Tutkimus: Golfvirta voi pysähtyä – vaikutus Suomeen olisi katastrofaalisen hyytävä

2:04img
Tuoreen tutkimuksen mukaan Grönlannin jäätiköiden sulaminen voi pysäyttää Golfvirran
Julkaistu 18.02.2024 22:30(Päivitetty 19.02.2024 07:54)
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Tuoreen tutkimuksen mukaan Atlantin valtameren virtausjärjestelmä, jonka osa Golfvirta on, voi pysähtyä Grönlannin jäätiköiden sulamisen seurauksena. Jos näin tapahtuisi, Suomen ilmasto voisi kylmetä yli 10:llä, jopa 20 asteella sadassa vuodessa.

Grönlannin jäätiköt sulavat jo nyt, mutta mitä tapahtuu, jos sulamisvesien määrä monikymmenkertaistuu nykyisestä? Sitä tutkijat selvittivät äskettäin julkaistussa tutkimuksessa.

– Siinä tutkimuksessa matkittiin Grönlannin sulamista. Syötettiin Atlantille hurja määrä makeaa vettä eli ei-suolaista vettä ja sitten seurattiin, mitä virtauksille tapahtuu ja todettiin, että 1700 vuoden päästä Golfvirta ja koko Atlantin virtaus pysähtyi kokonaan. Se on siis mahdollista ja tämä tutkimus sai sen selville, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen.

2707 Golfvirta infografiikka

Golfvirran heikkeneminen viilentäisi Suomen ilmastoa jopa 20 asteella sadassa vuodessa.

Golfvirran pysähtymisen vaikutukset olisivat katastrofaaliset

Muutos ei siis tapahdu nopeasti, mutta silti tutkimus on herättänyt paljon huomiota. Mittaustietoja Golfvirran virtauksen muutoksista on kerätty vasta noin 20 vuoden ajan ja sen takia ei tiedetä tarkkaan, miten Golfvirta käyttäytyy, kun ilmaston lämpeneminen etenee. On myös mahdollista, että virtaus heikkenee arvioitua nopeammin.

Jos Golfvirta pysähtyisi, sillä olisi dramaattisia seurauksia.

– Kyllä nämä vaikutukset Suomessa ja koko Pohjois-Euroopassa olisivat ihan katastrofaaliset. Varsinkin talvikuukaudet, niiden keskilämpötila tippuisi kymmeniä asteita, esimerkiksi Norjassa 30 astetta, huomauttaa Rantanen.

Suomen talvet kylmenisivät jopa 20 astetta sadassa vuodessa

Suomessa talvien keskilämpötila putoaisi vähintään kymmenellä, ehkä jopa 20 asteella.

– Merkille pantavaa on, että lämpötilan pudotus tapahtuisi hyvin lyhyessä ajassa, noin sadassa vuodessa. Jos ilmasto nyt lämpenee 2–3 astetta vuosisadassa, niin tämän tilanteen seurauksena ilmasto viilenisi 20–30 astetta vuosisadassa eli kymmenen kertaa nopeampi viileneminen kuin tämän hetken lämpenemisvauhti. Ihan mahdoton olisi ihmiskunnan näin nopeaan ilmastonmuutokseen sopeutua, arvioi Rantanen.

Tutkijan mukaan Atlantin virtausjärjestelmän hiipumista pitää pyrkiä estämään kaikin keinoin.

– Vaikkei ole todennäköistä, että tämä ilmiö tapahtuu ainakaan meidän vuosisadallamme, niin meidän pitää tehdä kaikkemme, ettei sitä ikinä tapahtuisi. Ehdottomasti pitää saada ilmastonmuutos kuriin ja tehdä kaikkemme sen eteen, että ilmaston lämpeneminen saadaan hillittyä ja sitä kautta Grönlannin sulamista vähennettyä, pohtii Rantanen.

*Päivitys kello 07.54: Artikkelia täydennetty kauttaaltaan.
 

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos