Unitutkija tyrmää teini-ikäisten kahdeksan kouluaamut: ”Se on biologista, ei psykologista”

Pitäisikö koulun alkaa myöhemmin? Koululaisten uneliaisuudesta oli Huomenta Suomessa keskustelemassa Unitutkija Markku Partinen.

Koulut ovat jälleen alkaneet kesälomien loputtua ja monilla koululaisilla koulupäivä alkaa aamulla kello kahdeksan maissa. Helsingin Uniklinikan professorin ja unitutkijan Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä voi olla liian aikainen.

– Ihan pienille alakoululaisille se kahdeksan ei sinällään ole huono aika aloittaa koulu, Partinen sanoo

Talven mittaan aikaiset aamut eivät tuota pienille koululaisille yhtä paljon ongelmia kuin esimerkiksi teini-ikäisille ja lukiolaisille, Partinen lisää.

Aamuvirkuille kahdeksan aamut eivät tuota ongelmia missään vaiheessa koulunkäyntiä. Mutta jos geenit ovat keskimääräisen tai iltavirkun ihmisen, niin murrosikää lähestyttäessä biologiset rytmit siirtyvät tunnista kahteen, jopa kolmeen tuntiin myöhemmäksi, Partinen kertoo.

– Se on biologista, ei psykologista, Partinen toteaa.

Hän lisää vielä, että kun teini-ikäisellä on paljon läksyjä ja unta tarvitsisi nukkua kahdeksan tuntia yössä, vaatisivat kahdeksan aamut heräämistä seitsemän maissa. Tällöin nukkumaan pitäisi käydä noin kymmenen maissa, joka on teini-ikäiseltä usein liikaa pyydetty.

– Se on aika mahdotonta, jos haluaa pikkaisenkaan olla mukana sosiaalisessa elämässä, mikä on kuitenkin yksi tärkeimpiä asioita maailmassa, Partinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat