Yle antoi selvityksen poliitikoille monimuotoisuuskoulutuksista – Wallinheimo MTV:lle: Puurot ja vellit menneet sekaisin

Yle antoi kansanedustajille selvityksen monimuotoisuudesta ja siihen liittyvistä koulutuksista. 

Kansanedustajista koostuva Ylen hallintoneuvoston työvaliokunta sai tänään Yleltä perusteellisen selvityksen monimuotoisuuskoulutuksista, kertoo Ylen hallintoneuvoston puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo.

– Kävimme hyvin seikkaperäisesti läpi, mitä monimuotoisuus ja moniäänisyys Ylessä tarkoittavat, Wallinheimo kertoo MTV Uutisille.

Wallinheimon mukaan selvityksen antoivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ja henkilöstöjohtaja Eija Hakakari.

Mitä monimuotoisuus ja moniäänisyys selvityksen perusteella tarkoittavat?

– Ensinnäkin tässä julkisessa keskustelussa ovat hieman menneet puurot ja vellit menneet sekaisin. 

– Monet monimuotoisuuden osat, kuten yhdenvertaisuuslaki ja työturvallisuuslaki velvoittavat Yle edistämään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä ja suojaamaan työntekijöitä häirinnältä, Wallinheimo sanoo.

– Ja moniäänisyys tulee Ylen olemassa olevan strategian kautta. Esimerkiksi vaikka siten, että urheilussa otetaan huomioon koko lajien kirjo, myös viime aikoina tulleet uudet lajit, hän jatkaa.

Perusteliko Yle monimuotoisuuskoulutuksiaan lain noudattamisella?

– Ei Ylen tarvitse perustella koulutuksia, kun Yle noudattaa lakia, niin kuin kaikki muutkin. 

Yle avasi myös rekrytointiperusteita

Ylen monimuotoisuuskoulutukset ja rekrytointiperusteet ovat herättäneet keskustelua sen jälkeen, kun Iltalehden kolumnisti Sanna Ukkola julkaisi aiheesta kolumnin. 

Muun muassa perussuomalaiset ovat vaatineet Yleltä selvitystä monimuotoisuuskoulutuksista ja niihin liittyvästä rahankäytöstä.

Wallinheimon mukaan vasta ensi viikolla varsinaisessa hallintoneuvoston kokouksessa selviää, ovatko kansanedustajat tyytyväisiä Ylen antamaan selvitykseen muotoisuuskoulutuksista.

– En osaa sanoa, millaista keskustelu tulee olemaan ensi viikolla. 

Wallinheimon mukaan he saivat selvityksen myös Ylen rekrytointiperusteista.

Ukkolan kolumnin mukaan Ylen kouluttaja sanoi anonyymistä rekrytoinnista kertoessaan, ettei työnhakijalla aina tarvitse olla "edes sitä osaamista, vaan me yritetään todentaa, että onko sulla sellaisia näkökulmia, mitä me kaivataan ja mitkä olis meille uusia”. Yle perusteli tämän jälkeen rekrytointiperusteitaan myös tiedotteella.

– Tämäkin selitettiin hyvin seikkaperäisesti, eli että ei se mene ihan niin mene kuin mitä julkisuudessa tästä on kerrottu. En lähde keskusteluja avaamaan, mutta osaaminen on aina ykkösjuttu, kun he palkkaavat ihmisiä, sanotaan nyt näin, Wallinheimo sanoo.

Hallintoneuvosto koolla ensi viikolla

Tänään koolla ollut Ylen hallintoneuvoston työvaliokunta valmistelee asioita päätettäväksi varsinaiseen hallintoneuvoston kokoukseen. Tänään työvaliokunta kävi läpi myös tulevia organisaatiomuutoksia, joista Yle tiedotti viime viikolla.

Eilen Iltalehti uutisoi Ylen toimitusjohtaja Ylä-Anttilan puhuneen tiistaina Ylen sisäisessä henkilöstöinfossa Yleen kohdistuneesta ”informaatiovaikuttamisen operaatiosta”. 

Wallinheimon mukaan Ylä-Anttilan puheista ei tänään kokouksessa keskusteltu.

– Ei kysytty tämän tyyppistä ollenkaan. Enemmänkin tämä oli valmistelua tulevaa kokousta varten. Tietenkin kävimme läpi tulevaa organisatorista muutosta ja sitä, mitä se Ylelle tulee tarkoittamaan. 

Wallinheimon mukaan on vaikea sanoa, kuinka laajasta Ylen tarjoamat monimuotoisuuskoulutukset ovat olleet tarpeellisia.

– Vaikea sanoa, mikä on tarpeellista ja mikä ei. Näitähän käydään paljon läpi isoissa organisaatioissa. Osa kokee ne tarpeelliseksi ja osa vähemmän tarpeelliseksi 

Mitä itse ajattelet koulutusten tarpeellisuudesta?

– Kyllä ne varmasti osittain ovat ihmisille myös tarpeellisia. Se on yksilöllistä. Henkilökohtaisesti tämä ei aiheuta itselleni harmaita hiuksia, mutta jotkut voivat kokea toisin.

Juttua muokattu kello 17.19: Wallinheimon sitaatissa luki aiemmin, että "Ylen monimuotoisuus tulee lakien velvoittamana". Hänen mukaansa tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Sen sijaan hänen mukaansa "Monet lait, kuten yhdenvertaisuuslaki ja työturvallisuuslaki velvoittavat Yleä edistämään yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä, ja velvoittavat Yleä suojaamaan työntekijöitä häirinnältä."

Lue myös:

    Uusimmat