Uusi testausmenetelmä kartoittaa lapsen fyysisiä taitoja – onko sinunkin lapsesi tuleva huippu-urheilija?

4:43img
Viiden jälkeen -ohjelmassa esiteltiin SportAnalytik-ohjelma, jonka tarkoituksena on motivoida lapsia liikkumaan.
Julkaistu 20.09.2019 05:30

Riika Tauriainen

riika.tauriainen@mtv.fi

Viisivuotias Alvar pitää juoksusta, erityisesti pitkän matkan juoksusta. Testien perusteella Alvarin fyysiset ominaisuudet ovat optimaaliset kestävyyslajeihin. Alvarin omat tunteet ovat samassa linjassa tulosten kanssa. Onko Alvar tuleva huippu-urheilija? 

SportAnalytik on ensisijaisesti 5–13-vuotiaille lapsille suunniteltu testausmeneltelmä, jonka avulla kartoitetaan lapsen fyysiset ominaisuudet ja löydetään juuri hänelle parhaiten soveltuvat urheilulajit. Testit ovat erityisesti pienimpien lasten kohdalla suuntaa-antava, kerrotaan Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Yhdeksässä testiosiossa mitataan koordinaatiota, kestävyyttä, nopeutta, voimaa ja taktisia kykyjä. Testin tarkoituksena ei ole etsiä tulevia huippu-urheilijoita, vaan aktivoida lapsia liikkumaan.

Testi on apuväline sopivan harrastuksen löytämiseksi

SportAnalytikin maajohtaja Karoliina Ylösjoen mukaan lapselle on tärkeää saada urheilussa onnistumisia, joiden kautta innostua liikunnasta. 

– Tällä testillä halutaan motivoida lapsia liikkumaan. Ideana on etsiä lapsen vahvuuksia ja tarjota lajivaihtoehtoja, joiden kautta lapsi saa liikunnallisia elämyksiä ja onnistumisia, Ylösjoki kertoo.

– Emme etsi tulevia huippu-urheilijoita, vaan testi on suunniteltu vanhempien ja lasten omaan käyttöön, yhdeksi apuvälineeksi sopivan ja mukavan harrastuksen löytämiseksi.

COLOURBOX34968206

Testi vertaa lasta ikäluokkansa vastaaviin tuloksiin maailmalla. Maksullisen testin on tehnyt yli 300 tuhatta lasta yli kymmenessä maassa, ja datapankissa tulokset säilyvät anonyymeinä. Kuvituskuva.

Testin jälkeen tulosten mukana tulee lapsen ominaisuuksien mukaisia lajisuosituksia. Tulosten perusteella voi monelle tulla houkutus ohjata lapsi varhaiseen erikoistumiseen tai tyrmätä lapsen oma mielilaji. Ylösjoki muistuttaa, että lapsen etu on aina monipuolinen ja innostava liikunta

– Lapselle sopivin harrastus on se, minkä lajin pariin hän haluaa mennä, ja jolle sydän sykkii. Fyysisiä ominaisuuksia voi aina vahvistaa ja kehittää, mutta ilo ja halu tehdä lajia menee kaiken muun edelle, sanoo Ylöjoki. 

Ylöjoki muistuttaa, että lapsen omaa valintaa ei pidä testituloksilla lähteä kumoamaan.

– Vaikka testi osoittaisi, että ominaisuudet eivät sovi parhaalla tavalla lapsen lempilajiin, niin missään nimessä lajia ei pidä lopettaa.

Lapsen liikunnan aktivoiminen on usein vanhemmista kiinni

Alvarilla todettiin testissä erinomaiset kestävyysominaisuudet, mikä ei yllätä Petri Kähköstä, Alvarin isää. Perheessä harrastetaan paljon kestävyyslajeja ja pojalle on periytynyt samoja ominaisuuksia.

Urheilu on mukana päivittäin Kähkösten arjessa, mutta kestävyysurheilijaa ei Alvarista aleta testitulosten perusteella kasvattaa.

– Testitulokset antavat mielenkiintoista infoa meille vanhemmille, ja lajikokeiluja näiden testien perusteella varmasti syntyy, mutta mitään suuria suunnitelmia ei tämän ympärille rakenneta, kertoo Kähkönen.

Kähkösen mukaan lapsen liikunnan aktivoiminen on vanhemmista kiinni, ja tulevana talvena Alrvarin on tarkoitus kokeilla hiihtokoulua ja ehkä jääkiekkoa. Alvar on kuitenkin vasta viisivuotias, joten liikaa harrastuksia ei hänelle viikossa oteta.

Lue myös: Onko lapsen laittaminen jäähylle haitallista? Tuore tutkimus haastaa aiemmat luulot – ota nämä asiat huomioon rangaistusta käyttäessäsi

Tuoreimmat aiheesta

Viiden jälkeen