Kotona työskennellessä työn ja vapaa-ajan rajat saattavat helposti hämärtyä. Harper’s Bazaar jakoi vinkit siihen, miten vaihtaa vapaalle kotona vietetyn työpäivän jälkeen.
Kun kodista tulee yhtäkkiä myös työpaikkasi, työn ja vapaa-ajan raja voi muuttua häilyväksi. Tilannetta pahentaa se, ettei kaikilla ole mahdollisuutta työskennellä erillisessä työhuoneessa tai muunlaisella työpisteellä.
On kuitenkin keinoja, joiden avulla pystyt helposti erottamaan työn vapaa-ajasta ja latautumaan seuraavaa päivää varten.
1. Vaihda vaatteesi
Työskentelit sitten oloasussa tai farkuissa, vaatteiden vaihtaminen päivän jälkeen on selkein merkki siitä, että työpäivä on päättynyt.
Normaalisti töihin suunnatessasi puet päällesi todennäköisesti työvaatteet tai univormun, mikä auttaa henkisesti valmistautumaan työpäivään. Tullessasi kotiin vaihdat vaatteet taas rennompaan asuun.
Vaatteiden vaihtaminen työpäivän jälkeen onkin loistava tapa viestittää itselle, että työpäivä on ohi ja vapaa-aika on alkanut.
2. Jos voit, poistu tilasta, jossa työskentelet
Työskentelytilasta kannattaa poistua työpäivän päätteeksi, jotta töiden loppuminen konkretisoituu. Jos sinulla ei ole varsinaista työhuonetta, voit mennä hetkeksi esimerkiksi parvekkeelle tai vain poistua työpisteesi ääreltä, oli se sitten keittiön pöytä tai sohva.
Voit konkretisoida työpäivän loppuneen myös siirtämällä työvälineesi syrjään. Jos työskentelet esimerkiksi läppärillä, sulje se ja laita se kokonaan pois silmistäsi vaikkapa läppärilaukkuun.
3. Pidä taukoa elektronisista välineistä
Kännykän ja läppärin sulkeminen tai hiljentäminen työpäivän päätteeksi voi olla hyvä idea, etenkin jos työsi painottuu viestintään tai sosiaaliseen mediaan.
Tauko kaikenlaisista näytöistä antaa silmillesi kaivattua lepoa, mutta vetää myös rajan sen välille, käytätkö laitteita työhön vai vapaa-ajan tarkoituksiin. Laita kännykkäsi ‘’älä häiritse’’ -tilaan, lentokonetilaan tai laita se hetkeksi kokonaan pois päältä.
Työpäivän päätteeksi elektroniset laitteet kannattaa laittaa hetkeksi kokonaan syrjään. Kuvituskuva.Shutterstock, nampix
4. Kuntoile
Kuntoilulla on lukuisia terveysvaikutuksia. Liikunta muun muassa vähentää ahdistuneisuutta sekä stressiä ja laukaisee stressin aiheuttamia lihasjännityksiä.
Erityisesti aerobinen liikunta piristää mieltä ja lisää serotoniinin määrää kehossa. Jos reipas hikoilusessio ei innosta, myös rauhallinen kävelylenkki tai joogahetki piristää ja vie ajatukset pois työnteosta.
5. Lue kirjaa
Työpäivän päätteeksi voi tuntua houkuttelevalta rojahtaa sohvalle katsomaan televisiota tai lempisarjaa suoratoistopalvelusta. TV:n katsominen on kuitenkin usein passiivista, jolloin mielemme voi laukata jossain täysin muualla kuin itse ohjelmassa.
Sarjojen katsomisen sijaan kannattaa keskittyä kirjan lukemiseen. Lukeminen vaatii keskittymistä, sillä joudut oikeasti paneutumaan sanoihin, sivun kääntämiseen sekä tarinan visualisointiin mielessäsi. Näin ollen lukeminen vie mielesi pois työnteosta aivan eri tavalla kuin television tuijottaminen.
6. Soita ystävälle
Ystävän kanssa puhuminen on oiva tapa lopettaa työnteko ja vaihtaa vapaalle. Voit siirtyä pois työpisteeltäsi puhelun ajaksi tai järjestää after workit videopuhelun välityksellä.
Etenkin näinä aikoina, kun ystävien näkeminen on ollut olematonta tai vähäistä, on hyvä muistuttaa itseään siitä, että elämässä on muutakin sisältöä kuin työ.
7. Ota rutiineihisi mukaan hyvinvointirituaali
Voit pitää työpäivän jälkeen pienen hyvinvointihetken ja tehdä siitä osan rutiiniasi. Näin ollen työpäivä katkeaa päivittäin kuin itsestään.
Hyvinvointihetki voi olla vaahtokylpy, kasvonaamio tai vaikkapa ruoanlaitto. Mitä tahansa, mikä tuo sinulle hyvän mielen ja vetää rajan työpäivän ja vapaa-ajan välille.
LUE MYÖS: Muistatko edes enää, miten karmeaa on istua työmatkaruuhkassa? Näitä 11 asiaa et ainakaan kaipaa normaalista työelämästäsi
Lue kaikki lifestyle-artikkelit
Lähde: Harper's Bazaar