Brittitiedustelulta karu arvio Venäjän hyökkäyksestä

Pokrovskin menetys olisi kova isku Ukrainalle, Britannia arvioi.

Venäjän maavoimat ovat edenneet aiempaa nopeammin Itä-Ukrainan Donetskin alueen Pokrovskin kaupungin suunnalla, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Britannia arvioi venäläisjoukkojen olevan todennäköisesti alle kymmenen kilometrin etäisyyden päässä kaupungin reunamilta. Arvio on linjassa alueelta levinneen kuvamateriaalin kanssa.

Venäjän etenemistahti Pokrovskin alueella todennäköisesti hidastuu siinä vaiheessa, kun vastaan tulee taajama-alueita, joilla on taipumus toimia sodassa linnoituksen kaltaisina asemina.

Vaikka Pokrovsk ei ole suurkaupunki, on se Ukrainan huollon keskittymä ja liikenteen solmukohta. Näin ollen se on sotastrategisesti huomattavasti kokoaan merkittävämpi kaupunki.

Brittiministeriö toteaakin Pokrovskin olevan avainasemassa Ukrainan Donetskin alueen huoltoketjussa.

– Jos Venäjä valtaa kaupungin, se todennäköisesti pidentää ja eriyttää olemassa olevia Ukrainan huoltolinjoja, ministeriö kirjoittaa.

– Tämä todennäköisesti vaikeuttaa Ukrainan asevoimien huoltotoimia ja resurssien nopeaa siirtämistä useisiin keskeisiin tukikohtiin Tshasiv Jarin ja Vulhedarin välillä, ministeriö jatkaa.

Vuhledarista on taisteltu pitkään ja se toimi "sodan suurimman tankkitaistelun" näyttämönä alkuvuodesta 2023. Taistelusta voi lukea lisää alla olevasta linkistä. Ukraina myös julkaisi taistelusta videokuvaa, jota voi katsoa alta.

Tshasiv Jar puolestaan on Pokrovskin tapaan strateginen paikkakunta, joskin eri syystä. Tshasiv Jar sijaitsee kukkulaisessa maastossa, minkä vuoksi sitä miehittävä osapuoli käytännössä hallitsee lähiympäristöä. Paikkakunnasta käydään käytännössä päivittäin kiivaita taisteluita.

Maanpuolustuskorkeakoulun Venäjä-ryhmän erikoistutkijan Pentti Forsströmin mukaan Venäjä on edennyt Pokrovskin alueella käyttäen tuliylivoimaansa. Lisää Venäjän hyökkäyksen etenemisen syistä voi lukea alla olevasta linkistä.

Venäjän eteneminen on ollut viime aikoina pääosin hidasta, mutta melkeinpä vääjäämättömän tuntuista.

– Etenevätkö venäläiset kaupunkiin tällä viikolla vai ensi kuussa, se on se kysymys. Ukraina on asiasta varmasti eri mieltä, Forsström totesi MTV Uutisille elokuussa.

"Pitkä ja kivinen tie"

Erikoistutkija Forsström vertaa Pokrovskin tilannetta Avdijivkan kaupunkiin, jonka Venäjä valtasi helmikuussa pitkien taisteluiden jälkeen. 

Itse Avdijivkassa ei juuri taisteltu, vaan Venäjä käytännössä pakotti piiritysuhalla ukrainalaiset vetäytymään jotakuinkin viime hetkellä.

Sen sijaan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin Venäjä valtasi katu kadulta viime vuonna. Epäselvää on, pyrkiikö Venäjä piirittämään Pokrovskin vai suoraan valloittamaan sen, Forsström pohtii.

Nyt on näyttänyt siltä, että Venäjä pyrkii ottamaan Pokrovskin lähellä olevat taajamat haltuunsa ja "siivoaa" ne ukrainalaisjoukoista, Forsström katsoo. Jos Pokrovskin kokoinen kaupunki yritetään vallata samalla taktiikalla, ottaa se aikansa.

– Se on pitkä ja kivinen tie mennä kortteli korttelilta eteenpäin, Forsström toteaa.

Jos Venäjä on lähellä Pokrovskin piiritystä, voidaan aiempien kokemuksien perusteella pitää todennäköisenä, että Ukraina vetää sotilaansa pois kaupungista viime hetkillä.

Laajemmin Pokrovskin taistelusta voi lukea alla olevasta linkistä. Jutussa Forsström esimerkiksi kertoo, millainen tilanne voisi mahdollistaa Ukrainan vastahyökkäyksen alueella.

Lue myös:

    Uusimmat