Turvallisuusasiantuntija: Tämä suunnitteluvirhe oli koitua Trumpin kohtaloksi

Suomalainen turvallisuusasiantuntija ihmettelee kampanjatilaisuudessa tehtyjä virheitä, jotka olisivat voineet koitua entisen presidentin kohtaloksi.

Huomenta Suomessa vieraillut turvallisuusalan kouluttaja Jari Stolt Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiasta ihmettelee, miten Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin murhayritys pääsi tapahtumaan. 

Trump yritettiin salamurhata kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa varhain sunnuntaiyönä Suomen aikaa. Luoti osui Trumpia korvaan, ja hänet vietiin pois tilaisuudesta verta vuotavana. 

Tapauksen jälkeen Yhdysvalloissa on käyty kiivasta keskustelua kampanjatilaisuuden turvatoimista.

Virheitähän siinä on täytynyt tapahtua, Jari Stolt sanoo. 

Stoltin mukaan julkisissa tilaisuuksissa päämiehen ympäristö pyritään kontrolloimaan mahdollisimman hyvin. Kontrolloitu ympäristö on sitä laajempi, mitä merkittävämmästä henkilöstä tai instituutiosta on kyse.

Entinen presidentti on instituutio, ja instituutio on se, mitä pyritään suojaamaan, Stolt sanoo. 

Stolt konkretisoi kontrollointia vesilasiesimerkin kautta. 

Jos presidentille kaadetaan lasi vettä, tiedetään mistä vesi on tullut, missä pullossa, mistä lasi on tullut, kuka tuo veden tilaan ja kuka sen kaataa, Stolt kertoo ja jatkaa. 

Joku tässä järjestelmässä on nyt pettänyt. 

Turvallisuusorganisaatioilla ei ole yhteistä kanavaa

Trumpin kampanjatilaisuuden turvallisuudesta vastasi Yhdysvaltojen salainen palvelu. Tapahtuma-alueen ulkopuolella turvallisuutta on valvonut paikallinen poliisi sekä liittovaltion poliisi FBI. 

Tässä tullaan siihen, että paikalla on kolme poliisiorganisaatiota eri taajuudella. 

Stoltin mukaan turvallisuuden hoitamista Yhdysvalloissa vaikeuttaa se, että edellä mainituilla organisaatioilla ei ole yhteistä kommunikaatiokanavaa. Suomessa tilanne on toinen, sillä poliisi- ja pelastusviranomaiset voivat kommunikoida hätätilanteissa yhteisen kanavan kautta.

Yhdysvalloissa tieto eri organisaatioiden välillä kulkee sen vuoksi hitaammin, mikä vaikuttaa suoraan myös reaktionopeuteen hätätilanteissa.  

Ampumisetäisyys oli lyhyt

Ampujan etäisyys Trumpista oli arviolta 120150 metriä. Stoltin mukaan 150 metriä on etäisyys, jolta varusmiehet useimmissa maissa mukaan lukien Suomessa harjoittelevat makuulta ammuntaa.  

Se on hyvin lyhyt matka, Stolt sanoo. 

Hän ihmettelee, miksi ampujan takana olevan rakennuskompleksin korkeinta osaa ei ollut miehitetty. 

OMA Trump amupuminen 14072024

Kaiken logiikan mukaan se olisi ollut järkevää miehittää, koska silloin olisi voitu kontrolloida koko alapuolella olevaa teollisuusrakennuksen kattoa. Lisäksi sieltä olisi ollut hyvä näkymä koko alueelle.  

Stoltin mukaan suunnittelussa on saatettu arvioida, että katon miehittäminen on tarpeetonta. 

Toinen vaihtoehto on, että se on määritelty jollekin miehitettäväksi, mutta tämä ei ole koskaan toteutunut. 

Lue myös:

    Uusimmat