Tutkija: Israelin iskut Unifil-joukkoihin eivät ole sattumaa

2:10img
Katso myös tv-juttu torstailta: Israelin joukot ampuivat YK:n rauhanturvaajia kohti Etelä-Libanonissa
Julkaistu 13.10.2024 16:11

MTV UUTISET – STT

Israelin tuoreiden hyökkäysten tavoitteena on aiheuttaa Libanonissa eripuraa eri väestöryhmien välille ja saada YK-joukot poistumaan maasta, sanoo Suomen Lähi-idän instituutin johtaja ja tutkija Susanne Dahlgren. Lopullisena tavoitteena on mahdollisesti uusi miehitys. 

Israel on viime päivien aikana kohdistanut iskujaan Unifilin eli YK:n Libanonin rauhanturvaoperaation joukkojen asemapaikkoihin. Ainakin viisi rauhanturvaajaa on haavoittunut Israelin tulituksessa.

Unifil on syyttänyt Israelia asemiensa tahallisesta ampumisesta.

– Unifilin asemat ovat olleet Libanonissa vuosikymmeniä, Israel tietää ihan tasan tarkkaan missä ne ovat. Tässä ei ole kyse harhalaukauksista, Susanne Dahlgren sanoo.

Lue myös: Netanjahu rauhanturvaajille: Poistukaa sota-alueelta välittömästi

"Israel provosoi"

Unifilin joukot eivät tällä hetkellä Israelin hyökkäysten takia pysty kunnolla toteuttamaan perustehtäväänsä eli partiointia sekä vuoden 2006 Israelin ja Hizbollahin välisen 33-päiväisen sodan päättäneen tulitauon valvomista.

Dahlgren näkee, että kyseessä on Israelin pelottelu, jotta se saisi vaikeutettua rauhanturvaajien raportointia Libanonin eteläosien tapahtumista.

– Näillä Unifiliin kohdistetuilla iskuilla pyritään provosoimaan YK:n läsnäoloa Libanonissa, jotta nämä joukot vedettäisiin pois, sanoo Dahlgren.

Sunnuntaina Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kehotti YK:ta vetämään rauhanturvaoperaatioon Libanonissa osallistuvat joukkonsa pois alueelta. YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille osoittamassaan videoviestissä Netanjahu sanoi, että rauhanturvaajien olisi hyvä poistua eteläisestä Libanonista välittömästi.

Lue myös: NY Times: Salaiset dokumentit paljastavat Hamasin "ison projektin"

Pelkona uusi miehitys

Dahlgrenin mukaan Israelin taktiikka on nyt eri kuin Libanonin ja Israelin sodassa vuonna 2006, jolloin Israel alkajaisiksi tuhosi Beirutin lentokentän. 

Tällä kertaa lentokenttä on edelleen toiminnassa, ja sen kautta Libanonista pystyvät poistumaan kaikki, joilla on siihen mahdollisuus. 

Ulkomaalaisia ei ole toistaiseksi ryhdytty evakuoimaan.

Dahlgrenin mukaan Israelin motivaatio YK-joukkojen savustamiseksi pois maasta on se, että Libanonin väestöryhmien välille saataisiin luotua eripuraa. 

Pelkona on, että maan ollessa sekasorrossa Israel voisi miehittää osan Libanonista uudelleen.

– Yllytetään ikään kuin sisällissotaan, josta Libanonissa on rankka kokemus 1970–1980-luvuilta, minkä seurauksena Israel silloin miehitti osan Libanonia, Dahlgren sanoo.

Israel miehitti osaa Libanonista vuoteen 2000 saakka.

Useat Unifilin asemat ovat Libanonin ja Israelin välisellä raja-alueella. Siniseksi linjaksi kutsuttu alue viittaa YK:n määrittelemään Libanonin ja Israelin väliseen vetäytymislinjaan, jonka taakse Israelin tuli vetäytyä Etelä-Libanonista ensin vuonna 2000 miehityksen päätyttyä ja toistamiseen vuonna 2006 Libanonin sodan jälkeen.

Lue myös: Israel sanoo jatkavansa toimia sen eteen, ettei rauhanturvaajille aiheutuisi vahinkoa

"Täyttää sotarikosten tunnusmerkit"

Palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin yllätysisku Israeliin vuosi sitten lokakuussa oli Israelin sotavoimille nöyryytys. Israelin aloitettua kostoiskunsa Gazaan ilmoitti Libanonissa toimiva äärijärjestö Hizbollah hyvin nopeasti tukitoimistaan Hamasille.

Dahlgrenin mukaan Israelin asevoimat on käynyt sotaan täysin ylimitoitetuilla sotilaallisilla keinoilla sekä Gazassa että Libanonissa näyttääkseen pystyvänsä suojelemaan maataan. Israel on väittänyt kohdistavansa iskunsa Hamasin ja Hizbollahin taistelijoihin, mutta tuhannet siviilit ovat kuolleet iskuissa.

Dahlgren sanoo Israelin hyökkäysten täyttävän sotarikosten tunnusmerkit.

– Nämä iskut kaupungeissa ovat sellaisia, joissa Israelin tiedustelu on selvittänyt, että joku heidän tappolistallaan oleva on tietyssä rakennuksessa. Ja sen takia se koko rakennus, oli se sitten 7- tai 10-kerroksinen, laitetaan maan tasalle tämän yhden ihmisen takia, sanoo Dahlgren.

Libanonissa on Dahlgrenin mukaan jo nähtävissä, että nekin ihmiset jotka vastustavat Hizbollahia, ovat kääntyneet vahvasti Israelia vastaan. Hizbollahin kannattajat taas toivoisivat vielä järeämpiä toimia Israelia vastaan.

– (Israelin surmaama Hizbollah-johtaja) Hassan Nasrallah oli henkilö, joka toppuutteli ja pyrki pitämään tämän konfliktin matalan tason konfliktina – jonka Israel sitten repäisi täydeksi sodaksi, sanoo Dahlgren.

Lue myös:Tiedätkö kaikki Lähi-idän konfliktin osapuolet? Nämä seitsemän tahoa uhkaavat synnyttää "suursodan"

Pakolaisia tulossa Eurooppaan?

Libanonissa oli jo ennen tätä sotaa miljoona pakolaista Syyriasta. Israelin tuoreet iskut ovat aiheuttaneet sen, että noin 1,5 miljoonaa ihmistä on nyt Libanonin sisäisinä pakolaisina. Dahlgrenin mukaan on jo merkkejä, että ihmiset ovat pakenemassa Eurooppaan.

– Libanonista on mahdollisesti tulossa satatuhatmäärin pakolaisia Eurooppaan. Se on asia, joka huolestuttaa Euroopan unionia. Pakolaiskysymys on nyt hyvin ajankohtainen, sanoo Dahlgren.

Dahlgren muistuttaa, että Israel on jo aiemmin tehnyt iskuja Etelä-Libanonissa myös valkoista fosforia sisältävillä ammuksilla. Aineen käyttö tuhoaa ympäristöä ja tekee alueesta asumiskelvottoman.

Valkoisen fosforin käyttö aseissa ei ole kiellettyä, mutta sen käyttö siviilikohteissa on sotarikos.

Tuoreimmat aiheesta

Lähi-itä