Tutkijoilta villi idea "vihreästä elävästä maalista" – näinkö Marsissa voitaisiin tuottaa happea?

Tutkijat ovat keksineet mielenkiintoisen idean hapen tuottamiseksi Marsissa.

Tutkijat ovat kehittäneet bakteereja sisältävän pinnoitteen, joka kykenee tuottamaan happea ja samalla vähentämään ympärillään olevan hiilidioksidin määrää. Aiheesta uutisoi tiedesivusto Science Alert.

Syanobakteereihin lukeutuva Chroococcidiopsis cubana -bakteeri on tottunut elämään äärioloissa ja se kykenee fotosynteesiin hyvinkin hämärissä olosuhteissa. Kyseistä bakteeria tavataan muun muassa aavikoilla, jotka muistuttavat Marsin olosuhteita.

Bakteeri hyödyntää hiilidioksidia, jonka se muuntaa yhteyttämällä orgaanisiksi yhdisteiksi. Samalla vapautuu happea.

Brittiläisen Surreyn yliopiston tutkijat loivat ”vihreäksi eläväksi maaliksi” kutsumansa pinnoitteen, jossa bakteereja on aseteltu kerroksittain. Tutkijat tarkkailivat kehittämäänsä pinnoitetta 30 päivän ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että pinnoite vapautti jatkuvasti tasaiseen tahtiin happea.

Bakteeripinnoitteen tuottaman hapen määrä ei kuitenkaan yksinään riittäisi elättämään Marsissa eläviä astronautteja. Hyvin toimiessaan pinnoite kuitenkin voisi vähentää planeetalle kuljetettavan hapen määrää. Tutkimus on julkaistu Microbiology Spectrum -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat