Montako tuntia nukuit viime yönä? Määrä voi näkyä valtimoissasi

Sekä alle kuuden tunnin että yli kahdeksan tunnin yöunet yhdistettiin tuoreessa tutkimuksessa valtionkovettumatautiin, kertovat muiden muassa uutistoimisto UPI sekä lääketieteellinen verkkojulkaisu Medical Xpress.

Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus lisää tutkimusnäyttöä yöunien pituuden merkityksestä ihmisen terveydelle.

Tuorein unta koskeva tutkimus osoittaa, että liian vähäinen mutta myös liiallinen uni altistaa valtimonkovettumataudille, ateroskleroosille. Siinä suurien ja keskisuurien valtimoverisuonien sisäkerrokseen kertyy rasva-ainepaksuuntumia, joihin muodostuu myöhemmin sidekudosta, kertoo Terveyskirjasto. Ajan mittaan paakkuuntumat voivat kalkkeutua, mistä seuraa suonten ahtautuminen ja niiden seinämien kovettuminen. Tämä lisää sydänkohtauksen ja aivoinfarktin todennäköisyyttä.

Näin tutkimus tehtiin

Nyt julkaistuun tutkimukseen osallistui lähes 4000 tervettä espanjalaista pankkivirkailijaa. Osallistujista kaksi kolmasosaa oli miehiä ja yksi kolmasosa naisia. Tutkittavien keski-ikä oli 46 vuotta.

Kaikki osallistujat käyttivät viikon ajan aktiivisuusranneketta, joka paljasti koehenkilöiden fyysisen aktiivisuuden ja unen määrän. Tutkijat jakoivat osallistujat tämän perusteella neljään ryhmään: alle kuusi tuntia nukkuneisiin, 6–7 tuntia nukkuneisiin, 7–8 tuntia nukkuneisiin sekä yli kahdeksan tuntia nukkuneisiin.

Osallistujat kävivät lisäksi sydämen 3D-ultraäänitutkimuksessa sekä kerroskuvauksessa sydäntautien varalta.

Yöunien pituus ja laatu vaikuttivat sairastumisriskiin 

Kun perinteiset sydäntautien riskitekijät, kuten tupakointi, ylipaino sekä korkea verenpaine ja kolesteroli, otettiin huomioon, näyttivät alle kuuden tunnin yöunet nostavan valtimokovettumataudin riskiä 27 prosentilla verrattuna 7–8 tunnin yöuniin.

Huono unenlaatu nosti sairastumisriskiä vielä enemmän, 34 prosenttia verrattuna hyviin yöuniin. Huonon unenlaadun määrittelijöinä toimivat tutkimuksessa yön aikana herättyjen kertojen määrä sekä unessa liikehtimisen säännöllisyys.

– On tärkeää ymmärtää, että hyvin nukuttu vähäisempi uni voi kumota lyhyen pituuden haitalliset vaikutukset, sanoi tutkimusta tehnyt Valentín Fuster.

Tutkimustulokset viittaavat lisäksi siihen, että yli kahdeksan tunnin yöunet voivat nostaa naisten riskiä valtimokovettumatautiin. Yli kahdeksan tuntia nukkuneiden osallistujien määrä, kuten myös naisten määrä, oli kuitenkin tutkimuksessa vähäinen, joten tältä osin tuloksia kannattaa tulkita varoen.

On myös hyvä huomata, että tutkimus osoittaa yhteyden, ei syy-seuraussuhdetta unen ja valtimokovettumataudin välillä.

Piristeet ja päihteet johtavat ikävään kierteeseen

Tutkimuksessa kävi lisäksi ilmi, että huonoimmin nukkuvat henkilöt käyttivät muita useammin paljon kofeiinia ja alkoholia sisältäviä tuotteita.

Tutkijat huomauttavat, että alkoholin käyttäminen nukahtamisapuna voi auttaa pidentämään unen kestoa, mutta samalla päihde häiritsee unen laatua. Kahvi ja muut kofeiinipitoiset tuotteet puolestaan voivat viivästyttää nukahtamista, mikäli niitä nauttii liian myöhään.

Piristeisiin ja alkoholiin turvautuminen saattaakin johtaa ikävään kierteeseen, jossa ihminen paikkaa huonoja yöunia kahvilla, käyttää nukahtamislääkkeenä alkoholia ja herää joka aamu aina vain väsyneempänä.

Kokeile nukahtamiseen alkoholia mieluummin näitä vinkkejä. Huonojen yöunien aikaansaamaan väsymykseen voi auttaa kahvin sijasta vesi.

Lähteet: Medical Xpress, UPI

Lue myös:

    Uusimmat