UV-indeksi hipoo jo kuutta, ja suojaamaton nahka kärisee – ihotautilääkäri vinkkaa, miten päättelet aurinkovoiteen tarpeen varjosi pituudesta

7:21imgUv-indeksi on aurinkoisena kesäpäivänä korkeimmillaan kello 10–17 välisenä aikana. MTV Uutiset Live otti selvää auringon vaaroista asiantuntijan opastuksella.
Julkaistu 24.06.2020 17:04
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Ihosyöpäriskiä kasvattava auringon ultraviolettisäteily on ollut viime päivinä voimakasta. Uv-säteilyltä on syytä jo suojautua, kun indeksi on kolme  tai korkeampi. Nyt indeksi on ollut lähellä kuutta.

Aurinko on vaarallisimmillaan touko–elokuun aikana ja porottavana päivänä kello 10–17 välisenä aikana. Yksityisen lääkäriaseman ovi käy tiuhaan Helsingissä harvinaisen kuumana kesäkuuna.

Todettu ihosyöpä on järkyttävä yllätys.

– Helteellä tullaan usein tarkistuttamaan luomia. Sieltä tulee löydöksiä lähes päivittäin, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund.

Varoitusmerkkejä ovat luomen muuttuminen, kasvaminen ja verisyys.

– Erityisesti  jos iäkkäälle henkilölle kasvaa uusi luomi, sitä kannattaa käydä näyttämässä. 

Aurinkosuojavoiteen tulisi olla suojakertoimeltaan vähintäänkin 30. Kyrklundista kaupan hyllyltä löytyvät suojakerrointa 15 olevat voiteet ovat lähes yhtä tyhjän kanssa.

– Mielestäni ne kannattaa jättää hyllyyn. Ihmiset laittavat yleensäkin aurinkosuojavoidetta ihoonsa liian vähän – siksi suosittelen kerrointa 50.

Lue myös: Teetkö sinäkin tämän virheen, kun laitat aurinkovoidetta? Ihotautien erikoislääkäri muistuttaa: "Aika, jonka voi olla ulkona, vähenee huomattavasti"

Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkovoide?

Aurinkosuojavoiteita myydään sekä kemiallisia että fysikaalisia.

Erikoislääkäri Carl Kyrklund pitää kumpaakin toimivana vaihtoehtona, jos varjoon ei pääse tai suojaavaa vaatetusta ei ole.

– Nuo voiteet ovat vähän eri tilanteissa hyviä. Itse käytän paljon kemiallisia aurinkosuojavoiteita, koska ne ovat miellyttäviä käyttää eivätkä jätä [ihoon] valkoista kalvoa.

– Toisaalta fysikaaliset filtterit suojaavat näkyvältä valolta, mikä voi olla tietyissä ihosairauksissa hyvä. Ne eivät laisinkaan imeydy, joten lapsille usein suositellaan fysikaalista suojaa.

Herkimmin kärähtävät päälaki, niska, kasvot ja kädet.

Oma varjo mittarina

Erikoislääkäri Carl Kyrklund antaa MTV Uutisten lukijoille vinkin, kuinka omasta varjostaan voi päätellä aurinkosuojavoiteen tarpeen.

– Jos oma varjo on pitempi kuin oma pituus, silloin aurinko on niin matalalla, että se ei enää samalla tavalla ole polttavaa. Jos varjo on lyhyt, ehdottomasti kannattaa mennä varjoon, käyttää aurinkosuojavoidetta tai suojautua vaatteilla.

Entä jos ihminen vain kerta kaikkiaan haluaa ruskean ihon tänä kesänä?

– Suosittelen suihkurusketusta. Se on paras rusketus, naurahtaa Kyrklund.

Katso ihotautilääkärin haastattelu ylläolevalta videolta!

Lue myös: Huomenna saattaa rikkoutua kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys +33,8 – täällä lämpötila kipuaa korkeimmaksi

Tuoreimmat aiheesta

Helle