Tutkimus: Näin syömällä saattaa säästyä Alzheimerilta

8:31img
KATSO MYÖS: Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia. Valtioneuvos Riitta Uosukainen huomasi miehensä käytöksen muuttuneen. Pian he saivat selville, että mies sairasti Alzheimerin tautia. Viiden jälkeen haastatteli Riitta Uosukaista.
Julkaistu 24.03.2022 13:47

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Runsaasti omega-3-rasvahappoja ruoastaan saavat voivat säästyä Alzheimerin taudilta ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimuskatsaus osoittaa.

Katsauksessa analysoitiin 33 tutkimuksen aineistot, ja niiden perusteella suojavaikutus liittyy etenkin pitkäketjuisiin monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Yhteys näkyi havainnoivissa tutkimuksissa, mutta myös satunnaistetuissa ja kontrolloiduissa kokeissa. Kontrolloiduissa kokeissa suojavaikutukset näkyivät varsinkin potilailla, joiden kognitiiviset mielentoiminnot olivat jo hieman heikentyneet.

Omega-3-rasvat on aiemminkin yhdistetty pienempään muistisairauksien vaaraan, mutta havainnot vahvistavat näyttöä entisestään. Muistisairauksiin ei ole parantavia hoitoja, joten niiden ehkäiseminen on erityisen tärkeää.

Monityydyttymättömiä rasvoja saa kasviperäisistä öljyistä sekä rasvaisesta kalasta, kuten lohesta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Lue myös: Ylistetty ruokavalio, jota "kaikkien pitäisi noudattaa": Näitä ruokia sinunkin tulisi syödä, jos haluat laihtua ja pysyä terveenä

Omega-3-rasvahappoja saa niin lohesta kuin avokadostakin – testaa Harri Syrjäsen lohi-avokadopasta. Katso resepti täältä.

0:57img

Näin valmistuu tv-kokin lohi-avokadopasta.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Alzheimer