Tutkimus: Negatiivisuus altistaa Alzheimerille – näin opettelet optimistiksi

Brittitutkijoiden löydökset vihjaavat, että jatkuva kielteinen ajattelu voi kasvattaa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Tutkimuksesta uutisoi yhdysvaltalaiskanava CNN.

Masennuksen on jo pitkään tiedetty olevan yhteydessä Alzheimeriin. Aiemmin sairastetun masennuksen on havaittu lisäävän todennäköisyyttä muistisairauden kehittymiseen, minkä lisäksi masennuksen tiedetään myös olevan alkavan taudin piilevä oire.

University College London -yliopiston tutkijat ovat nyt havainneet, että toistuva negatiivinen ajattelu on yhteydessä sekä myöhemmin ilmenevään kognitiivisten taitojen heikkenemiseen että Alzheimerin tautiin liitettyjen haitallisten proteiinien kertymiseen aivoihin.

Tiedotteessa tutkijat painottavat, ettei lyhytaikainen alavireisyys tutkimustulosten perusteella lisää riskiä muistisairauden kehittymiseen vaan pessimistisyyden pitää jatkua pitkään.

Jatkuva kielteinen ajattelu altisti aivomuutoksille

Tutkimukseen osallistui reilut 350 yli 55-vuotiasta ihmistä. Kahden vuoden ajan osallistujat raportoivat tutkijoille, mitä he ajattelivat kielteisistä kokemuksista. Tutkimuksessa keskityttiin jatkuvaan negatiiviseen ajatteluun, kuten menneiden asioiden märehtimiseen ja huoleen tulevaisuudesta. Lisäksi 113 osallistujan aivot kuvattiin PET-menetelmällä, jolla voidaan havaita Alzheimeriin viittaavien tau-proteiinien ja beeta-amyloidien kertyminen aivoihin.

Tutkijat havaitsivat, että kielteisimmin ajattelevat kokivat optimistisempia osallistujia enemmän kognitiivisen toimintakyvyn ja muistin heikkenemistä ja heidän aivoihinsa oli todennäköisemmin myös kertynyt haitallisia proteiineja. Muutokset havaittiin neljän vuoden aikana.

Osallistujien masennus ja ahdistus olivat yhteydessä myöhempään kognitiiviseen heikkenemiseen, mutta eivät haitallisten proteiinien kertymiseen aivoihin. Löydös vihjaa, että nimenomaan toistuva negatiivinen ajattelu on tärkein syy siihen, miksi masennus ja ahdistus lisäävät Alzheimerin taudin riskiä.

Mahdollinen syy ilmiölle voi olla jatkuvan negatiivisen ajattelun fysiologista stressiä aiheuttava vaikutus. Stressi vaikuttaa hormonitoimintaan, ja stressin on hiirikokeissa havaittu lisäävän aivoissa beeta-amyloidiproteiinin muodostumista. Stressi voi myös nostaa verenpainetta, mikä altistaa Alzheimerin taudille.

Tutkimus ilmestyi Alzheimer's & Dementia -julkaisussa.

Tutkimustuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista oli jo ennestään kohonnut riski sairastua Alzheimerin tautiin. On mahdollista, että masennusoireet ovat osa Alzheimerin taudin kehittymistä. Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessa masennuksen havaittiin lisääntyneen eniten osallistujilla, joiden aivoissa runsaasti amyloidikertymiä.

Aiheesta tarvitaankin lisää tutkimuksia.

Näin lisäät optimistisuuttasi

Mielenterveydestä huolehtiminen ja positiivisen ajattelun ruokkiminen on toki muutenkin hyväksi terveydelle. Myönteisen elämänasenteen uskotaan muun muassa torjuvan stressiä ja edistävän terveellisten elintapojen noudattamista. Tutkimuksissa optimistisen elämänasenteen onkin huomattu lisäävän elinvuosia

Pessimistin ei kannata tämän tiedon vuoksi vajota entistä syvempään synkkyyteen. Omaa optimistisuuttaan voi nimittäin harjoittaa. Esimerkiksi meditaatio ja kiitollisuusharjoitukset voivat lisätä tyytyväisyyttä elämään. Myönteisyyttä voi kasvattaa myös kuvittelemalla parhaan mahdollisen version itsestään ja miettimällä tätä mielikuvaa joka päivä sekä pitämällä kirjaa positiivisista asioista.

Masennuksen ja ahdistuksen hoidossa terapia on tehokas vaihtoehto.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, Eurek Alert

Lue myös:

    Uusimmat