Liki 30 vuotta vanhasta lakimiehen murhasta syytetty mies peitti kasvonsa Turun hovioikeudessa – MTV Uutiset paikalla

Hovioikeus pui tänään liki 30 vuotta vanhaa poikkeuksellista henkirikostapausta. Seitsemänkymppistä miestä syytetään Turussa vuonna 1994 kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta.

MTV Uutiset seuraa hovioikeuden istuntoa paikan päällä ja raportoi käänteistä tässä jutussa. Tapauksen taustaa voi lukea aivan artikkelin lopusta sekä täältä.

Hetki hetkeltä -seuranta:

Kello 13.56: Kirjallisten todisteiden esittely jatkuu edelleen. Oikeussalissa on esitelty televalvontatietojen lisäksi muun muassa karttakuvia, jotka selventävät matkapuhelintolppien paikkoja ja kuuluvuusalueita vuonna 1994. 

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tältä erää.

Oikeudenkäynti jatkuu tämän iltapäivän jälkeen vielä 6 istuntopäivän ajan. Huomenna oikeus käy edelleen läpi jutun kirjallisia todisteita.

Ensi viikolla jutussa on määrä kuulla murhasta syytettyä miestä itseään sekä tapaukseen liittyviä todistajia, joita on kerrottu olevan parisenkymmentä.  

Hovioikeus on arvioinut, että oikeudenkäynti saadaan istuttua kokonaan tammikuun loppuun mennessä. MTV Uutiset seuraa jutun etenemistä myöhemmin. Kiitos lukijoille!

Kello 13.11: Syyttäjä käy läpi televalvontatietoja. Syyttäjä on vedonnut näihin tietoihin oikeudenkäynnissä useaan kertaan myös käräjillä.

Televalvontatiedoista selviää muun muassa se, että murhasta syytetty Lehto ja henkirikoksen uhriksi joutunut Härmäläinen olivat yhteydessä ennen henkirikosta. 

Oikeudelle esitellään myös esimerkiksi litterointia eräässä pankissa työskennelleen naisen kuulustelusta, joka tehtiin hypnoosissa. Poliisi suoritti aikoinaan tällaisen poikkeuksellisen hypnoosissa tehdyn haastattelun, sillä kyseinen nainen oli tavannut Lehdon henkirikosta edeltävällä ajalla. 

Hypnoosin tarkoituksena oli palauttaa naisen muistiin tarkempia yksityiskohtia siitä, mistä tapaamisessa oli puhuttu. MTV Uutiset julkaisi poliisin kuvaaman videon hypnoositilanteesta loppuvuodesta 2021. Sen voi katsoa täältä: 

Poliisitutkinnassa epäiltiin ja myös syyttäjä on esittänyt, että Lehto olisi käynyt pankissa tapaamisella rakentaakseen itselleen alibia murhapäivälle.

Oikeudelle näytetään myös Lehdon kuvia 1980- ja 1990-luvuilta. Kuvien perusteella osapuolet keskustelevat oikeudessa siitä, mitä Lehdon ulkonäöstä voi päätellä.

Eräs todistaja on kertonut nähneensä Ilpo Härmäläisen sekä jonkun toisen miehen eräässä Turun keskustassa sijaitsevassa kahvilassa Härmäläisen katoamispäivänä, ennen kuin Härmäläinen lähti kotoaan viimeisen kerran. Syyttäjän mukaan Härmäläinen tapasi tuolloin Lehdon ja lähti vielä tämän jälkeen käymään kotonaan, ennen kuin Lehto kävi hakemassa hänet kyytiinsä kotitalon edustalta Turun keskustasta.

Lehto on kiistänyt kahvilatapaamisen, koska silminnäkijän mukaan Härmäläisen tapaama mies oli hieman epäsiisti ja vatsakas.

Lehdon puolustus vetoaa siihen, ettei Lehto näytä edes poliisin 1990-luvulla ottamissa kuvissa vatsakkaalta tai epäsiistiltä, vaikka kuvat on otettu putkassa nukutun yön jälkeen. 

Kello 12.45: Oikeudenkäynti jatkuu nyt kirjallisten todisteiden esittelyllä.

Oikeuden puheenjohtaja kertoi aiemmin, että todisteet ovat hyvin pitkälle samat, jotka jo jutun käräjäoikeusvaiheessa aiemmin esiteltiin. 

Aluksi syyttäjä esittelee omat todisteensa. Hän aloittaa Ilpo Härmäläisestä heti katoamisen jälkeen tehdyllä katoamisilmoituksella, eli vanhalla poliisin asiakirjalla.

Syyttäjä esittelee myös laskuja liittyen laskutuskuvioon, josta murhasta syytetty Lasse Lehto vuonna 1996 tuomittiin oikeudessa.  

Koska todisteet on suurimmilta osin esitelty jo aiemmin käräjäoikeudessa ja todisteita on erittäin suuri määrä, tähän päivittyvään seurantaan ei tulla avaamaan todisteita kohta kohdalta yksityiskohtaisesti.

Kirjallisten todisteiden läpikäyntiin on varattu iltapäivän lisäksi koko huominen istuntopäivä. Kaiken kaikkiaan hovioikeudenkäyntiä varten on varattu seitsemän istuntopäivää. 

Referoimme tulevan iltapäivän annin tärkeimmiltä osin.

Kello 11.43: Oikeus pitää lounastauon.

Kello 11.40: Puolustuksen mukaan on selvää, että Härmäläinen on joutunut henkirikoksen uhriksi. Tämä kävi ilmi, kun mies löytyi ammuttuna meren pohjasta viime kevättalvella.

Puolustuksen mukaan ei kuitenkaan ole selvää, millä aseella Härmäläinen ammuttiin tai missä järjestyksessä miehestä löydetyt luodit lähtivät. Puolustuksen mukaan myös syyttäjän esittämä tapahtuma-aika perustuu johtopäätöksiin, sillä faktatietoa Härmäläisen kuolinajasta ei ole.

Faktaa ei puolustuksen mukaan ole myöskään surmapaikasta. Puolustusasianajaja Uotilan mukaan syyttäjän ja käräjäoikeuden näkemykset purjeveneestä surmapaikkana perustuvat johtopäätöksiin.

Kello 11.22: Eräisiin hieman epävarmoihin todistajankertomuksiin viitaten puolustus katsoo, että murhapäivänä Lehto on ollut poissa yrityksensä toimistolta vain noin tunnin ajan. 

Puolustuksen mukaan on mahdotonta, että Lehto olisi tuossa ajassa pystynyt hakemaan Härmäläisen mukaansa, surmaamaan miehen ja hävittämään tämän ruumiin sekä palaamaan ajoissa toimistolle.

Miehen alibi on se, että hän olisi juuri tuon tunnin aikana käynyt tuttavansa omistamalla Kesoil-asemalla Raisiossa.

Kyseisen huoltoaseman pitäjä on kertonut Lehdon pyytäneen, että hän merkitsisi vierailun kalenteriin 3. elokuuta 1994, eli päivälle, jona Härmäläinen katosi. Hän ei ole kuitenkaan pystynyt vahvistamaan, minä päivänä Lehto paikalla todella kävi.

Kello 11.18: Puolustus kommentoi myös käräjäoikeuden tuomiota. Puolustus kiistää sen, että Lehto olisi ajanut autolla Härmäläinen kyydissään Satavan satamaan.

Lehdolla ei oman kertomuksensa perusteella ole ollut tapahtumien aikaan autoa, vaan hänen autonsa on ollut hänen vanhempiensa käytössä ja mukana näiden lomamatkalla Norjassa. 

Puolustuksen mukaan huomattavaa on myös se, että kukaan ei ole nähnyt Härmäläisen nousevan Lehdon kyytiin Turun keskustassa. Silminnäkijöitä ei myöskään ole sille, että Härmäläinen ja Lehto olisivat olleet Satavan satamassa, kuten käräjäoikeuden tuomiossa katsottiin.

Kello 11.10: Puolustus on käynyt tähän mennessä läpi petollista factoring-laskutuskuviota, josta murhasta syytetty mies tuomittiin vuonna 1996. 

Puolustus kiistää, että kuvio olisi ollut motiivina Härmäläisen surmaamiselle. 

Puolustus menee yksityiskohtiin, joista puolustuksen mukaan voi päätellä, ettei syyttäjän esittämä motiivi voi pitää paikkaansa. 

Puolustus väittää, että Härmäläisen on lakimiehenä ja varatuomarina täytynyt tietää, mistä laskutuskuviossa on todella kyse ja että hän olisi ollut osa huijausta. 

Puolustus väittää näin, sillä puolustus haluaa kiistää syyttäjän esittämän version, jonka mukaan Härmäläinen surmattiin siksi, että hän olisi uhannut paljastaa Lehdon petollisen laskutuskuvion viranomaisille.

Puolustuksen mukaan tässä ei ole järkeä, sillä jos Härmäläinen olisi mennyt poliisin puheille, hän olisi asettanut myös itsensä syytteen vaaraan.

Kello 10.54: Seuraavaksi oman asiansa esittelee Lehdon puolustus. Lehdon asianajaja Heikki Uotila on valmistellut syyttäjän tapaan PowerPoint-esityksen.

Esityksen aluksi puolustus korostaa, että asiassa on kyse lähes 30 vuotta vanhoista tapahtumista. 

Puolustus kiinnittää huomiota siihen, että alun perin 1990-luvulla avatussa poliisitutkinnassa asiaa selvitettiin tappona. Murha-nimike tuli tutkittavaksi vasta uudessa esitutkinnassa vuonna 2021, kun KRP ryhtyi selvittämään asiaa uudestaan. 

Uotila kommentoi myös, että kyse on hyvin poikkeuksellisesta tapauksesta, sillä käräjäoikeusvaiheessa ei ollut aluksi edes selvillä se, oliko Härmäläinen joutunut henkirikoksen uhriksi. Ruumis löydettiin vasta, kun oikeudenkäynti oli jo loppusuoralla. 

Puolustus vetoaa myös siihen, että aika vaikuttaa ihmisten muistiin ja että muistikuvat heikentyvät. Asianajaja puhuu muistivirheistä ja siitä, että asiaa on pyöritelty mediassa useita kertoja. 

– Nämä on hyvä muistaa kun todistelua otetaan vastaan, Uotila sanoo.

Kello 10.38: Nyt syyttäjä kertoo, miksi Lehdon purjeveneen oli oltava murhan tekopaikka. 

Kun Härmäläisen ruumis löydettiin, miehestä ei löydetty minkäänlaisia kamppailun jälkiä. Miehen vaatteet olivat myös edelleen siistit, eikä niistä löytynyt jälkiä siitä, että ruumista olisi esimerkiksi raahattu jostain. 

Syyttäjä antoi esimerkin: lakimiehen kauluspaita oli edelleen löydettäessä housujen kauluksessa ja solmioneula yhä siinä, mihin hän oli sen laittanut lähtiessään tapaamaan Lehtoa. 

Härmäläiseltä ei ollut myöskään viety mitään omaisuutta. Miehen rahat ja kortit olivat edelleen mukana ja tallessa. 

Syyttäjän näkemyksen mukaan on selvää, että Härmäläinen surmattiin purjeveneessä ja että ruumis kätkettiin mereen pian tämän jälkeen.

Kello 10.34: Syyttäjä kertoo myös Lehdon alibista. Mies on kertonut olleensa henkirikoksen aikaan käymässä Raisiossa huoltoasemalla.

Jo aiemmin käräjäoikeudessa ja poliisikuulusteluissa huoltoaseman pitäjä kuitenkin kertoi, että Lehto oli erikseen pyytänyt häntä kirjaamaan kalenteriinsa, että hän olisi ollut käymässä huoltoasemalla Härmäläisen katoamispäivänä, vaikka näin ei ollut. 

Syyttäjä kertoo myös, että pian henkirikoksen jälkeen Lehto lähti perheineen purjehtimaan. Matkalle lähtiessään mies soitti puhelun Satavan venesatamasta. Puhelu paikantui samaan puhelinmastoon, johon hänen puhelimensa on paikantunut henkirikoksen tapahtuma-aikaan.

Miehen vaimo on myös kertonut, että veneen ankkuri huomattiin tuolloin kadonneeksi. 

Kello 10.16: Syyttäjä kertaa nyt tapahtumien kulkua tarkoin kellonajoin. Henkirikoksen uskotaan tapahtuneen 3. elokuuta 1994 puoliltapäivin sen jälkeen, kun lakimies Härmäläinen oli lähtenyt tapaamaan Lehtoa. 

Syyttäjän mukaan Härmäläinen sai puhelun Lehdolta kello 12.15 ja kertoi tämän jälkeen lähtevänsä tämän kanssa katsomaan jotain kiinteistöä. 

Härmäläinen katosi tämän jälkeen. 

Syyttäjä kertaa oman näkemyksensä henkirikoksen tapahtumien kulusta. Syyttäjän mukaan Lehto vei Härmäläisen isänsä autolla Satavan venesatamaan ja purjehti sitten veneväylän syvimpään kohtaan Härmäläisen kanssa ja  surmasi tämän ampumalla.

Härmäläisen ruumis upotettiin mereen neljään muovisäkkiin käärittynä. Painona kätkemisessä oli käytetty ankkuria.

Kello 10.03: Syyttäjä käy nyt läpi oman osuutensa asiasta. Hän kertaa, miten vanha katoamistutkinta sai uutta virtaa vuonna 2021 ja päätyi lopulta Lehdon murhatuomioon käräjäoikeudessa viime vuonna. 

Syyttäjän mukaan asiassa tullaan kuulemaan hovioikeudessa 20 henkilötodistajaa sekä runsaasti kirjallista todistelua. 

Syyttäjän mukaan Lehdolla on ollut vahva motiivi Härmäläisen surmaamiseen. Mies on surmannut Härmäläisen syyttäjän mukaan omaa etua tavoitellessaan ja suunnitelmallisesti.

Syyttäjä korostaa, että Härmäläisellä ei ole ollut mitään paeta tilanteesta, kun Lehto on vienyt miehen purjeveneellään merelle ennen henkirikosta. Syyttäjän mukaan henkirikosta on pidettävä kokonaisuudessaan arvioituna törkeänä.

Syyttäjä selittää myös Lehdon tekemää talouspetosta, jonka uskotaan olleen henkirikoksen motiivina. Syyttäjän ja käräjäoikeuden aiemman tuomion mukaan Lehto surmasi Härmäläisen, koska tämä oli tietoinen Lehdon petoksesta. Syytteen mukaan Lehto oli ryhtynyt talouspetokseen pelastaakseen heikosti menestyvän mainosfirmansa.

Kello 9.55: Oikeus käy istunnon aluksi läpi, mistä oikeudenkäynnissä on kyse. Puheenjohtaja kertaa syyttäjän esittämän murhasyytteen ja kertoo, että hovioikeudessa tullaan käymään läpi pitkälti samat todisteet, jotka esitettiin jo aiemmin käräjillä.

Oikeuden puheenjohtajan mukaan kaikkia aiemmin käräjillä kuultuja henkilötodistajia ei tulla hovioikeudessa kuitenkaan kuulemaan.

Paikalla istunnossa on oikeuden kokoonpanon ja syyttäjän sekä murhasta syytetyn Lehdon lisäksi surmatun lakimies Ilpo Härmäläisen lähiomainen. 

Kello 9.50: Lehto peitteli kasvojaan kameroilta.

Kello 9.43: Istunto alkaa. Murhasta syytetty Lasse Lehto tuotiin saliin samaa reittiä kuin yleisö. Seitsemänkymppinen mies peitti kasvonsa kameroilta paperin taakse. 

Oikeus antoi medialle hetken aikaa kuvata istunnon aluksi, minkä jälkeen media passitettiin toiseen saliin seuraamaan hovioikeuden istuntoa etäyhteyden kautta. Tämä siksi, että varsinainen istuntosali on hyvin pieni, eikä salissa ole paljoa tilaa yleisölle. 

Paikalla on useita toimittajia ja kuvaajia.

Kello 9.12: Istunto alkaa parinkymmenen minuutin kuluttua, mutta paikalle Turun hovioikeuteen on saapunut jo useita toimittajia. Hetki hetkeltä -seuranta alkaa hetken kuluttua, kun istunto alkaa. 

Tapauksen taustaa

Seitsemänkymppinen Lasse Erik Lehto tuomittiin lakimies Ilpo Härmäläisen murhasta käräjäoikeudessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen viime vuonna. Mies vaatii hovioikeudelta nyt murhasyytteensä hylkäämistä.

Tuomioon johtanut rikostutkinta sai vauhtia vuonna 2021, kun KRP tarkasteli vanhaa kesken jäänyttä katoamistutkintaa ja otti Lehdon kiinni lakimiehen murhasta epäiltynä.

Juttu oli edennyt jo käräjäoikeuteen, kun tapaus sai dramaattisen käänteen maaliskuussa 2022. Härmäläisen kateissa ollut ruumis löydettiin merenpohjasta Turun Airistolta.

Rikostutkijoiden onneksi muoviin kääritty ruumis oli säilynyt hapettomassa merenpohjassa hyvin. Nopeasti todettiin, että miestä oli ammuttu kaksi kertaa, päähän ja selkään.

Motiivina petollinen laskutuskuvio?

Murhasyytteessä sekä käräjätuomiossa on lähdetty siitä, että Lehto vei Härmäläisen purjeveneellään Airistolle ja surmasi tämän kylmästi takaa päin ampumalla. Henkirikos on ajoitettu elokuun 3. päivään 1994.

Motiiviksi on arveltu, että Lehdon tuntenut Härmäläinen oli tietoinen Lehdon tekemästä petoksesta, josta tämä myöhemmin myös tuomittiin.

Käräjätuomion mukaan Lehto pelkäsi, että Härmäläinen käräyttäisi hänet rikollisesta laskutusjärjestelystä, jonka tarkoituksena oli pelastaa hänen vaakalaudalla oleva mainostoimistoyrityksensä.

Käräjäoikeuden mukaan henkirikos oli tarkkaan ennalta suunniteltu.

Syytetty kiistää kaiken

Lehto on kiistänyt henkirikoksen kategorisesti ja väittänyt olleensa väitettynä surmahetkenä Raisiossa.

Puolustuksen mukaan Lehdolla ei ole ollut mitään syytä surmata Härmäläistä. Mies ei ole kertomansa mukaan myöskään edes tavannut Härmäläistä tämän katoamispäivänä.

Härmäläinen oli kertonut vaimolleen katoamispäivänään, että hänen oli määrä tavata Lehto.

Puolustuksen mukaan Lehtoa vastaan ei ole kuitenkaan esitetty sellaista konkreettista näyttöä, joka todistaisi henkirikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat