Ulkoministeri Valtonen: Suomi tuomitsee itsestäänselvästi iskut YK:n rauhanturvaajia vastaan

EU:n Borrellin mukaan jäsenmaat hyväksyivät tuntien keskustelun jälkeen, että Israelia pyydetään olemaan hyökkäämättä YK:n rauhanturvaoperaatiota kohtaan.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) odottaa EU:n ulkoministereiltä keskustelua siitä, kuinka EU:n tulisi reagoida YK:n rauhanturvaajiin kohdistuneisiin loukkauksiin Libanonissa. Valtosen mukaan Suomen kanta on itsestäänselvästi se, että iskuja YK-operaatioita vastaan ei voida hyväksyä ja ne tuomitaan.

– Suomen kanta on tietysti itsestäänselvästi se, että tuomitaan iskut YK-operaatioon. Ja nyt katsotaan tietysti, miten YK-johtoisesti tässä edetään.

YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil on kertonut muun muassa, että Israel olisi tunkeutunut varhain sunnuntaina rauhanturvaajien asemiin Etelä-Libanonissa ja estänyt rauhanturvaajien liikkumista alueella.

Valtonen myös toisti jo aiemmin kerrotun viestin siitä, että suomalaiset rauhanturvaajat ovat turvassa.

– Totta kai nyt tätä tilannetta seurataan, sehän elää nyt tässä päivä päivältä. Ja YK-johtoisesti edetään nyt ensisijaisesti, Valtonen sanoi.

Valtonen kommentoi muun muassa Lähi-idän tilannetta STT:lle Luxemburgissa, jossa EU-alueen ulkoministerit kokoustavat tänään.

Borrell: Täysin mahdotonta hyväksyä

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell totesi kokoukseen saapuessaan, että tilanne Lähi-idässä muuttuu yhä pahemmaksi. Borrellin mukaan eilen kaikki 27 jäsenmaata hyväksyivät tuntien keskustelun päätteeksi, että Israelia pyydetään lopettamaan hyökkäykset Unifilia kohtaan.

– Monet eurooppalaiset jäsenet osallistuvat tähän tehtävään. Heidän työnsä on hyvin tärkeää. On täysin mahdotonta hyväksyä YK:n joukkoihin kohdistuneita hyökkäyksiä, Borrell sanoi.

Hänen mukaansa tämän päivän kokouksessa nähdään, miten muuten jäsenmaat haluavat reagoida.

EU-maiden on ollut toistuvasti vaikeaa muodostaa yhtenäisiä kantoja unionin Lähi-idän politiikasta, koska jäsenmaat ovat erimielisiä. Borrell ei peitellyt tätä.

– Kestää liian kauan sanoa jotain, mikä on aivan ilmeistä. On aivan selvää, että meidän pitäisi vastustaa Israelin hyökkäyksiä Unifiliä kohtaan. Varsinkin, koska meidän sotilaitamme on siellä, Borrell sanoi.

Useat Unifilin asemat ovat Libanonin ja Israelin välisellä raja-alueella. Sunnuntaina Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti YK:ta vetämään rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvat joukkonsa pois alueelta.

Useat maat toistivat viestin

Useat EU-alueen ulkoministerit toistivat kokoukseen saapuessaan, että iskuja YK:n rauhanturvaajia kohtaan ei voi yksinkertaisesti hyväksyä. Näin sanoi esimerkiksi Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg. Itävalta lukeutuu unionin sisällä maihin, jotka useimmiten suhtautuvat ymmärtäväisesti Israelin toimintaa kohtaan.

Schallenberg kertoi Itävallan myös ottaneen yhteyttä Israeliin asiasta.

Hollannin ulkoministeri Caspar Veldkamp kertoi puolestaan soittaneensa eilen henkilökohtaisesti Israelin ulkoministerille Israel Katzille.

– Ilmaisin, että tätä ei voi hyväksyä ja tämän täytyy loppua. Ja tämä tulisi tutkia niin pian kuin mahdollista, hän sanoi.

Veldkampin mukaan jää nähtäväksi, onko korkean edustajan EU-maiden nimissä antama lausunto asiasta tarpeeksi vai tarvitaanko EU:lta myös muita toimia.

Lue myös:

    Uusimmat