Ukraina tuhonnut S-300-ohjusjärjestelmän – ISW: Kyse paljon suuremmasta asiasta

Ukraina iskee Venäjän ilmatorjuntaa vastaan valmistellakseen ilmatilaa F-16-hävittäjien saapumiselle, ajatushautomo katsoo.

Ukrainan asevoimien komentaja Oleksandr Syrskyi väittää maan armeijan tuhonneen S-300-ilmatorjuntajärjestelmän. 

Ilmatorjuntajärjestelmä tuhottiin väitetysti Venäjän miehittämällä Donetskin alueella, joka sijaitsee Itä-Ukrainassa.

Syrskyin mukaan Ukrainan ohjusjoukot tuhosivat Venäjän ilmatorjuntajärjestelmän keskiyöllä.

Iskussa tuhoutui ilmatorjuntajärjestelmän tutka-asema ja ohjusten laukaisualustoja, Syrskyi kirjoittaa viestipalvelu Telegramissa.

Todisteeksi hyökkäyksestä Syrskyi julkaisi videon, joka on yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin (ISW) mukaan paikannettu. Videon voi katsoa jutun alusta.

Syrskyin mukaan Ukraina on aiemmin tuhonnut yli 20 ilmatorjuntajärjestelmien laukaisualustaa ja noin 15 tutka-asemaa. Syrskyi ei tarkentanut, oliko kyse pelkistä S-300-järjestelmistä vai sisältävätkö luvut myös esimerkiksi S-400-ilmatorjuntajärjestelmät.

"Järjestelmällistä tuhoamista"

Ukraina pyrkii Syrskyin mukaan "järjestelmällisesti tuhoamaan Venäjän ilmatorjuntaa" luodakseen suotuisat olosuhteet omille ilmaiskuilleen.

Samalla Syrskyi muistutti länsimaiden lupaamien F-16-hävittäjien saapuvan pian. Naton heinäkuisessa Washingtonin huippukokouksessa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että F-16-hävittäjien siirtäminen Ukrainaan on alkanut.

ISW:n arvion mukaan Ukraina iskee Venäjän ilmatorjuntaa vastaan juuri siksi, että se valmistelee ilmatilaa uusien hävittäjien saapumiselle.

F-16-hävittäjiä saapuu aluksi todennäköisesti pieniä määriä, ISW muistuttaa. 

Länsimaat ovat luvanneet Ukrainalle yhteensä noin 70 F-16-hävittäjää. Tiedossa ei ole, kuinka suuri osa niistä on saapumassa Ukrainaan kuluvan vuoden aikana.

Toveri: "Jos olisi vapaat kädet"

Ukrainalaisviranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että Ukrainan on tarkoitus käyttää F-16-hävittäjiä osana ilmatorjuntaa.

Tarvettakin on, sillä Suomen Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entisen komentajan, nykyisen kansanedustajan Jarmo Lindbergin (kok.) mukaan "Ukrainan tuska ovat Venäjän ilmaiskut". Niiden torjunnassa hävittäjät voivat olla avainasemassa.

– Jos vastustaja lähettää lentokoneita ja risteilyohjuksia yllättäen muualle kuin sinne, missä ilmatorjuntaa on, ei sinne millään ehditä siirtää esimerkiksi maitse kulkevaa ilmatorjuntakalustoa, Lindberg sanoo.

– Silloin sinne kannattaa lähettää se 15 kilometriä minuutissa lentävä hävittäjä, jossa on hyvät sensorit ja kymmeniä kilometrejä kantavia ilmataisteluohjuksia. Tähän vielä tiedustelu ja häirintä päälle, hän jatkaa.

Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien hyöty on pitkälti kiinni siitä, saako Ukraina iskeä Venäjän puolelle, toteaa Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja ja europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.).

– Jos siellä rajan tuntumassa on Venäjän ilmatorjuntaa, niin F-16-hävittäjiä ei pystytä käyttämään tehokkaasti, Toveri katsoo.

– Jos olisi vapaat kädet, Ukraina pystyisi siivoamaan Venäjän ilmatorjuntajärjestelmät rajan suunnasta, käyttämään F-16-hävittäjiä tehokkaammin, suojaamaan siviili-infrastruktuuriaan ja rintamajoukkojaan paremmin. Sillä olisi jo merkitystä, Toveri jatkoi.

Lentopommit riivaavat Ukrainaa

Ukrainan ilmatorjuntakyky on laskenut huomattavasti huippukunnostaan, minkä vuoksi Venäjä on kyennyt kuluvan vuoden aikana iskemään huomattavan tehokkaasti esimerkiksi liitopommeilla ukrainalaisjoukkoja vastaan.

– Lentopommit tuhoavat kokonaisisia asemia ja ovat psykologisesti vaikuttavampia kuin tykistö. Liitopommit tuhoavat kaupungeissa rakennuksia, joiden tuhoaminen veisi tykistöltä päiviä, kirjotti sota-asiantuntija Michael Kofman viestipalvelu X:ssä.

Ajatushautomo The Carnegie Endowment for International Peacessa työskentelevä Kofman toteaa Ukrainan ilmapuolustuksen ongelmien johtaneen Venäjän tiedustelulennokkien jatkuvaan läsnäoloon ukrainalaisjoukkojen selustassa

– Se on lisännyt iskujen onnistumista, Kofman lisää.

Esimerkiksi heinäkuussa Venäjä väitti tuhonneensa viisi ukrainalaishävittäjää lentokentälle tiedustelulennokin kuvatessa hyökkäyksen. Ukrainalaisten sotakommentaattorien keskuudessa Venäjän puolustusministeriön iskusta julkaisema video aiheutti raivoa. 

– (Jonkun) on oltava vastuussa siitä, että tällaisia asioita tapahtuu jatkuvasti Ukrainan ilmavoimille. Järjestelmällinen huolimattomuus voi panna meidät kaikki mullan alle tässä sodassa, sotaa seuraavan ukrainalaistoimittaja Illia Ponomarenko kirjoitti videosta.

Kyseinen video löytyy alta.

Venäjän ilmaylivoimalla ja parantuneella tiedustelulla on "tuhoisa vaikutus" Ukrainan kykyyn käydä sotaa, Kofman kirjoittaa. Ilmaherruus nakertaa myös jo valmiiksi ammuspulasta kärsineen Ukrainan tykistön toimintamahdollisuuksia.

Jos Ukraina ei saa korjattua ongelmaa talveen mennessä, se todennäköisesti pahenee, Kofman toteaa. Lehtien tippuessa keinot naamioida asemia vähentyvät.

Lue myös:

    Uusimmat