Melodinen hälytysääni, kuten popkappale, voi auttaa heräämään virkeämpänä kuin herätyskellon yksitoikkoinen piipitys.
Onko olo aamulla tokkurainen, eikä sen enempää mieli kuin kroppakaan tahdo käynnistyä koittavaan päivään? Et ole ainut. Heräämisvaiheeseen liittyvälle tokkuraisuudelle on tieteellinen nimikin: uni-inertia.
Uni-inertia voi kestää minuuteista jopa useisiin tunteihin, millä on ikäviä vaikutuksia esimerkiksi työtehtävissä pärjäämiseen ja onnettomuusalttiuteen.
Mutta miten taklata unenpöppöröisyys? Tuore australialaisen RMIT-yliopiston tutkimus vihjaa, että herätyskellon hälytysääntä muuttamalla ihminen voi saada päiväänsä lisää virkeitä minuutteja.
Lue myös: Miksi päätä särkee heti herätessä? Kahdeksan syytä
Vaihda monotoninen piipitys melodiseen kappaleeseen
PLOS ONE -tiedelehdessä ilmestyneet löydökset vihjaavat, että herätyskellon hälytysääni kannattaisi vaihtaa perinteisestä piipityksestä melodiseen kappaleeseen, esimerkiksi popbiisiin.
Tutkijoiden mukaan melodiseen soittoääneen herääminen voi edistää vireystason nousua, kun taas ”tylyt” ja samaa ääntä toistavat hälytysäänet ovat yhteydessä tokkuraisuuteen.
– Voisi kuvitella, että huomiota herättävä ”piip piip piip” -hälytys parantaisi vireystasoa, mutta aineistomme paljasti, että melodiset hälytykset voivat olla tässä avainasemassa. Tämä oli odottamatonta, tutkimusta johtanut RMIT-yliopiston tutkijatohtori Stuart McFarlane sanoo yliopiston tiedotteessa.
Healthline-sivuston haastattelussa tutkija McFarlane teoretisoi, että melodisen kappaleen, kuten Madonnan ”Borderlinen”, sävelten nousut ja laskut voivat auttaa kiinnittämään aivojen huomion. Sen sijaan tasapaksu ”piip piip piip” voi nostaa esiin ahdistuneisuutta ja lisätä sekavuutta.
Melodia ja rytmi kohottivat vireystasoa
Tutkimukseen osallistui 50 henkilöä, jotka vastasivat tutkijoiden laatimaan verkkokyselyyn. Jokainen henkilö kertoi, millaiseen hälytysääneen hän herää ja arvioi sen jälkeen aamuista tokkuraisuuttaan sekä vireyttään.
Tutkijat havaitsivat merkittäväksi luonnehtimansa yhteyden melodiseksi luokitellun hälytysäänen ja aamutokkuraisuuden vähentymisen välillä. Sen sijaan epämelodinen, neutraali hälytysääni oli yhteydessä lisääntyneeseen tokkuraisuuteen heräämisen jälkeen.
Analyysissään tutkijat huomasivat lisäksi, että melodisiksi luokitellut äänet olivat rytmisempiä kuin epämelodiset hälytysäänet. Tutkijat epäilevät, että hälytysäänen melodia ja rytmi voivatkin vaikuttaa heräämisen jälkeiseen vireystasoon.
Koska tutkimus on pieni, lisää näyttöä tarvitaan selvittämään, millainen olisi täydellinen herätyskellon hälytysääni.
Virkeä olo heräämisen jälkeen on erityisen tärkeää ihmisille, jotka joutuvat vaativiin tehtäviin heti herättyään, kuten ensihoitajille sekä palomiehille.
Lue myös: 5 iltarutiinia, jotka tekevät aamuistasi huomattavasti helpompia
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: RMIT University, Healthline, PLOS ONE