Ukrainan ilmasodan opetus: Nato joutuu ottamaan mallia Suomesta

1204 ilmavoimat suomen puolustus hävittäjä
Suomalainen malli ilmavoimien toiminnasta voi tulla malliksi myös muissa Nato-maissa Venäjän rajalla.MTV
Julkaistu 13.07.2024 13:58
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Ukrainan sodan muuttuessa yhä enemmän ilmasodaksi ovat kokemukset antaneet oppeja Natolle parempaan varautumiseen, kertoo Business Insider

Sen mukaan Naton tulisi jatkossa panostaa enemmän muun muassa ilmatorjuntaan, uusiin keinoihin torjua droneja ja uuteen filosofiaan tukikohtien järjestämisestä. Viimeisessä Suomi olisi tärkeä malli Natolle.

Lue myös: FT: Naton ilmapuolustus Euroopassa on retuperällä – lähde paljasti olemattoman luvun

Suomi opettamassa Nato-kumppaneita?

Entinen ilmavoimien komentaja ja kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) totesi Business Insiderin haastattelussa, että ilmavoimien ja ilmatorjunnan hajauttaminen on ollut ytimessä, kun Suomi on rakentanut sotilasstrategioitaan Venäjän uhan varalle.

Haastattelussa Lindberg toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti, että kaikkien Naton etulinjamaiden tulisi omaksua tämä hajauttaminen osaksi varautumistaan.

Business Insiderin mukaan muutos ei olisi kuitenkaan helppo. Perinteisesti Naton lentotukikohdassa on keskitetysti polttoaine- ja ammusvarastot, varaosat ja lento-operaatioiden vaatima henkilöstö. Hajauttaminen voi vaikeuttaan näiden saatavuuden järjestämistä, jotta resurssit olisivat kaikkialla riittävät.

Toisaalta keskitys tarkoittaa sitä, että kaikki munat ovat samassa korissa. Yksi Ukrainasta saatu opetus on, että ilmasodassa kaivataan yhä vähemmän suuria kiinteitä maaleja.

1:00img

Satelliittikuvat paljastivat Venäjän hävittäjien tuhoutuneen Krimin sotilaslentokentällä Ukrainan hyökkäyksessä toukokuussa.

Lue myös: Tekikö Puolustusvoimat 8 miljardin virheen? Suomi hankki uudet hävittäjät juuri ennen kuin dronet mullistivat sodan ilmatilan

Puolustusvoimien ex-komentaja: Suomen ilmatorjunnassa "väistämättä valtavia aukkoja"

Jutusta poistettu 13.7.2024 kello 17.26 ylimääräinen "entinen" sana Lindbergin tittelistä.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmavoimat