Kuuluuko vanhana olla heikko? Gerastenia voi antaa merkkejä jo 50-vuotiaana

Heikentyminen kuuluu vanhuuteen, mutta tietyt merkit voivat myös kieliä gerasteniasta. Se on oireyhtymä, joka vaivaa jopa joka toista vanhusta.

Kun on vanha, on heikko. Vai onko sittenkään?

– Sanotaan, että heikentyminen kuuluu vanhuuteen. Tavallaan väite on totta, Luustoliiton ja Vanhustyön keskusliiton puheenjohtaja ja geriatrian professori emeritus Timo Strandberg myöntää.

Aina ikäihmistä ei vaivaa tavanomainen vanhuuden mukanaan tuoma heikkous. Gerastenialla tarkoitetaan tilaa, jossa yleinen terveydentila on heikko ilman, että tilannetta voi suoraan liittää sairauteen. Henkilön kunto siis heikentyy ikään kuin ilman selvää syytä.

Gerastenian kehittymisen riskiä lisäävät ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi sekä kohonneet verensokeri-, verenpaine- ja kolesteroliarvot. Myös stressinsietokyky on alentunut, mikä lisää toimintakyvyn heikkenemisen riskiä entisestään.

Gerastenia on yhtä yleinen kuin diabetes

Gerastenia ei ole sairaus tai diagnoosi.

– Minä kutsuisin gerasteniaa mieluummin oireyhtymäksi. Olemme aiheesta puhuneet nyt 20 vuotta vasta, ja yleensä lääketieteessä menee usein parikymmentäkin vuotta ennen kuin jokin asia alkaa mennä läpi, Strandberg naurahtaa.

Gerastenia on yhtä yleinen kuin diabetes ja koskettaa jopa 12 prosenttia 70-vuotiaista, puolta 90-vuotiaista.

– Tästä on ollut vähän väittelyä joidenkin kollegoiden kanssa: miksi puhutaan gerasteniasta, miksi ei puhuta vain vanhuudenheikkoudesta? Vanhuudenheikkous on yleinen asia, eikä se oikeastaan erottele: tietysti kahdeksankymmentävuotias on keskimäärin heikompi kuin 20-vuotias, se on itsestäänselvyys.

Englanniksi vanhuudenheikkouden yhteydessä käytetään termiä frailty, hauraus. Vielä 2000-luvun puolivälissä vanhuuteen liittyvää, heikkenemistä kuvaavaa termiä yritettiin hakea hauraudesta. Käytössä on ollut esimerkiksi hauraus-raihnaus-oireyhtymä.

– Gerasteniakin tietysti tarkoittaa eräällä tavalla heikkoutta, ger on vanha ja astenia on heikkous, Strandberg kuvaa.

– Gerastenia ei ole vain sitä, että no, sinähän olet vain vanha ja heikko. Siinä on tietyt kriteerit, jotka täyttyvät. Vanhuudenheikkous on mielestäni huono termi siinäkin mielessä, että gerastenian merkkejä voi olla jo viisikymppisestä lähtien. Ei viisikymppiselle voi sanoa, että olet vanhuudenheikko.

Ylilääkäri listasi keinot ikääntymisen hidastamiseen – muista nämä neljä kohtaa: "Sillä olisi ihan dramaattinen vaikutus!" Juttu jatkuu videon alla.

Määrittely on tärkeää, sillä se vaikuttaa esimerkiksi hoitopäätöksiin. Jos ihmisellä on gerastenia, täytyy miettiä, onko hoidosta enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Jos ikää on vaikka 90 eikä ole gerasteniaa, tämmöinen henkilö kestää esimerkiksi rasittavia syöpähoitoja paremmin, Strandberg kuvaa.

– Tarvitaan järkevä, lääketieteeseen sopiva termi, jotta saisimme tilan määriteltyä, koska gerasteniaahan ei tule kaikille. 90-vuotiaistakin tämä on vain puolella, vaikka silloin on varmasti vanha. Vanha voi olla myös heikko, mutta hänellä ei välttämättä ole gerasteniaa.

Ennaltaehkäisy olisi tärkeää –  "Tämä on oma ennusteeni, ja se on ikävä ennuste"

Gerastenia voi alkaa antaa merkkejä itsestään jo 50 vuoden iässä. Ihminen voi itse havahtua huomaamaan, että kauppakassin kantaminen on raskasta, kävelynopeus hitaampi kuin ikätovereilla eikä ulkona oikein jaksa liikkua.

Iän myötä heikkous lisääntyy luontaisesti, mutta gerasteniassa merkit lisääntyvät jyrkemmin. Tilanteeseen voi kuitenkin itse vaikuttaa ainakin jonkin verran.

Strandbergin mukaan vuosia kestäneessä Sprintt-tutkimuksessa gerasteniasta kärsivät osanottajat kävivät liikkumassa asiantuntijan johdolla. Kun ruokavaliokin katsottiin kuntoon, heikentymisen merkit hidastuivat.

– Tietysti positiivinen asia vanhoille ihmisille on, että liikunnalla ja ravitsemuksella gerasteniaa voidaan hidastaa, ja estää erilaisia komplikaatioita. Vanhalle ihmisellehän on turha enää mennä sanomaan, että mikset liikuttanut ja hoitanut itseäsi nuorempana.

Tärkeintä olisi kuitenkin gerastenian ennaltaehkäisy. Se tarkoittaa esimerkiksi liikuntaharrastuksen ylläpitämistä ja painonhallintaa jo keski-iässä. Strandberg kiinnittäisi tarkkaa huomiota esimerkiksi kertyvään ylipainoon.

– Ruokien ja turhan energian syöminen on iso kysymys, se ei helposti ratkea. Mielestäni ei ole oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin yhteiskunnalliset toimenpiteet, mutta elintarviketeollisuudella tietysti on intressi, että ruokaa menee mahdollisimman paljon ja ihmiset syövät. Ja kuka politiikassa lähtisi semmoiseen, että pakotetaan ihmisiä liikkumaan enemmän?

Vaikka ruokailun ohjaaminen on Strandbergin mukaan hankalaa, esimerkiksi tupakoinnin vähentäminen on lainsäädännön ja muin yhteiskunnan keinoin jo onnistunut.

– Kun lihavuus ja liikkumattomuus sekä yleistyvät että ovat yleistyneet yhteiskunnassa, uskon, että tulemme näkemään gerasteniapotilaita enenevästi ihan viidestäkymmenestä, keski-iästä lähtien. Tämä on oma ennusteeni, ja se on ikävä ennuste.

Katso myös: Tutkimus selvitti, miten eletään terveenä 90-vuotiaaksi – viimeistään tässä iässä on syytä alkaa kiinnittää huomiota itseensä

Lue myös:

    Uusimmat