Uusi kohu Ylen toiminnasta – hallintoneuvoston puheenjohtaja US:lle: Ylen rahankäyttöä avattava ja avoimuutta lisättävä

Kritiikki avoimuuden puutteesta on lähtöisin siitä, ettei Yle halua avata rahankäyttöään ulospäin.

Yleen on kohdistunut kritiikkiä avoimuuden puutteesta, johon Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo haluaa muutosta. 

Walinheimo kertoo asiasta Uuden Suomen haastattelussa. 

Kritiikki on lähtöisin siitä, ettei Yle halua avata rahankäyttöään ulospäin. Wallinheimo sanoo haastattelussa, ettei edes hallintoneuvostolla ole tarkkaa tietoa yhtiön kaikista kuluista. 

– Mielestäni, jos eduskunnassa tai muualla yhteiskunnassa on tahoja, jotka haluavat lisää avoimuutta Yleen, se sitten toteutetaan.

Viime vuonna Ylen budjetti oli 576 miljoonaa euroa.

– Ylekin voisi jatkossa avata yhtiön henkilökustannukset ja yksikkökustannukset nykyistä laajemmin ja yksityiskohtaisemmin. Valvontarooli tulisi todennäköisesti hallintoneuvostolle, Wallinheimo sanoo Uudelle Suomelle. 

Päävastuu avoimuuden lisäämisestä on hänen mukaansa kuitenkin Matias Marttisen (kok.) johtamalla parlamentaarisella työryhmällä. 

YleX:n toimittaja avasi suunsa

Toimittaja Sanna Ukkolankolumnin myötä kohuksi nousseiden monimuotoisuuskoulutusten ja inklusiivisuuslukijoiden tiimoilta puheenjohtaja kertoo olevansa täysin julkisuudessa esitettyjen tietojen varassa.

Ylen toimintatavat nousivat uudelleen esiin Ivan Puopolon YouTube-ohjelmassa tällä viikolla. Ohjelmassa vieraillut YleX:n juontaja Lloyd Libiso kertoi muun muassa, että edellä mainitut koulutukset ohjaavat toimituksen journalismia asenteellisempaan suuntaan. Samaa vaikutusta voi hänen mukaansa olla Ylen toimituksen ohjeilla turvallisen tilan periaatteista, jotka eivät hänen mielestään kuulu vapaaseen tiedonvälitykseen.

– Ihmisistä tulee varovaisia, jätetään mielipiteitä sanomatta ja pelätään. Herkästi käy niin, että tietty mielipideilmapiiri jyrää, Libiso sanoo Puopolon ohjelmassa.

Wallinheimo kommentoi myös Libison haastattelussa esittämiä väitteitä siitä, että Ylellä olisi kiellettyä haastatella tiettyjä henkilöitä

– Asiaa käydään varmasti läpi seuraavassa hallintoneuvoston kokouksessa, Wallinheimo sanoo haastattelussa. 

YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto korostaa HS:lle, että turvallisen tilan periaatteet liittyvät työkulttuurin parantamiseen eikä journalistiseen työhön. Kautto kiistää, että Ylellä olisi listaa ihmisistä, joita olisi kiellettyä haastatella.

Lue myös:

    Uusimmat