Uudelleenkäytettyä öljyä syöneillä rotilla esiintyi enemmän hermokudoksen rappeutumista.
Uppopaistoöljyä ei pitäisi käyttää uudelleen. Tähän tulokseen tuli tutkimus, joka havainnoi hermokudoksen rappeutumista rotilla. Tutkimustulos esiteltiin Discover BMB -konferenssissa ja se tullaan Medical News Todayn mukaan julkaisemaan Journal of Biological Chemistry -lehdessä.
Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy
Uusiokäytetty öljy haitallista neurologisille toiminnoille
Kokeessa rotat söivät ruokansa mukana erilaisia öljyjä kylminä, kuumennettuina ja useita kertoja kuumennettuna. Osa rottaryhmästä söi tavanomaista ruokaa ilman rasvoja. Ruokailukoetta jatkettiin 30 päivän ajan.
Tutkimuksessa uusiokäytetty öljy vaikutti tekevän haittaa neurologisille toiminnoille. Hermokudoksen rappeutuminen saattoi johtua öljyn vaikutuksista suoliston, maksan ja aivojen kommunikaatiossa.
Jos rotta söi uudelleenkuumennettua seesami- tai auringonkukkaöljyä, maksan tulehdustaso kohosi ja oksidatiivinen stressi lisääntyi. Myös paksusuolessa esiintyi huomattavia vaurioita. Öljyn käytön myötä rasva-aineenvaihdunnassa esiintyi muutoksia ja tärkeiden omeja-3-rasvahappojen kuljettaminen väheni, mikä puolestaan johti hermoston rappeutumiseen.
Lue myös: Avokadoista löytyi merkittävä terveyshyöty: "Tämä on lupaavaa"
Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani
Vaikutukset nähtiin sekä uudelleenkäytettyä öljyä syöneissä rotissa että niiden jälkeläisissä. Aihetta täytyisi tutkia vielä ihmisillä lisätietojen saamiseksi.
– Uppopaistaminen korkeissa lämpötiloissa on yhdistetty useisiin aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta pitkäaikaista tutkimusta ei ole tehty uppopaistoöljyn nauttimisesta ja sen haittavaikutuksista terveyteen, tutkimustiimiä johtanut Kathiresan Shanmugam kommentoi tiedotteessa.
Kuumentamatonta öljyä syöneillä rotilla aivoterveys parani uusikäytettyä öljyä syöneisiin verrattuna.
Öljyjä käytetään uudelleen esimerkiksi ravintoloissa; siinä uppopaistetaan ranskalaisia, sipulirenkaita ja muita tuotteita. Tiesitkö, että samassa paistoöljyssä voivat kypsyä sekä pikaruokalan kasvispohjaiset tuotteet että kananugetit? Näin Hesburgerin, McDonald'sin ja Burger Kingin vegetuotteet oikeasti valmistetaan.
Lue myös: Litkitkö itsellesi sydänkohtauksen? Tutkijat varoittavat taas dieettilimuista – nämä ovat kolme parasta juomaa: "Muita ei todennäköisesti tulisi juoda säännöllisesti, jos ollenkaan"
Öljyn kuumentaminen korkeaan lämpötilaan kuitenkin muuttaa sen kemiallista rakennetta. Useat paistokerrat poistavat antioksidantteja ja vähentävät öljyn tuomia terveysetuja.
Tiettyjen öljyjen nauttimisen terveysedut ovat jo pitkään olleet tiedossa. Jo alle ruokalusikallinen oliiviöljyä päivässä voi pienentää riskiä kuolla dementiaan. Oliiviöljyä sisältävällä Välimeren ruokavaliolla yhteys pienentyneeseen riskiin sairastua Alzheimerin tautiin.
Lue myös: Syötkö jo näin? Tutkijoiden mukaan aivojen ikääntymistä voi hidastaa tietyn ruokavalion avulla
Lue myös: Välimeren ruokavaliolle haastaja? Tällainen on Atlantin ruokavalio
Katso myös: Astetta parempi eväslounas – tässä ravitsemusterapeutin vinkit
10:42Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.
Lähteet: Medical News Today, American society for biochemistry and molecular biology