Mercedeksen F1-tiimin tallipäällikkö Toto Wolff on avannut brittiläisen Daily Mail -lehden haastattelussa lapsuudessaan kokemaansa surua, joka on vaikuttanut hänen myöhempään elämäänsä merkittävästi.
Mestaritallin menestyvänä pomona jo kahdeksan vuotta toiminut Wolff on havahtunut koronapandemian myötä mielenterveysongelmiin, joita hän ja monet F1-sarjan työntekijät ovat vuosien saatossa kokeneet.
LUE MYÖS: Toto Wolffilta jyrkkää tekstiä Russellille ja Hamiltonille: "En epäröisi ottaa kuskia pois autosta"
Wolff on puhunut avoimesti muun muassa omasta uupumuksestaan, jonka takia hän joutui kaudella 2020 ottamaan aikaa itselleen.
49-vuotiaan itävaltalainen koki lapsuudessaan surua, joka on vaikuttanut hänen elämäänsä merkittävällä tavalla. Hänen isänsä kuoli pitkän sairastamisen jälkeen aivokasvaimen takia.
– F1-mestaruudesta taisteleminen ei hetkauta minua mitenkään. Verrattuna lapsuudessani ja nuoruudessani läpikäymiini asioihin tämä on pelkkää hauskanpitoa, koska se, mitä tapahtui varhaisessa elämänvaiheessa, on jättänyt minuun pysyviä arpia, Wolff kertoo Daily Mail -lehden pitkässä haastattelussa.
– Kyse ei ollut vain isäni menettämisestä. Isäni oli erittäin sairas kymmenen vuoden ajan aivokasvaimen takia. Hän oli sairas ensimmäisestä hetkestä, jonka muistan, siihen asti, kunnes hän menehtyi ollessani teini-ikäinen.
– Meillä ei myöskään ollut kirjaimellisesti yhtään rahaa. Hän ei pystynyt tekemään töitä. Se muutti hänen persoonallisuuttaan, Wolff sanoo.
Wolff kertoo isän kohtalon saaneen hänet ottamaan jo 14-vuotiaana tiukasti vastuun itsestään. Hän ei halunnut olla riippuvainen kenestäkään.
– Kaikilla on oma tarinansa. En pyydä mitään sympatiaa, mutta verrattuna työhöni tallipäällikkönä, tämä vainoaa minua vieläkin.
– Herään yhä öisin uneen, että olen yksin. Se uni on toistunut minulla lapsesta asti. Se voi tapahtua koska tahansa. Ajaudun siihen edelleen jatkuvasti, hän tunnustaa.
Wolff haluaa puhua ääneen mielenterveysongelmista ja vastoinkäymisistään, joita on elämässään kokenut. Valtava menestys jättää usein kuvan siitä, että ihminen ei ole kokenut elämässään kovia aikoja.
– Kyse ei ole paineesta tai työstä. Ihmiset näkevät sinut menestyneenä ja ajattelevat, että hänellä on varmasti kaikki hyvin, mutta sitä haluaa sanoa heille, että näin on käynyt minullekin. Et ole yksin sen kanssa. Arpi ei koskaan häviä.
– Kokemukseni mukaan monet menestyneet ihmiset – bisnesalan ihmiset, lääkärit, juristit – monet heistä ovat kokeneet nöyryytystä tai traumaa varhaisessa elämänvaiheessa, Wolff sanoo.