Hölläätkö dieettiä "huijausaterioilla"? Tutkijat löysivät huolestuttavan yhteyden

Mitä tarkoittaa epätyypillinen syömishäiriö? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa 2:03
KATSO VIDEO: Mitä tarkoittaa epätyypillinen syömishäiriö? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä vastaa.

Laihduttajien ja treenaajien suosimat huijausateriat (eng. cheat meal) ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yhteydessä syömishäiriöihin.

Tiukalla dieetillä olevia kannustetaan toisinaan pitämään niin sanottuja huijausaterioita välttääkseen mieliteot ja tankatakseen kunnolla energiaa. Herkuttelun säästely yksittäiseen hetkeen voi kuitenkin kertoa ruokasuhteen vääristymisestä.

Toronton yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että runsaskalorisen huijausaterian syöminen viimeisen vuoden aikana on yhteydessä moniin eri syömishäiriöiden muotoihin.

Naisilla tapa oli yhteydessä seitsemään eri syömishäiriökäyttäytymisen muotoon, miehillä taas ahmimiseen, pakonomaiseen liikuntaan sekä paastoamiseen. Binäärisen jaottelun ulkopuolelle sujahtavien henkilöiden joukossa huijausateriat olivat yhteydessä ylensyöntiin ja ahmimiseen.

Huolestuttavan havainnosta tekee ilmiön yleisyys. Kaikissa kolmessa ryhmässä yli puolet osallistujista kertoi syöneensä huijausaterian vuoden aikana. Yleisintä käytös oli miesten joukossa. Tutkimukseen osallistui yli 2700 kanalaista nuorta ja nuorta aikuista.

Löydökset ilmestyivät lääketieteellisessä Journal of Eating Disorders -lehdessä.

Syömishäiriöt ovat yleisiä – mitä on "normaali syöminen"?

Suomessa diagnosoituja syömishäiriöitä on muutamalla prosentilla väestöstä, mutta uusimman tutkimustiedon mukaan syömishäiriöt ovat luultua yleisempiä.

Jopa joka kuudes nainen on kärsinyt syömishäiriöstä, miehistä joka neljäskymmenes. Miesten syömishäiriöitä ei kuitenkaan välttämättä tunnisteta yhtä hyvin kuin naisten erilaisen oirekuvan vuoksi – esimerkiksi ulkonäkökeskeinen lihasten tavoittelu voi muistuttaa syömishäiriötä.

Oma lukunsa ovat sukupuolivähemmistöt, joissa syömishäiriöt ovat Syömishäiriöliiton mukaan yleisempiä kuin sukupuolienemmistöissä.

Syömishäiriöiden tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi lihomisen pelko, pakonomaiset ja joustamattomat ruokaan liittyvät ajatukset ja säännöt sekä sallimaton suhtautuminen lepoon ja palautumiseen.

Terveestä ruokasuhteesta sen sijaan kertoo esimerkiksi kyky syödä kaikenlaisia ruokia syyllistymättä sekä herkutella ilman kompensointia.

Palasivatko kesää varten laihdutetut kilot takaisin? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä riskejä jojolaihduttamiseen liittyy.

Lue myös:

    Uusimmat