Univaje lisää ihmisen sairastumisriskiä ja heikentää toimintakykyä, mutta vähäinen uni altistaa myös itsetuhoiselle käyttäytymiselle. Asia havaittiin yhdysvaltalaistutkimuksessa, josta uutisoi CNN.
VIDEO: Mitkä ovat suomalaisten yleisimmät uniongelmat? Professori ja unitutkija vastaa.
JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistu tutkimus yhdisti teinien vähäisen unen ja vaaralliset käyttäytymismallit. Näitä ovat muun muassa humalassa ajaminen, suojaamattoman seksin harrastaminen, väkivaltainen käytös sekä päihteiden käyttö.
Vahvin yhteys vähäisellä unella oli teinien mielentilaan sekä itsetuhoisuuteen. Alle kuusi tuntia yössä nukkuvat nuoret kertoivat kolme kertaa todennäköisemmin harkinneensa, suunnitelleensa tai yrittäneensä itsemurhaa verrattuna yli kahdeksan tuntia yössä nukkuviin ikätovereihinsa.
Tutkijoiden löydökset perustuvat vuosina 2007–2015 kerättyyn aineistoon nuorison terveydestä. Datasta kävi ilmi, että yli 70 prosenttia yhdysvaltalaisopiskelijoista nukkui öisin suositeltua kahdeksaa tuntia vähemmän. Tutkimus on laaja, mutta sen heikkoudeksi voi laskea itseraportoinnin epäluotettavuuden.
Unensaannista huolehtiminen vanhemman ensisijainen tehtävä
Tulokset eivät yllättäneet tutkimusta CNN:lle kommentoinutta psykologi Reut Gruberia. Hän toivoo, että vanhemmat pitäisivät huolta lastensa unensaannista.
– Viestini vanhemmille on, että tämä on ensisijaista. Se vaikuttaa suuresti lapsen elämään, toimintakykyyn, tunteisiin ja käyttäytymiseen, Gruber sanoi.
LUE MYÖS: Nukutko joka yö kahdeksan tuntia? Sillä ei ole väliä, jos tämä asia ei ole kunnossa
Lähde: CNN