Tutkimuksen mukaan maanantait ovat vaarallisia sydämelle

Kaikista vaarallisin sydänkohtaustyyppi STEMI tapahtuu todennäköisemmin maanantaina kuin muina viikonpäivinä, selvitti tuore tutkimus.

Isobritannialainen sydän- ja verisuonitautitutkimukseen erikoistunut British Heart Foundation -hyväntekeväisyysjärjestö sai selville tuoreessa tutkimuksessaan, että kaikista vaarallisin sydänkohtaus STEMI iskee useimmiten maanantaisin tai sunnuntaisin, kertoo New York Post.

STEMI on ST-nousuinfarkti, jossa sepelvaltimo tukkeutuu täysin. Tästä seuraa kyseisellä alueella sydänlihaksen hapenpuute, kertoo Käypä hoito.

Sydämen hapenpuutteen vuoksi sydänlihas alkaa kuolla, eikä se pysty pumppaamaan verta muualle elimistöön.

Taustalla stressi?

Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää, miksi tietyt päivät tekevät vakavista sydänkohtauksista todennäköisempiä.

Se auttaisi lääkäreitä ymmärtämään paremmin tätä tappavaa sairautta, jotta voimme pelastaa enemmän henkiä tulevaisuudessa, sanoo professori ja British Heart Foundationin lääketieteellinen johtaja Sir Nilesh Samanitutkimustiedotteessa.

Asiantuntijoiden mukaan on olemassa jonkin verran todisteita siitä, että STEMI-sydänkohtausten määrän lisääntyminen olisi yhteydessä stressihormoneihin.

Voi olla, että sydänkohtauksilla on yhteys töihin paluuseen liittyvään stressiin, kardiologi Jack Laffan kertoo Daily Mailille.

Lisääntynyt stressi johtaa stressihormoni kortisolin nousuun, mikä on yhteydessä korkeampaan sydänkohtausriskiin.

Sydänkohtaukset tapahtuvat todennäköisemmin näinä vuoden- ja vuorokaudenaikoina

Sydänkohtausten tapahtuma-ajankohtaa on selvitetty jo aiemmissa tutkimuksissa, joista yhdessä, vuonna 2005 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että maanantaiset sydänkohtaukset olivat yleisempiä miehillä ja ne liittyivät alkoholin kulutukseen.

Tiedämme, että sydänkohtaukset tapahtuvat todennäköisemmin talviaikaan ja aikaisin aamulla, Laffan kertoo.

Laffanin mukaan samoja trendejä nähdään myös aivohalvaustapauksissa.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet myös, että sydänkohtauksia tapahtuu enemmän muutama päivä sen jälkeen, kun kelloja on siirretty kohti päivän valoisampaa aikaa.

Näiden tekijöiden tarkkaa toimintamekanismia ei tunneta, mutta oletamme, että niillä on jotain tekemistä sen kanssa, kuinka vuorokausirytmi vaikuttaa verenkierrossa oleviin hormoneihin, jotka taas ovat yhteydessä sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin.

Lue myös:

    Uusimmat