Tutkimus: Sosiaalisen median käytöllä yhteyttä syömishäiriöihin

Australialaistutkimuksessa selvisi, että 12–14-vuotiaiden tyttöjen ja poikien häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä ja sosiaalisen median käytöllä on yhteys. Aiheesta uutisoi Metro-lehti.

Joulukuun alussa International Journal of Eating Disorders -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että ”vahvasti kuvien julkaisuun ja katseluun keskittyvillä julkaisualustoilla” on erityisen vahva vaikutus teini-ikäisiin.

Tutkimukseen osallistui lähes 1000 teiniä

Australialaisen Flindersin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa tutkimalla dataa 996 teinistä. Nuoret olivat iältään 12–14-vuotiaita.

Häiriintyneeseen syömiseen liittyvää käytöstä ilmeni 51,7 prosentilla tytöistä ja 45 prosentilla pojista. Yleisintä oli ankara treenaaminen ja aterioiden jättäminen väliin.

75,4 prosentilla tytöistä ja 69,9 prosentilla pojista oli ainakin yksi sosiaalisen median tili. Instagram oli suosituin: 68,1 prosenttia tytöistä ja 61,7 prosenttia pojista kertoi käyttävänsä sitä.

Ne nuoret, joilla oli useampi sosiaalisen median tili ja jotka viettivät niiden parissa enemmän aikaa päivässä, kärsivät muita todennäköisemmin syömishäiriöistä.

Metro-sivuston mukaan tutkijat eivät kuitenkaan osoittaneet syytöksiä mitään tiettyä sosiaalisen median palvelua, kuten Instagramia, Facebookia tai Snapchatia kohtaan.

Tutkimus ensimmäinen laatuaan

Tutkimusta johti tutkija Simon Wilksch. Hänen mukaansa monet tutkimukset ovat aiemmin keskittyneet tutkimaan sitä, millainen vaikutus somella on kehonkuvaan. 

– Tämä on ensimmäinen tutkimus, jotka tutkii tiettyjen sosiaalisen median alustojen ja häiriintyneen syömiskäyttäytymisen sekä siihen liittyvien ajatusten yhteyttä, hän kertoi Metro-sivustolle.

– Monet tutkimukset ovat myös keskittyneet vanhempiin teini-ikäisiin tai nuoriin aikuisiin naisiin.

Wilkschin mukaan tutkimuksessa löydettiin selkeä yhteys häiriintyneen syömiskäyttäytymisen ja sosiaalisen median käytön välillä varhaisessa murrosiässä olevilla tytöillä ja pojilla.

– Pitäisikin tehdä enemmän töitä sen eteen, että sosiaalisen median paineet eivät vaikuttaisi nuoriin niin haitallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat