Maailman valtioiden oli määrä ilmoittaa maaliskuun loppuun mennessä YK:lle, millaisiin päästövähennyksiin ne ovat valmiita ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Määräaikaan mennessä ilmoituksia tuli vain kuudelta maalta tai maaryhmältä.
- Tärkeätä on nyt se, mitä tapahtuu lähikuukausina ja me odotamme, että näitä tulee merkittävästi lisää näitä ilmoituksia lähikuukausina, toteaa pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.
Maat kyttäävät toisiaan
Tähän mennessä päästövähennystavoitteistaan ovat kertoneet Sveitsi, EU, Norja, Venäjä, Yhdysvallat ja Meksiko.
Nyt annetut ilmoitukset kattavat reilun neljänneksen maailman päästöistä. Valtioista vain joka kuudes kertoi määräaikaan mennessä tavoitteensa. Ilmastoneuvotteluja ei ainakaan helpota se, että maat viivyttelevät ilmoituksiaan ja haluavat nähdä, mitä muut lupaavat ennenkuin itse sitoutuvat mihinkään.
- Ei se tietysti helpota. Helpointa meille olisi se, että kaikki lupaukset tulisivat kerralla, mutta tähän täytyy sopeutua tähän tilanteeseen, sanoo Laurikka.
Päästövähennykset eivät riitä
Maailman suurimman saastuttajamaan Kiinan odotetaan kertovan tavoitteensa kesäkuuhun mennessä. Tuoreen selvityksen mukaan ennen joulukuista Pariisin ilmastokokousta päästövähennystavoitteensa kertoo 70 maata, jotka edustavat yhteensä 80 prosenttia maailman päästöistä.
Jo nyt on selvää, että maiden päästövähennystavoitteet eivät ole tarpeeksi kunnianhimoisia eivätkä ne riitä pysäyttämään ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen.
- Nämä ilmoitukset ennen Pariisia eivät tule riittämään siihen kahden asteen polkuun. Sen takia on tärkeätä, että mietitään, mitä tapahtuu tämän Pariisin ilmastokokouksen jälkeen. Miten näitä neuvotteluja jatketaan, kyselee Laurikka.
Pääneuvottelijan mielestä on tärkeää, että päästövähennystavoitteita voidaan kiristää ja neuvottelut jatkuvat Pariisin kokouksen jälkeenkin.
- Sovitaan Pariisissa siitä, milloin tehdään seuraava arvio tilanteesta ja milloin annetaan seuraavat uudet ilmoitukset päästövähennyksistä. Tämä on vuosikymmenten mittainen ponnistus, että pystytään vastaamaan ilmastonmuutokseen.