrautojen lisäksi purentaa oiottiin leukaleikkauksessa, josta nainen nyt toipuu.
Jos päivitys ei näy, voit avata sen tästä.
Peukalon imeskely voi vaikuttaa purentaan
Terveyskirjasto vahvistaa artikkelissaan, että pitkäaikainen sormen tai tutin imeminen purennan kehityksen aikana voi aiheuttaa hampaiden asentovirheitä.
Briellen tapauksesta uutisoivalle Today-sivustolle puhunut, leukaleikkauksiin erikoistunut plastiikkakirurgi John Girotto kertoo, että tapa voi muuttaa etuhampaiden asentoa työntämällä ylähampaita eteenpäin ja alahampaita taaksepäin. Näin syntyy niin sanottu avopurenta, jossa etuhampaat eivät kohtaa vastakappaleitaan.
Ortodontian eli oikomishoidon apulaisopettaja Jeffrey Cooper Rutgersin yliopistosta kertoo Todaylle, että lohdutuksen hakeminen imeskelystä voi jatkuvasti ja voimakkaasti tehtynä johtaa muihinkin ongelmiin.
Mahdollisten kosmeettisten haittojen lisäksi hampaiston asento- ja purentavirheet voivat vaikuttaa puhumiseen, syömiseen, hengittämiseen ja nukkumiseen. Epätavallisiin, epämukavuutta lievittäviin syömistapoihin turvautuminen voi kuormittaa niveliä ja saattaa johtaa esimerkiksi leukanivelen tulehdukseen.
Virheellinen purenta voi myös aiheuttaa pään ja kasvojen kiputiloja.
Lue myös: Moni empii hampaiden oikomista kauemmin kuin itse hoito kestäisi – yksi asia varmistaa pysyvän tuloksen: "On aika yllättävää, että pitkänkin ajan jälkeen..."
Puutu peukalon imeskelyyn
Cooper suosittelee, että peukalon tai tutin imeskelyyn puututtaisiin viimeistään lapsen ollessa 5-vuotias, mieluummin jo aiemmin.
Moittimisen sijaan lasta kannattaa kehua, kun hän ei ime peukaloaan. Usein tavasta haetaan lohdutusta, joten lapselta kannattaa kysyä, mikä häntä ahdistaa. Apua peukalon imemisen lopettamiseen voi pyytää myös vanhemmilta lapsilta sekä hammaslääkäriltä. Yksi keino on esimerkiksi laittaa lapsi pohtimaan, miltä näyttäisi, jos hänen idolinsa imisi peukaloaan.
Oikomishoidon tarvetta voi ryhtyä selvittämään, kun lapsi on menettänyt suurimman osan maitohampaistaan. Tavallisimmin oikomishoito tehdään Suomessa 9–12-vuotiaille lapsille, jolloin leukojen kasvuun voidaan vielä vaikuttaa.
Lue myös: Harjaatko hampaasi keltaisiksi? Hammaslääkäri varoittaa pesuvirheestä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
0:46
Lähteet: Today, Terveyskirjasto 1 & 2, OralB, @briellebiermann/Instagram