Tutkimus löysi ihon "rakennusohjeet" – voisi auttaa hidastamaan ikääntymisen merkkejä

Uudessa ihotutkimuksessa tehtiin havainto, joka voi auttaa hidastamaan ikääntymisen merkkejä, kertoo tuloksista uutisoinut BBC.

Tiimi onnistui selvittämään, miten ihmiskeho luo ihoa kantasoluista. He onnistuivat myös jäljentämään pienen määrän ihoa laboratoriossa.

Tutkimus on osa laajempaa The Human Cell Atlas -hanketta, jossa yritetään ymmärtää, miten ihmiskehon jokainen osa syntyy solu kerrallaan.

Vanhenemisen hidastamisen lisäksi tuloksia voitaisiin käyttää myös keinoihon valmistamiseen elinsiirtoja ja arpeutumisen estämistä varten.

Alla olevalla videolla listataan keinoja hidastaa ikääntymistä. Juttu jatkuu videon alla.

The Human Cell Atlas -projekti

BBC kertoo The Human Cell Atlas -nimellä kulkevan hankkeen olevan yksi kunnianhimoisimmista tutkimusohjelmista biologian saralla. Kyseessä on kansainvälinen tutkimus, jonka keskuksena toimii IsoN-Britannian Cambridgessa sijaitseva Wellcome Sanger -instituutti.

Eräs hankkeen vetäjistä, professori Muzlifah Haniffa kyseisestä instituutista, kertoo BBC:lle, että projekti voisi auttaa tutkijoita hoitamaan sairauksia tehokkaammin sekä löytämään uusia tapoja pitää ihmiset terveempinä pidempään ja kenties jopa auttaa meitä näyttämään nuoremmilta. 

– Jos pystymme muokkaamaan ihoa ja ehkäisemään ikääntymistä, meille tulee vähemmän ryppyjä, hän sanoi.

– Mikäli pystymme ymmärtämään, miten solut muuttuvat alkukehityksestään aikuisiän ikääntymiseen, voidaan kysyä, miten elimiä ja sydäntä nuorennetaan ja miten ihosta saadaan nuoremman näköinen.

Edistysaskelia

Tähän visioon on vielä pitkä matka, mutta BBC:n mukaan tutkijat ovat edistyneet asiassa. Viimeisimpiä edistysaskeleita aiheen tiimoilta on ollut se, että on ymmärretty, miten ihosolut kehittyvät sikiövaiheessa.

Kun munasolu hedelmöittyy, kaikki ihmissolut ovat vielä samanlaisia. Kolmen viikon kuluttua näiden niin sanottujen kantasolujen sisällä olevat tietyt geenit kytkeytyvät päälle ja antavat eteenpäin ohjeita siitä, miten ne voivat erikoistua ja kasautua yhteen muodostaakseen kehon eri osia.

Tutkijat ovat selvittäneet, mitkä geenit milloinkin käynnistyvät ja missä kohdissa, jotta iho, kehon suurin elin, muodostuu.

"Ohjeet" ihmisihon luomiseen

Tutkijat ovat käytännössä saaneet ohjeet ihmisen ihon luomiseen ja julkaisseet ne Nature-lehdessä. Se, että näitä ohjeita pystytään lukemaan, avaa tutkijoiden mukaan jännittäviä mahdollisuuksia.

Tutkijat tietävät esimerkiksi, että sikiön iho paranee ilman arpia. Uusi ohjesarja sisältää yksityiskohtia siitä, miten tämä tapahtuu, ja yksi tutkimusalue voisi olla selvittää, voisiko tätä replikoida aikuisen iholla, mahdollisesti kirurgisiin toimenpiteisiin.

Havainto verisuonten muodostumisesta

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että immuunisoluilla on ratkaiseva rooli ihon verisuonten muodostumisessa. He pystyivät pystyivät sitten jäljittelemään asiaankuuluvia ohjeita laboratoriossa.

Tutkijat käyttivät kemikaaleja käynnistämään ja sammuttamaan geenejä oikeaan aikaan ja oikeissa paikoissa kasvattaakseen ihoa keinotekoisesti kantasoluista.

Tähän mennessä he ovat kasvattaneet pieniä määriä ihoa, joista on kasvanut pieniä karvoja.

Professori avaa mahdollisuuksia

Professori Haniffan mukaan lopullinen tavoite on tehdä tästä ”tekniikasta” niin täydellinen kuin suinin mahdollista. 

– Jos tiedämme, miten ihmisen ihoa rakennetaan, voimme hyödyntää sitä palovammapotilaiden kanssa ja se voi olla keino istuttaa kudosta.

– Toinen esimerkki on, että jos pystytään rakentamaan hiustuppia, voidaan itse asiassa luoda hiusten kasvua kaljuille ihmisille.

Tutkimusmaljassa olevan ihon avulla voidaan myös yrittää ymmärtää paremmin, miten perinnölliset ihosairaudet kehittyvät ja testata mahdollisia uusia hoitomuotoja.

Ohjeet geenien käynnistämiselle ja sammuttamiselle lähetetään koko kehittyvään alkioon ja ne jatkuvat syntymän jälkeen aikuisuuteen asti kehittääkseen kaikki ihmisen elimet ja kudokset.

Atlas-projekti tuottaa "luonnoksia" kehon osista

The Human Cell Atlas -projekti on analysoinut 100 miljoonaa solua eri puolilta kehoa kahdeksan vuoden toimintansa aikana. Se on tuottanut aivojen ja keuhkojen luonnokset, ja tutkijat työskentelevät munuaisten, maksan ja sydämen parissa.

Seuraava vaihe on yhdistää yksittäiset karttaluonnokset yhteen, kertoo Cambridgen yliopiston professori Sarah Teichmann, joka on yksi Human Cell Atlas Consortiumin perustajista ja johtajista.

– Se on uskomattoman jännittävää, koska se antaa meille uusia näkemyksiä fysiologiasta, anatomiasta ja uuden ymmärryksen ihmisistä, hän kertoi BBC Newsille.

Geneettiset ohjeet muiden kehon osien kasvulle julkaistaan tulevina viikkoina ja kuukausina. Näiden myötä saadaan täydellisempi kuva siitä, miten ihmiset on rakennettu, BBC kertoo.

Katso myös video: Maksaläiskä vai melanooma? Näin erotat harmittoman pigmenttiläiskän ihosyövästä

Maksaläiskä vai melanooma? Näin erotat harmittoman pigmenttiläiskän ihosyövästä 0:46
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta kertoo, miten maksaläiskän ja melanooman voi erottaa toisistaan.

Lue myös:

    Uusimmat