Ukrainan ilmasodan opetus: Nato joutuu ottamaan mallia Suomesta

Ukrainan sodan muuttuessa yhä enemmän ilmasodaksi ovat kokemukset antaneet oppeja Natolle parempaan varautumiseen, kertoo Business Insider

Sen mukaan Naton tulisi jatkossa panostaa enemmän muun muassa ilmatorjuntaan, uusiin keinoihin torjua droneja ja uuteen filosofiaan tukikohtien järjestämisestä. Viimeisessä Suomi olisi tärkeä malli Natolle.

Suomi opettamassa Nato-kumppaneita?

Entinen ilmavoimien komentaja ja kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) totesi Business Insiderin haastattelussa, että ilmavoimien ja ilmatorjunnan hajauttaminen on ollut ytimessä, kun Suomi on rakentanut sotilasstrategioitaan Venäjän uhan varalle.

Haastattelussa Lindberg toteaa, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti, että kaikkien Naton etulinjamaiden tulisi omaksua tämä hajauttaminen osaksi varautumistaan.

Business Insiderin mukaan muutos ei olisi kuitenkaan helppo. Perinteisesti Naton lentotukikohdassa on keskitetysti polttoaine- ja ammusvarastot, varaosat ja lento-operaatioiden vaatima henkilöstö. Hajauttaminen voi vaikeuttaan näiden saatavuuden järjestämistä, jotta resurssit olisivat kaikkialla riittävät.

Toisaalta keskitys tarkoittaa sitä, että kaikki munat ovat samassa korissa. Yksi Ukrainasta saatu opetus on, että ilmasodassa kaivataan yhä vähemmän suuria kiinteitä maaleja.

Jutusta poistettu 13.7.2024 kello 17.26 ylimääräinen "entinen" sana Lindbergin tittelistä.

Lue myös:

    Uusimmat