Laihdutatko läskin sijaan lihasta? 4 varoittavaa merkkiä – tässä vaiheessa hälytyskellojen pitäisi soida

0:37imgNopa narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa – näin teet testin!
Julkaistu 20.09.2020 07:05

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kilojen kariseminen lihaskudoksesta voi olla seurausta esimerkiksi liian nopeasta painonpudotustahdista.

Yleensä laihduttajan tavoitteena on kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa. Yhdistelmän seurauksena ihminen näyttää hoikemmalta ja kiinteämmältä. Rasvaa polttaakseen ihmisen on saatava ravinnostaan vähemmän energiaa kuin mitä hänen elimistönsä päivittäin kuluttaa.

Rasvan karistaminen lihaskudoksen sijaan on myös terveyden kannalta paras vaihtoehto, sillä lihasvoimaa tarvitaan kehon liikuttamiseen sekä arjessa jaksamiseen. Lisäksi lihaskudoksen kasvattaminen tukee laihtumista, sillä se kuluttaa rasvakudosta enemmän energiaa myös levossa.

Toisinaan käy kuitenkin niin, että vaa’an pienempi lukema on seurausta lihasten eikä rasvan vähenemisestä. Monesti syy on liian tiukassa dieetissä, josta ihminen ei saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja ja proteiineja

Elimistö käyttää hiilihydraattien glukoosia ensisijaisena energianlähteenään. Jos hiilihydraatteja ei ole saatavilla, elimistö alkaa muuttaa lihasten proteiineja ja rasvakudoksen rasvahappoja ketoaineiden avulla glukoosiksi. Laihduttajien suosimaa proteiinia puolestaan tarvitaan lihaskasvun takaamiseksi ja lihaskadon vähentämiseksi.

Mutta mistä tunnistaa, että kilot karisevat lihasmassasta eivätkä rasvakudoksesta? Men’s Health -sivuston haastattelemat asiantuntijat listasivat merkkejä, jotka kertovat tästä epäsuotuisasta kehityksestä.

1. Treeni ei luista

Lihaskudoksen vähetessä treeni voi alkaa tuntua tahmealta – jopa siinä määrin, että liikunnan lopettaa kokonaan. Mikäli huomaa, ettei enää jaksa treenata yhtä isoilla painoilla tai tehdä yhtä monia toistoja kuin ennen, hälytyskellojen tulisi soida.

2. Veto on jatkuvasti pois

Lihasten surkastuminen näkyy kuntosalin lisäksi muussa arjessa. Riittämättömän ravinnon aiheuttama lihasmassan väheneminen voi johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen.

Vetämätön olo ja suorituskyvyn aleneminen voivat olla myös seurausta ylikunnosta, jos kehoa on rasitettu enemmän kuin mistä sillä on ollut mahdollisuus palautua. Niukka dieetti yhdistettynä rankkaan liikuntaan vaatii tasapainokseen riittävästi lepopäiviä ja unta.

Lue myös: Teetkö tämän mokan iltaisin? Tutkimus: Johtaa rasvan ja painon kertymiseen

3. Rasvaprosenttisi ei pienene

Rasvaprosentti kertoo, kuinka suuri osa kehon painosta on rasvaa. Rasvaprosentista antavat viitettä painoindeksi sekä vyötärönympäryksen, lantionympäryksen ja kaulanympäryksen mitta.

Jos huomaa laihtuvansa, mutta keho ei muutu tiukemmaksi, menetetyt kilot saattavat olla lähteneet lihaskudoksesta.

4. Laihdut huimaa vauhtia

Laihduttamisessa maltti on valttia, sillä pikakuurilla saadut tulokset eivät usein ole pysyviä – erityisesti, jos elintavat palaavat ennalleen dieetin jäkeen.

Toinen syy pikadieettien kestämättömyyteen on se, että äkisti pudonneet kilot ovat voineet lähteä lihaksista. Erityisesti laihduttaminen ilman liikuntaa johtaa todennäköisesti lihaskudoksen vähenemiseen.

Lue myös: Haluatko polttaa tuplasti enemmän kaloreita päivässä? Älä sorru laihduttajan arkkimokaan

Lue myös: Polttaa kaloreita, suojaa lihomiselta ja ehkäisee diabetesta – näin aktivoit elimistösi ruskeaa rasvaa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Men's Health, Healthline

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta