Asiantuntija kertoo, miksi treenaaminen voi nostaa painoa

7:42img
Videolla keskustellaan onnistuneesta painonhallinnasta.
Julkaistu 29.08.2021 07:04

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi näkyä vaa’alla kohonneena painona. Live Science -sivuston haastattelema asiantuntija selittää, mistä ilmiössä on kyse ja miksi painonnoususta ei kannata olla huolissaan.

Syksyn häämöttäessä kuntosalit ja lenkkipolut täyttyvät jälleen terveellisempää elämää tavoittelevista treenaajista. Urheiluharrastuksen aloittaminen voi johtaa pettymykseen vaa’alla, kun sen näyttämä lukema ei pienenekään – päinvastoin.

Liikunta voi nostaa painoa lukuisista eri syistä, kertoo Live Sciencen haastattelema liikuntafysiologian professori Corinne Caillaud Sydneyn yliopistosta. Hän kuitenkin muistuttaa, että treenaaminen on hyväksi, vaikka paino nousisikin.

Todennäköisesti treenin aiheuttama painonnousu on seurausta seuraavista tekijöistä.

Lue myös: Nousiko painosi yllättäen? 5 syytä nopeasti kertyneille kiloille

Syöt enemmän

Rankan urheilusuorituksen jälkeen houkutus palkita itsensä ruoalla voi olla suuri. Ruoasta saa energiaa helpommin kuin mitä liikkumalla kuluttaa, minkä vuoksi tapa voi johtaa painonnousuun.

Mikäli huomaa lihoneensa, kannattaa kiinnittää huomio syömisiinsä. Jos ruokavalio ei ole muuttunut, voi syyllinen löytyä biologisista oikuista.

Elimistöön kertyy nestettä

shutterstock_258362069

Treenaaminen on hyväksi, vaikka paino vähän nousisikin. Kuvituskuva.

Yhtäkkiä aloitettu raskas liikuntaharrastus pistää lihakset liian koville. Elimistön ryhtyessä korjaamaan lihaskudoksiin syntyneitä pieniä mikrovaurioita, joiden ansiosta lihakset kasvavat, voi kehoon syntyä lievä tulehdusreaktio. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että elimistöön kertyy hetkellisesti ylimääräistä nestettä.

Myös kehon tapa antaa liikkuville lihaksille energiaa voi aluksi lisätä painoa elimistöön kertyneen nesteen vuoksi, kertoo Cleveland Clinic -sairaalakeskus. Liikkuessa glukoosin eli sokerin käyttö energianlähteenä lisääntyy. Glukoosi varastoituu elimistössä glykogeeniksi. Kun ihminen treenaa säännöllisesti, keho alkaa varastoida itseensä tätä polttoainetta.

Glykogeeni sitoo itseensä vettä, mikä voi näkyä pienenä painonnousuna. Lihasten totuttua harjoitteluun ne tarvitsevat vähemmän glykogeenia energiantuotantoonsa. Paino laskeekin parissa viikossa treeniohjelman aloituksesta.

Lue myös: Elätkö terveellisesti, mutta olet silti väsynyt? Kuusi mahdollista selitystä vetämättömyydelle

Lihaksesi ovat kasvaneet

shutterstock_1422860777

Lihasten kasvaminen voi näkyä vaa'alla. Kuvituskuva.

Lihaskudos painaa rasvakudosta enemmän. Lihakset eivät kuitenkaan kasva yhdessä yössä, vaan lihaskuntoharjoittelun myötä voimistunut keho alkaa nostaa vaa'an lukemaa vasta pitkään jatkuneen treenauksen seurauksena.

– Lihasten koon kasvattamiseen menee kuukausia. Menee vuosi tai enemmän, jotta pääsee siihen pisteeseen, että muutos näkyy vaa’alla, Caillaud sanoo Live Sciencelle.

Lue myös: Eikö vatsarasva ota lähteäkseen? 4 merkkiä siitä, että syy onkin hormoneissa

Liikkuminen kannattaa

Caillaud huomauttaa, ettei kenenkään tulisi pidättäytyä liikunnasta lihomisen pelon vuoksi. Säännöllinen liikunta todennäköisesti pikemmin auttaa painonhallinnassa, sillä treeni kuluttaa energiaa ja kasvavat lihakset parantavat aineenvaihduntaa.

Liikunta myös ehkäisee lukuisia sairauksia, alentaa kohonnutta verenpainetta sekä ylläpitää kokonaisvaltaista toimintakykyä.

Lue myös: Pitääkö suolen olla tyhjä punnitusta varten? Näin paljon kakka oikeasti painaa – vastaus saattaa yllättää

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

4:10img

Nopea kuminauhatreeni pistää koko kehon töihin.

Lähteet: Live Science, Cleveland Clinic

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta