F1-tallit päättivät perjantaina järjestetyssä puhelinkokouksessa kulukatosta, joka astuu voimaan ensi kaudella. Tapa, jolla asiaa vietiin eteenpäin, ei miellyttänyt Mercedes-pomo Toto Wolffia.
LUE MYÖS: Tämä kuva Kimi Räikkösestä varasti huomion ja sai Mercedeksen reagoimaan – ”Varovaisesti, näin ne huhut alkavat”
Kulukatto on ensi kaudella 145 miljoonaa, sitä seuraavalla 140, ja vuosiksi 2023–2025 se laskee 135 miljoonaan dollariin.
Vaikka näihin summiin ei sisälly kaikki F1-tallin pyörittämiseen liittyvät kustannukset – esimerkiksi kuljettajien palkat – päätös rajoittaa varsinkin suurimpien tallien toimintaa kovalla kädellä; Mercedeksen ja Ferrarin budjetit huitelevat nykyään jopa 400 miljoonassa dollarissa.
Kulukattoasiaa valmisteltiin hyvin kaksijakoisissa tunnelmissa, sillä tallit olivat jakautuneet siihen liittyen eri leireihin. Pienet ja keskikastin tallit puhuivat julkisuudessa jopa 100 miljoonan kulukatosta, sillä jos mittavia uudistuksia ei tehtäisi, koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne voisi johtaa useammankin tallin kaatumiseen. Vastaavasti Red Bull ja Ferrari olivat jyrkästi liian suuria muutoksia vastaan, sillä ne voisivat johtaa heidän osaltaan laajamittaisiin irtisanomisiin – ja siihen, että isot tallit menettäisivät rahan tuoman kilpailuedun.
Viime vuosia dominoinut Mercedes oli asiassa hämmästyttävän hiljaa. Wolffin mukaan Mercedes valitsi tämän linjan tietoisesti.
– Olen ollut tässä lajissa mukana vuodesta 2009, enkä ole koskaan nähnyt näin paljon opportunismia ja manipulointia. Tässä lajissa on sellaisia puolia, jotka kyseenalaistan, ja toisinaan lajista itsestän tulee pelkkää taustamusiikkia sen sijaan, että se olisi kaiken keskipisteessä, Wolff sanoi ESPN:n haastattelussa.
– Olen oppinut paljon tietyistä ihmisistä, ja vaikka tiedän hyvin, että tämä on todella poliittinen ympäristö ja kaikki yrittävät vain saavuttaa hyötyä itselleen, sanoisin, että viimeiset kuusi kuukautta ovat olleet poliittisinta aikaa minun F1-urallani.
LUE MYÖS: Sebastian Vettel voi maksaa pelkällä olemassaolollaan Lewis Hamiltonille monta miljonaa – ex-kuski muistuttaa sopimusneuvotteluiden dynamiikasta: "He eivät ole mitään hyväntekijöitä"
Wolffin mukaan jotkut osapuolet ovat suorastaan tuputtaneet näkemyksiään julkisuuteen. Toisaalta Wolff myöntää, että asiaan on saattanut vaikuttaa se, että kaikki ovat olleet enemmän tai vähemmän lukittautuneina omiin koteihinsa, eikä normaali kanssakäyminen ole näin ollut mahdollista.
– Tietyllä tavalla se on ollut hyväkin asia, koska minun ei ole tarvinnut olla tekemisissä tiettyjen ihmisten kanssa. Mutta toisaalta on ollut nähtävissä, että joillakin ihmisillä on ollut tarvetta käydä keskustelua median kautta.
Kuusi tuplamestaruutta peräjälkeen voittanut itävaltalainen on dramaattisista muutoksista huolimatta kaikkea muuta kuin huolissaan; ratkaisevaa ei sittenkään ole raha vaan osaaminen.
– Loppujen lopuksi kaikki tämä on merkityksetöntä. Rakastamme tätä lajia siksi, että siinä on pohjimmiltaan kyse suorituksista. Kun lippu heilahtaa, paskanjauhanta päättyy. Ja se päättyy hyvin pian, jolloin kaikista näistä haastatteluista ja mielipiteistä tulee merkityksettömiä.