Brittitutkijat uskovat, että hedelmien ja vihannesten runsas määrä tekee hyvää etenkin yläkouluikäisten henkiselle hyvinvoinnille. Tutkimuksen tuloksista kertovat Healthline ja New York Post.
BMJ Nutrition, Prevention & Health -lehdessä julkaistun brittitutkimuksen mukaan suurempi hedelmien ja vihannesten saanti näyttäisi olevan yhteydessä parempaan mielenterveyteen yläkouluikäisillä lapsilla. Tutkimus osoitti lisäksi, että ravitseva aamupala ja lounas ovat yhteydessä emotionaaliseen hyvinvointiin iästä riippumatta.
Lue myös: Tämä on huonoin vaihtoehto D-vitamiinilisäksi – älä anna hinnan hämätä
Tutkijat hyödynsivät terveyskyselyn vastauksia
Tutkijat halusivat selvittää, voisiko ruokavalioon liittyvillä valinnoilla ja mielenterveydellä olla jonkinlainen yhteys. Löytääkseen vastauksen tähän kysymykseen he analysoivat vuonna 2017 tehdyn The Norfolk Children and Young People’s Health and Wellbeing Survey -tutkimuksen tuloksia. Tutkimukseen osallistui lapsia yli 50 koulusta.
Tutkimuksessa tarkasteltiin siis brittiläisiä ala- ja yläkouluikäisiä lapsia. Briteissä alakoululaisilla (primary schoolchildren) tarkoitetaan noin 5–11-vuotiaita. Yläkoululaisilla (secondary schoolchildren) tarkoitetaan 11–16-vuotiaita.
Käyttökelpoisia kyselyitä kertyi tutkijoiden tarkasteltavaksi 8 823. Siinä oli dataa yhteensä 7 570 yläkoululaisesta ja 1 253 alakoululaisesta.
Positiivisia vaikutuksia havaittiin yläkoululaisilla
Yläkouluikäisten lasten tuloksissa havaittiin nousujohteinen kaava hedelmien ja vihannesten syömisen sekä henkisen hyvinvoinnin pisteiden välillä: vähintään viisi annosta näytti olevan yhteydessä parempaan henkiseen hyvinvointiin verrattuna siihen, jos niitä syötiin 3–4 tai 1–2 annosta. Suurin annoskoko – viisi annosta tai enemmän – yhdistettiin 3.73 yksikköä suurempaan pistemäärään verrattuna lapsiin, jotka kertoivat, etteivät syöneet vihanneksia tai hedelmiä ollenkaan.
Lisäksi havaittiin muutakin: Lapset, jotka eivät syöneet aamupalaa, saivat 2.73 yksikköä vähemmän pisteitä. Lapset, joiden aamupala koostui vain yhdestä energiajuomasta, saivat 3.14 yksikköä alemmat pisteet. Lounaseväät yhdistettiin myös parempaan mielenterveyteen verrattuna siihen, että lounasta ei syöty ollenkaan.
Tutkijat havaitsivat siis yhteyden ravinnon sekä henkisen hyvinvoinnin välillä yläkouluikäisten lasten kohdalla. Suurempi määrä hedelmiä ja vihanneksia kun näytti olevan yhteydessä parempiin henkisen hyvinvoinnin pisteisiin yläkoululaisilla.
Analyysit eivät paljastaneet vastaavaa yhteyttä alakoululaisilla, kertoo New York Post. Tämä voi johtua siitä, että alakoululaisilla ei omaan raportointiin perustuvassa datassa ole niin selkeää käsitystä annoskoosta.
Tutkimuksen tekijät muistuttavat, että heidän tutkimuksellaan on rajoitteita. Muun muassa se, että tutkimuksen vastaukset saattavat olla epätarkkoja tai virheellisiä.
Tekijät toivovat tutkimuksen rohkaisevan virallisia tahoja toteuttamaan toimintatapoja, jotka voisivat auttaa lapsia pääsemään ravintopitoisemman ja tuoreemman ruoan äärelle niin kotona kuin kouluympäristössäkin.
Lue myös: Näin kasvisten ja hedelmien syöminen saattaa vaikuttaa masennusriskiin
Asiantuntija pitää tuloksia merkittävinä
Healthline pyysi kommentteja ravitsemusterapeutti Audrey Koltunilta. Hän ei osallistunut tutkimuksen tekoon.
Koltun pitää merkittävänä tietona sitä, että hyvällä ravitsemuksella on vaikutusta henkiseen hyvinvointiin.
– Voimme lisätä sen listaan syistä, joiden vuoksi hyvä ravinto ja hyvät ruokailutottumukset voivat auttaa lapsiasiakkaitamme.
Lue myös: Unohda kaloreiden kyttääminen! Kolme vinkkiä, joiden avulla kilot karisevat kuin huomaamatta
Lue myös: Tunnetko keliakian selkeät varoitusmerkit? Sairaudella myös vähemmän tunnettuja oireita – ja vain yksi hoitomuoto
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: Healthline, New York Post.