Uusiseelantilaisen miehen epäillään ottaneen 10 koronarokotetta päivässä

Uusiseelantilaisen miehen epäilleen ottaneen lukuisia koronarokotteita hänelle maksaneiden ihmisten puolesta. Tapauksesta uutisoi muun muassa brittilehti The Guardian.

Uuden-Seelannin terveysviranomaiset tutkivat väitteitä, joiden mukaan eräs mies otti päivän aikana kymmenen koronarokoteannosta. Epäilyjen mukaan rokottamattomat olivat maksaneet miehelle, jotta tämä kävisi ottamassa piikkejä heidän puolestaan.

Uudessa-Seelannissa rokotuksen saa nimen, syntymäajan ja osoitteen kertomista vastaan, mutta kuvallista henkilöllisyystodistusta ei vaadita, kertoo The Guardian. Lukuisia rokoteannoksia saaneen miehen uskotaan vierailleen useilla eri rokotuspisteillä hakemassa pistoksia.

Rokotetutkija ja Aucklandin yliopiston apulaisprofessori Helen Petousis-Harris luonnehtii käytöstä NZ Heraldille "uskomattoman itsekkääksi" ja paheksui miehen rahan puutetta hyväksi käyttäneitä henkilöitä. Hän sanoo huijauksen olevan riski sekä rokottamattomille että annoksen heidän puolestaan ottaneelle miehelle.

"Rokoteyliannostus" voi aiheuttaa pahan olon

Uuden-Seelannin terveysministeri Astrid Koornnef kertoo paikalliselle Stuff-uutissivustolle viranomaisten olevan tietoisia asiasta ja ottavan sen vakavasti. Koornnef on kehottanut suositeltua useampia rokoteannoksia hakenutta henkilöä hakeutumaan lääkärin pakeille niin pian kuin mahdollista.

Kaksi koronarokoteannosta suojaa hyvin vakavaa tautimuotoa vastaan, ja suojateho kestää valtaosalla väestöstä ainakin puoli vuotta. Suomessa THL suosittelee tällä hetkellä kolmansia rokotteita ihmisille, joilla kahden annoksen suojateho heikentyy muuta väestöä nopeammin sekä osalle sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstöä. Kolmas rokote kuitenkin annetaan vasta kuukausien päästä toisesta annoksesta.

Sitä, miten kymmenen koronarokoteannosta päivässä vaikuttaa ihmiseen, ei tiedetä. Esimerkiksi rokotteen sivuvaikutukset saattavat hyvinkin olla pahempia. Koronarokotteiden jälkeen on raportoitu muun muassa pistokohdan kipua, kuumetta, lihassärkyä ja päänsärkyä.

Rokotetutkija Petousis-Harris arvelee NZ Heraldin mukaan, ettei lukuisista rokoteannoksista ole miehelle todennäköisesti vakavaa haittaa. Sen sijaan luultavaa on, että tällä on ollut seuraavana päivänä karmea olo elimistön yleisen immuunireaktion vuoksi.

Katso videolta, millaisia valheellisia väitteitä rokotuksia netissä liikkuu. Juttu jatkuu videon alla.

Riski myös rokottamattomille maksajille

Kyseessä ei ole yksittäistapaus vaan muutamat muutkin ovat hyödyntäneet Uuden-Seelannin rokotusjärjestelmästä löytyvää porsaanreikää ja maksaneet jollekulle rokotteen ottamisesta itsensä puolesta.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että valheellisella rokotussuojalla liikkuvat levittävät virusta ympäriinsä. Virheellinen tieto rokotussuojasta voi vaikuttaa myös siihen, miten sairastunutta potilasta hoidetaan tulevaisuudessa.

Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? 10:04
Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? Katso HUS:n ylilääkäri Asko Järvisen haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat