Jo vartti viikossa riittää: Tämä harrastus voi "nuorentaa" aivoja

Liikuntaa harrastaneiden naisten aivot käsittelivät tietoa nopeammin, kertoo tutkimus.

Liikunnan hyödyt aivoille ovat jo yleisessä tiedossa. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa liikkumisesta kuitenkin löytyi erityishyötyjä naisille, kertoo CNN

Naisten aivot saattavat tutkimuksen mukaan hyötyä miesten aivoja enemmän liikunnasta, kuten vartin mittaisesta viikoittaisesta rivakasta kävely- tai pyörälenkistä.

– Havaitsimme, että suurempi fyysinen aktiivisuus liittyi nopeampaan ajattelukyvyn varantoon naisilla, muttei miehillä, kertoo tutkimusta tehnyt neurotieteiden professori Judy Pa Kalifornian yliopistosta.

Tutkimuksessa liikuntaa harrastaneiden naisten aivot esimerkiksi prosessoivat tietoa nopeammin.

Aivojen kyky prosessoida "nuoreni"

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä. Tutkimukseen osallistui 758 noin 76-vuotiasta henkilöä, jotka kertoivat viikoittaisista fyysisistä ja henkisistä aktiviteeteistaan. Koehenkilöt saivat pisteitä harrastuksistaan: esimerkiksi opiskelu, korttipelit tai lukeminen tuottivat pisteitä. 

Koehenkilöiden aivoja myös kuvattiin, minkä lisäksi he ottivat osaa ajattelun nopeutta ja muistia mittaaviin kokeisiin. Osalla koehenkilöistä oli kognitiivisia ongelmia ja esimerkiksi dementian oireita, osalla ei.

Tutkimuksessa fyysisen aktiivisuuden kaksinkertaistaminen tarkoitti, että aivojen kyky prosessoida "nuoreni" 2,75 vuotta, kuvailee Alzheimerin ehkäisyyn erikoistuneen keskuksen johtaja Richard Isaacson. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Jokainen erillinen "aivoaktiviteetti" puolestaan vähensi aivojen prosessointikyvyn ikää keskimäärin 13 vuotta: 17 vuotta miehillä ja kymmenen vuotta naisilla.

Tutkimus ei kuitenkaan löytynyt merkittäviä vaikutuksia muistitoimintoihin. Syy voi piillä mittaustavassa tai siinä, etteivät koehenkilöt liikkuneet tarpeeksi osoittaakseen vaikutuksia muistiin.

Judy Pa on kuitenkin toiveikas.

– Koska meillä on vain vähän tai ei lainkaan toimivia hoitoja Alzheimerin tautiin, sen estäminen on ratkaisevan tärkeää, hän kommentoi.

Katso myös: Olenko hajamielinen, vai  sittenkin muistisairas? Näin nämä kaksi asiaa erottaa: 

Lue myös:

    Uusimmat