Maailma ei ole ymmärtänyt diabeteksen sosiaalista luonnetta ja on aliarvioinut taudin todellista laajuutta ja uhkaa, Lancet arvioi pääkirjoituksessaan.
Diabetesta sairastavien määrä maailmalla yli kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, ennustaa tuore Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus. Asiantuntijoiden mukaan tapausten määrän kasvua pahentavat rakenteellinen rasismi ja maiden välinen epätasa-arvo.
Tutkimuksen mukaan diabetesta sairastavien ihmisten määrä tulee kasvamaan jokaisessa maailman maassa.
Nykyisellään noin 529 miljoonalla ihmisellä arvioidaan olevan diabetes. Tapauksista 95 prosenttia on kakkostyypin diabetesta, jonka puhkeamista voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin.
Diabetestapausten kokonaismäärän uskotaan nousevan seuraavien vajaan 30 vuoden aikana yli 1,3 miljardin.
Yli puoleen diabeteksen aiheuttamista kuolemista ja vammautumisista on yhdistetty korkea painoindeksi, joka taas viittaa osaltaan ylipainoon. Muita riskitekijöitä olivat ihmisten ruokavalio, liikunta, tupakointi ja alkoholi.
Institute for Health Metrics and Evaluation -terveystutkimusinstituutin (IHME) johtavan tutkijan Liane Ongin mukaan yksi tekijä oli myös ruokavalion muuttuminen.
– 30 vuoden aikana eri maat ovat siirtyneet perinteisistä ruokailutottumuksista -- jalostetumpiin elintarvikkeisiin, Ong kertoo uutistoimisto AFP:lle.
Lancetissa julkaistun tutkimuksen kirjoittajiin lukeutuva Ong arvioi, että ihmiset ovat syöneet aiemmin ehkä enemmän hedelmiä, vihanneksia ja kasviksia.
Lue myös: MTV:n tiedot: Suomessa vuodessa 55 000 estettävissä olevaa sairaalahoitojaksoa – "Oikea luku voi olla jopa kymmenkertainen"
Diabetekseen liittyvä epätasa-arvo lisääntyy
Tutkimuksessa arvioitiin myös, että vuoteen 2045 mennessä kolme neljäsosaa diabetesta sairastavista aikuisista asuu matalan tulotason ja keskitulotason maissa.
Mutta jopa varakkaissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, diabetestapausten määrän arvioitiin olevan lähes 1,5 kertaa korkeammalla vähemmistöjen, kuten mustien, latinalaisamerikkalaisten, aasialaisten tai alkuperäiskansoihin kuuluvien keskuudessa. Asiasta kertoo erillinen niin ikään Lancetissa julkaistu tutkimus.
Yksi tutkimuksen kirjoittajista, Wisconsinissa sijaitsevan lääketieteellisen oppilaitoksen professori Leonard Egede on arvioinut diabetekseen liittyvän epätasa-arvon lisääntyvän.
– Rasistinen politiikka, kuten asuinalueiden erottelu, vaikuttaa ihmisten asuinpaikkaan, riittävän ja terveellisen ruoan saatavuuteen ja terveydenhuoltopalveluihin, hän sanoo.
Ongin mukaan haasteena on, etteivät tutkijat näe minkäänlaista yksittäistä ratkaisua, jolla saataisiin kaikki korjattua. Sen sijaan diabeteksen torjunta vaatii hänen mukaansa pitkän aikavälin suunnittelua, investointeja ja valtioiden huomiota ympäri maailman.
– Maailma ei ole ymmärtänyt diabeteksen sosiaalista luonnetta ja on aliarvioinut taudin todellista laajuutta ja uhkaa, Lancet arvioi pääkirjoituksessaan.
– Diabetes tulee olemaan tätä vuosisataa määrittelevä sairaus, lehti lisää.