"Trump ei ainakaan hiljene" – asiantuntija odottaa Kamala Harrisilta kantaa Israel-kysymykseen

Demokraattien nelipäiväinen puoluekokous alkaa tänään Chicagossa Yhdysvalloissa. Presidentti Joe Bidenin on määrä puhua kokouksessa ensi yönä Suomen aikaa. 

Reilut neljä ja puoli tuhatta puoluekokousedustajaa on kokoontunut Chicagoon kirjoittamaan virtuaaliäänestyksessä jo ehdokkaiksi valituille Kamala Harrisille ja Tim Walzille vaaliohjelman, nostamaan puolueen yhteishenkeä, sekä kehumaan väistyvän presidentin Joe Bidenin kauden saavutuksia.

Kokouksen tärkein tehtävä on vaaliohjelman laatiminen marraskuun vaaleihin. Suurimmaksi kiistaksi noussee Yhdysvaltain tuki Gazan sotaa käyvälle Israelille.

Kokouskaupungissa mielenosoittajat vaativat tuen katkaisemista Israelille. 

Helsingin yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson toteaa Kymmenen uutisissa, että Israelin tuki on vaikea kysymys demokraateille.

– Kamala Harrisin täytyy nopeasti tehdä oma kanta. Yhdysvalloissa on suuri joukko vähemmistöjä, jotka tulevat Lähi-Idästä. Jonkinlainen kannanotto täytyy tulla Harrisilta. 

Andresson näkee, että tällä on merkitystä Harrisin kampanjalle tärkeissä osavaltioissa.

"Trump ei ainakaan hiljene"

Anderssonin mukaan vaikuttaa siltä, että republikaaneillla ei ole oikein homma hanskassa, eivätkä he oikein tiedä, mitä tehdä.

– Trump ei ainakaan hiljene. Nähtäväksi jää, miten demokraatit hyökkäykseen vastaavat. Kyllä tästä voidaan mennä aika alas vielä. 

Salamurhayrityksen jälkeen Trump sai paljon sympatiaa ja moni sanoi, että hänellä oli voiton avaimet käsissään.

– Kyllä hän pari päivää oli vähän inhimillisempi, mutta paluu samoihin teemoihin tuli entistä voimakkaampana, Andersson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat