Jo 18 EU-maata on karkottanut venäläisiä diplomaatteja vastalauseena epäilyille Venäjän osallisuudesta hermomyrkkyskandaaliin. Tuoreimpien tietojen mukaan suurin määrä myrkkyä löytyi ex-agentti Sergei Skripalin kotiovelta Britanniassa.
Entinen ulkoministeri, sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja muistuttaa Huomenta Suomessa, että diplomaattien karkottaminen ei ole ollut EU:n päätöksentekoa, vaan Britannian ja Ranskan päätöksentekoa, johon on haluttu saada mahdollisimman monta EU-maata mukaan.
– Minusta tämä kertoo siitä, että EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei johdeta oikealla tavalla, Tuomioja sanoo.
Vihreiden kansanedustaja Pekka Haaviston mielestä länsimaat saivat yllättävän nopeasti päätöksiä aikaan myrkytystapauksen tultua julki.
– Kysymys nousee sitten siitä, tehtiinkö harkinta perusteellisesti. Päätöshän oli tässä tapauksessa enemmän poliittinen kuin juridinen. Sitä on hyvä pohtia, Haavisto summaa.
Tuomioja sanoo, että hänen ja puheenjohtaja Antti Rinteen eri näkemyksiä Suomen tekemästä karkotuspäätöksestä ei kannata suurennella. Rinne teki oman arvionsa Tuomiojan mukaan uskoen, että Skripalin tapauksesta saadaan uutta tietoa. Tuomioja ei myöskään usko, että päätöksestä on suurta haittaa Suomen ja Venäjän suhteille.
– Ongelma on oikeastaan lännen puolella. Millä tavalla länsi käsittelee vakavia rikoksia ja rikosepäilyjä? Tässä lasketaan nyt meidän oikeusvaltiomme standardeja lähemmäksi venäläistä tasoa.
Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Tuomioja sanoo itsekin pitävänsä venäläistahoa syyllisenä myrkytykseen. Länsimaiden toiminnan vauhti ja hieman kyseenalaiset menettelytavat syyllisen julistamisessa antavat ulkopolitiikan konkarin mukaan kuitenkin presidentti Vladimir Putinille mahdollisuuden uhriutua ja nostaa profiiliaan omien kannattajien keskuudessa.
Haaviston mukaan olisi ollut kiinnostavaa selvittää, mistä novitsok-hermomyrkky on peräisin, mutta nyt ovi siihen on kiinni, kun Venäjälle ei ole intressejä yhteistyöhön.
Haavisto myös sanoo, että vaikka Venäjä on syyllistynyt kansainvälisen yhteisön silmissä useisiin kyseenalaisiin toimiin, asiat täytyisi käsitellä yksi kerrallaan, eikä lyödä sanktioita sanktioiden päälle.
– Tämä ei ainakaan lisää yhteistyöhalukkuutta.