Kreml ärähti: "Yritys jatkaa sotaa viimeiseen ukrainalaiseen"

Ukrainalla on todennäköisesti ohjusten maalit jo tiedossa, suomalaisupseeri arvioi.

Jos länsimaat antavat Ukrainalle luvan hyökätä syvälle Venäjälle pitkän kantaman ohjuksilla, syventää se lännen osallistumista sotaa, väittää Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov venäläisen Izvestia-lehden mukaan. 

Lehden saamasta Peskovin haastattelusta puolestaan kertoo Venäjän valtion uutistoimisto Tass.

– Tämä on yritys jatkaa sotaa viimeiseen ukrainalaiseen, Peskov totesi.

Ukrainan vierailunsa aikana Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken on todennut työskentelevänsä sen eteen, että Ukrainalle saataisiin lupa hyökätä pitkän kantaman ohjuksilla syvälle Venäjälle.

Käytännössä Yhdysvaltojen osalta kyse on useiden satojen kilometrien päähän lentävien ATACMS-ohjusten käyttöluvasta. Ukraina on jo väittänyt toimittaneensa Yhdysvalloille listan kohteista, joihin se haluaa ohjuksilla hyökätä.

Todennäköisesti Ukraina haluaisi hyökätä ohjuksilla ainakin Venäjän sotilaslentokentille. Näin se pystyisi helpottamaan heikentyneen ilmapuolustuksensa tilannetta. Venäjä pommittaa toistuvasti esimerkiksi energiainfrastruktuuria.

Brittilehti Guardianin hallituslähteiden mukaan Britannia on jo tehnyt päätöksen antaa Ukrainalle lupa käyttää Storm Shadow -risteilyohjuksia Venäjän puolella.

"Eskalaatio on yksi vaihtoehto"

Jos länsimaat antavat lupia ohjusten käyttöön, "täytyy Venäjän vastata" tähän, Kremlin Peskov totesi.

Venäjä on väittänyt vastaavansa tavalla tai toisella joka kerta, kun länsimaat ovat lähettäneet Ukrainalle uuden tyyppistä aseistusta tai löyhdyttäneet niiden käyttöehtoja. Kuvio on tänä vuonna nähty ainakin F-16-hävittäjien ja keväällä löyhennettyjen käyttörajoitusten myötä.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Blinken sanoi keskiviikkona keskustelleensa pitkän kantaman ohjusten käytöstä Ukrainassa, mutta ei suoraan antanut vihreää valoa niiden nykyistä laajemmalle käytölle.

– Eskalaatio on yksi vaihtoehdoista, mitä harkitsemme, mutta ei ainoa, Blinken sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sotatieteilijä Ilmari Käihkö avasi eskalaatio-termiä tarkemmin kesäkuussa.

– Eskalointi on neutraali termi, joka tarkoittaa sitä, että kiihdytetään sotaa tai tehdään sodassa jotain, mitä ei ole aiemmin tehty. Tämä on neutraalisti katsottuna sodan kiihdyttämistä, Käihkö kertoi.

Jos Yhdysvallat antaa luvan hyökätä useiden satojen kilometrien päähän lentävillä ATACMS-ohjuksilla syvälle Venäjälle, on Ukrainalla "todennäköisesti maalit jo tiedossa", kirjoittaa majuri Palm Miro viestipalvelu X:ssä.

– Paljon riippuu, mitä luvan saanti tarkoittaa eli sisältääkö se edelleen hyväksyttämisprosessin vai annetaanko vapaat kädet esimerkiksi vain tiettyjen maalityyppien osalta, Miro jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat