Yksi muutos elintavoissa voi tuoda jopa 10 vuotta lisää elinikää

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa? 2:12
KATSO MYÖS VIDEO: Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa?

Siirtyminen terveelliseen ruokavalioon voi tuoda jopa kymmenen vuotta lisää elinaikaa, kertoo marraskuussa Nature Food -lehdessä julkaistu tutkimus. 

Tutkimuksen mukaan siirtyminen epäterveellisestä ruokavaliosta terveelliseen keski-iässä voi pidentää elinikää jopa vuosikymmenellä. Tutkimustuloksista uutisoi Insider.

Keski-ikäisenä kannattaa alkaa syödä terveellisesti

Tutkimus perustui malliin, jolla arvioitiin, miten elämäntapamuutokset voivat vaikuttaa henkilön elinajanodotteeseen. 

Tutkimuksessa hyödynnettiin biolääketieteellisen UK Biobank -tietokannan dataa. Se sisältää puolelta miljoonalta brittiläiseltä kerättyä geneettistä ja terveysasioihin liittyvää tietoa.

Mallissa havaittiin, että ne, jotka nelikymppisinä siirtyivät epäterveellisestä ruokavaliosta pitkäikäisyyttä edistävään ruokavalioon, voisivat lisätä elinajanodotteeseensa noin kymmenen vuotta lisää.

Muutos merkitsi 10,8 vuoden "lisäaikaa" naisille ja 10,4 vuotta miehille.

Terveellinen ruokavalio kannattaa

Jos taas kyse oli siitä, että henkilö siirtyi niin sanotusta keskimääräisestä ruokavaliosta eikä nimenomaan epäterveellisestä ruokavaliosta pitkäikäisyyttä edistävään ruokavalioon, havaittiin seuraavaa: Nelikymppisten naisten elinajanodote parani 3,1 vuotta ja miesten noin 3,4 vuotta.

Jos samat ruokavaliomuutokset tehtiin seitsemänkympin iässä, elinajanodote parani noin viitisen vuotta.

– Elinajanodotteen kasvu on sitä pienempi, mitä enemmän ruokavalioparannusten aloittaminen viivästyy. Kuitenkin jopa niillä, jotka alkavat muuttaa ruokavaliotaan 70 vuoden iässä, on elinajanodotteen kasvu noin puolet 40-vuotiaiden elinajanodotteen kasvusta, tutkijat kirjoittavat.

Kaiken kaikkiaan havaittiin, että mitä suuremmista muutoksista kohti terveellistä ruokavaliota oli kyse, sitä suurempi lisäys elinajanodotteeseen oli odotettavissa.

Täysjyväviljat, pähkinät ja hedelmät toivat eniten "lisävuosia"

Täysjyvävilja, pähkinät ja hedelmät olivat yhteydessä suurimpaan elinajanodotteen paranemiseen. Ne näyttivät vaikuttavan elinajanodotteeseen hyvällä tavalla eniten.

Tutkijat havaitsivat myös, että lähimmin yhteydessä kuolleisuuteen olivat sokerilla makeutetut juomat ja lihajalosteet.

Tällainen ruokavalio kannattaa

Tutkijoiden mukaan pitkäikäisyyden kannalta edullinen ruokavalio sisälsi runsaasti maitoa, maitotuotteita, vihanneksia, pähkinöitä ja palkokasveja. 

Lisäksi siihen kuului kohtuullisesti täysjyväviljaa, hedelmiä, kalaa ja valkoista lihaa.

Hyväksi katsottu ruokavalio sisälsi suhteellisen vähäisen määrän kananmunaa, punaista lihaa ja sokerilla makeutettuja juomia. 

Jalostettuja viljoja ja lihajalosteita tähän ruokavalioon kuului vähäisesti.

Yhtäläisyyksiä Välimeren ruokavalioon

Tällä pitkäisyyttä edistävällä ruokavaliolla on yhtäläisyyksiä Välimeren ruokavalion kanssa, jota on pidetty yhtenä terveellisimmistä ruokavalioista. 

Siinä korostuvat täysjyväviljat, vähärasvaiset proteiinit, hedelmät ja vihannekset sekä terveelliset rasvat. Prosessoituja elintarvikkeita ja sokeripitoisia sekä paistettuja ruokia sen sijaan rajoitetaan.

Epäterveelliseksi katsottu ruokavalio sisälsi vain vähän tai ei ollenkaan täysjyväviljaa, vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, maitoa ja maitotuotteita sekä vaaleaa lihaa. 

Sen sijaan siihen kuului huomattavia määriä prosessoitua lihaa, kananmunaa, jalostettuja viljoja ja sokerilla makeutettuja juomia.

Tutkimuksen rajoitteet

Tutkimuksen tuloksia lukiessa kannattaa ottaa huomioon se, että siinä osoitettiin korrelaatio terveellisen ruokavalion ja pidemmän elinajanodotteen välillä, mutta ei syy-yhteyttä. 

Tutkijat kertoivat yrittäneensä muokata malliaan niin, että tuloksia eivät vääristäisi sellaiset tekijät kuin tupakointi tai sosioekonominen status.

Lisäksi tutkijat eivät myöskään ottaneet huomioon sitä mahdollisuutta, että ruokailutottumukset vaihtelisivat ajan mittaan.

Tutkijoiden mukaan UK Biobank ei myöskään huomioinut osallistujien riisin kulutusta. Tutkijoiden mukaan tämä ruoka-aines oli erityisen tärkeä monille maahanmuuttajaryhmille.

Näin kommentoi ulkopuolinen asiantuntija

Business Insider kyseli tutkimuksen tuloksista kommentit brittiläiseltä Readingin yliopiston professori Gunter Kuhnlelta, joka on ravitsemustieteilijä. Kuhnle ei osallistunut tutkimuksen tekoon.

– Tulokset ovat sopusoinnussa sen kanssa, mitä tiedetään siitä, millaiset ruokavaliot johtavat pidempään ja terveempään elämään, hän sanoo.

– On myös huomattava, että mallinnettu väestö on hyvin erilainen kuin todellinen väestö. Vaikka on teknisesti mahdollista ja järkevää siirtyä 40-vuotiaana vuosikymmeniä kestäneestä epäterveellisestä syömisestä järkevään ja tasapainoiseen ravitsemukseen, voi se olla vaikeaa.

Kuhnlen mukaan tutkimus tarjoaa lisänäyttöä siitä, miksi olisi fiksua edistää terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota kaikissa elämänvaiheissa.

Katso myös video: Lihasta luopuneen ravitsemustieteilijän neuvot muutokseen

Lue myös:

    Uusimmat