Liikunnan tiedetään ylläpitävän Parkinsonin tautiin sairastuneen toimintakykyä. Uudessa tutkimuksessa on saatu viitteitä siitä, että säännöllinen liikunta voi jopa hidastaa sairauden etenemistä.
Liikunnan harrastaminen kahdesti viikossa voi hidastaa alkuvaiheessa olevan Parkinsonin taudin etenemistä. Liikunnan ei tarvitse olla kovatehoista vaan kohtuullisesti kuormittavakin aktiivisuus voi auttaa oireisiin.
Tutkimukseen osallistui 237 hiljattain Parkinsonin tautiin sairastunutta henkilöä. Osallistujat raportoivat tutkijoille vuosittain fyysisestä aktiivisuudestaan. Lisäksi he suorittivat kognitiivisia toimintoja mittaavia testejä.
Osallistujien fyysinen aktiivisuus lähtötilanteessa ei merkittävästi vaikuttanut sairauden etenemiseen keskimäärin viiden vuoden seurannan aikana. Sen sijaan liikuntaharrastuksen ylläpitäminen oli yhteydessä parempaan tasapainoon ja vakaampaan kävelyyn. Neljä tuntia viikossa kohtalaisesti kuormittavaa tai raskasta liikuntaa harrastavat pärjäsivät näissä arjen toiminnoissa paremmin kuin vähemmän liikkuvat.
Lisäksi säännöllinen liikunta oli yhteydessä parempaan pärjäämiseen kognitiivisissa testeissä.
– Yksi tutkimuksen tärkeimmistä viesteistä on, että liikunta parantaa eniten niitä aloja, joita ei voida lääkkein kohentaa. Uskon, että liikunta pitäisi käyttää yhdessä lääkehoidon kanssa, ei sen korvikkeena, tutkimusta johtanut Kazuto Tsukita Kioton yliopistosta sanoo Medical News Todaylle.
Arvostetun Neurology-tiedelehden verkkoversiossa ilmestyneet tulokset vihjaavat, että säännöllinen liikunta voi hidastaa Parkinsonin taudin etenemistä pitkällä tähtäimellä eikä urheilua ole koskaan liian myöhäistä aloittaa.
Lue myös: Parkinsonin taudin ensimmäiset oireet voivat näkyä kävelyssä – pidä silmällä näitä merkkejä
Liikunta vähentää Parkinsonin aiheuttamia haittoja
Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, jota potee Terveyskirjaston mukaan keskimäärin prosentti yli 60-vuotiaista.
Motoriseen säätelyyn vaikuttava Parkinson aiheuttaa lepovapinaa, liikkumisen hidastumista, lihasjäykkyyttä, voimakasta väsymystä, asennon ja tasapainon säätelyn häiriöitä. Edetessään tauti johtaa usein eriasteisiin tiedonkäsittelyn ja muistin ongelmiin.
Ennestään tiedetään, että Parkinsonin taudin aiheuttamia haittoja voi vähentää säännöllisellä liikunnalla. Fyysisestä aktiivisuudesta on hyötyä sairauden kaikissa vaiheissa. Liikunta parantaa potilaiden elämänlaatua, toimintakykyä, tasapainoa, koordinaatiota sekä motorista suorituskykyä.
Jatkotutkimuksissa selviää, voiko liikunnalla todella vaikuttaa myös Parkinsonin taudin etenemiseen. Japanilaistiimin löydökset kun osoittavat vain yhteyden eivät syy-seuraussuhdetta taudin hitaamman etenemisen ja säännöllisen liikunnan välillä.
Lue myös: Kolme kertaa tehokkaampaa kuin rauhallinen kävely – tällaista liikuntaa tutkijat suosittelevat
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: American Academy of Neurology, Medical News Today, Terveyskirjasto, UKK Instituutti, Neurology