Tutkijoilla käsissään perustavanlaatuinen paradoksi: Miten tähti voi olla koko universumia vanhempi?

sateliitti avaruus
Handout
Julkaistu 19.10.2019 16:51
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Avaruudesta eivät mysteerit lopu. Mitä enemmän niitä saadaan ratkottua, sitä enemmän ongelmia pulpahtelee esille.

LiveScience esittelee sivuillaan erikoista avaruusmysteeriä. Yli 190 valovuoden päässä sijaitsee vanhin tuntemamme tähti, jonka ikä on saatu kutakuinkin tarkasti määritettyä.

HD 140283, eli Metusalah-tähti on tähtitieteilijöiden mukaan yli 14 miljardia vuotta vanha. Tästä seuraa kuitenkin ongelma, sillä universumin iäksi on laskettu vain 13,8 miljardia vuotta. Miten tähti voi siis olla ympäristöään vanhempi?

Metusalahin 14 miljardin vuoden ikään sisältyy kuitenkin 800 miljoonan vuoden epätarkkuus, joten virhemarginaalia paukuttelemalla tähden ikä saadaan vastaamaan laskelmaa universumin iästä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on osoitus siitä, että kosmologinen iän määrittely on edelleen altista virheille.

Merkittävää on kuitenkin, että analyysimenetelmät ovat kehittyneet huomattavasti 1990 lukuun verrattuna, jolloin eräänkin tähden iäksi määriteltiin 20 miljardia vuotta. Nyt sentään iän määritykset saadaan mahtumaan universumin iän rajoihin.

Ikäongelmaa ei ole kuitenkaan vielä lähimainkaan ratkaistu. Birgminhamissa sijaitsevan Aston Universityn fyysikko Robert Matthews kertoo, että viime kesänä järjestetyssä kansainvälisessä konferenssissa ihmeteltiin tutkimuksia, jotka antoivat tyystin eri tuloksia universumin iäksi.

Esimerkiksi joillekin galakseille tehtyjen mittausten mukaan maailmankaikkeus olisi satoja miljoonia vuosia nuorempi verrattuna kosmisen taustasäteilyn antamaan lukemaan.

Matthewsin mukaan ikäparadoksia saattavat selittää niin virheet havainnoinnissa kuin myös maailmankaikkeuden dynamiikkaan liittyvät aukkokohdat. Yksi tällainen aukko on pimeän energian voimakkuus.

Mathewsin mukaan uusi tutkimus gravitaatioaalloista saattaa osaltaan auttaa ratkaisemaan ikäparadoksia.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus