Tutkijat kasvattivat laboratoriossa kantasoluista mini-aivoja – sitten kudokseen ilmestyi "silmiä"

AOP aivot h_53513603
Tutkijat voivat mallintaa aivojen kehitystä ja häiriöitä kantasoluista kehitettyjen kudosnäytteiden avulla. Näin voidaan kehittää esimerkiksi juuri tietylle potilaalle kohdistettuja hoitomuotoja.
Julkaistu 22.08.2021 19:14
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laboratoriossa kasvatettujen aivokudosnäytteiden yhteyteen silmän rakenteita.

Aivokudokseen kehittyi kokeilussa spontaanisti "optisiksi kupeiksi" kutsutut symmetriset silmärakenteet, kirjoittaa tiedesivusto Eurekalert.

Science Alert kirjoittaa, että optisten kuppien -syntyminen koenäytteeseen vastaa ihmisalkion silmärakenteiden kehittymistä.

Lue myös: Huikea tulos: Halvaantuneiden liikuntakyky alkoi parantua kantasolupistoksen jälkeen

Düsseldorfin yliuopistollisen sairaalan tutkijan mukaan kokeilu osoittaa, että laboratoriossa kasvatetuilla mini-aivoilla on merkittävä kyky luoda primitiivisiä rakenteita, jotka aistivat valoa.

Tutkija Jay Gopalakrishnanin mukaan ihmisen kantasoluista kasvatetun minielimen avulla voidaan tutkia sikiön kehitystä ja mallintaa esimerkiksi verkkokalvon synnynnäisiä häiriöitä. Niiden avulla kyetään myös kehittämään yksilöllisesti eri potilaille sopivia hoitomuotoja.

Kantasolut kykenevät kehittymään erilaisiksi kehon soluiksi. Tutkijat ovat aiemmin onnistuneet kehittämään kantasoluista laboratoriossa muun muassa pieniä sykkiviä sydämiä. Tutkijat ovat myös onnistuneet jo aiemmin kehittämään alkion kantasoluista erillisiä silmän rakenteita.

Lue myös: Jo toinen ihminen maailmassa on parantunut HIV:stä – tutkijat iloitsevat merkkipaalusta: "Tämä osoittaa, että kantasolusiirto on parannuskeino HIV:hen"

10:30img

Video: Tällaista on kantasoluhoito

Nyt nämä primitiiviset silmärakenteet saatiin  kehitettyä ensimmäistä kertaa aivokudokseen integroituneina. Näin tutkijat pääsivät tutkimaan silmärakenteiden kehittymistä osana kokonaisuutta.

On syytä huomioida, että laboratoriossa kasvatetut miniaivot eivät ole aidot aivot. Kyseessä on vain kudosmöykky, jolla ei ole minkäänlaista tietosuutta tai tuntemuksia.

Tuoreimmat aiheesta

Tiede