Tästä tunnistat "kohdennusuupumuksen" töissä

Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo Juha – älä yritä aina tehdä parastasi 3:45
KATSO MYÖS: Miksi tavoittelemme kympin tulosta, kun seiskallakin pärjäisi ihan hyvin? Liika kunnianhimo onkin pahasta, uskoo professori.

 "Kohdennusuupumus" syntyy, kun työ ja omat arvot eivät kohtaa.

Uupumusta töissä voivat aiheuttaa useat asiat. Yhteiskunta ja sen luomat paineet ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella, ja usein nuoret aikuiset tulevat työelämään jo valmiiksi uupuneina

Se, ettei työ vastaa arvoja, voi Forbesin mukaan kuitenkin johtaa omanlaiseensa loppuun palamiseen.

Lehti käyttää tilanteesta nimitystä misalignment burnout, vapaasti suomennettuna siis kohdennusongelmista johtuva loppuun palaminen. "Kohdennusuupumus" syntyy, kun työpaikan arvot ja ympäristö eivät kohtaa työntekijän sisäisten arvojen ja uskomusten kanssa. Voidaan puhua myös arvoristiriidasta.

Kenties työntekijä on introvertti, mutta ajautunut alalle, jossa täytyy verkostoitua ja olla tauotta tekemisissä asiakkaiden kanssa. Kenties hän haluaisi elää yksinkertaista, rauhallista elämää, mutta töissä täytyy takoa tulosta kovaa tahtia.

"Kun toiminnot, joille aikaasi omistat, eivät enää vastaakaan arvojasi"

Epäsuhdasta johtuvan burnoutin idea ei suinkaan ole uusi, ja samaa termiä on käytetty aiemminkin.

– Burnout on pitkäaikaisvaikutus, joka syntyy kohdennusongelmista. Kun toiminnot, joille aikaasi omistat, eivät enää vastaakaan arvojasi. Asia, jota ennen rakastit, ei enää tuotakaan iloa, Alan Stein Jr. kuvasi aihetta LinkedInissä 2022.

Kun töissä täytyy kannattaa itselleen väärältä tuntuvia arvoja, syntyy työminän ja aidon minän välille eräänlainen repeämä.

Työn tekeminen saattaa ainakin lyhyessä mittakaavassa tuntua järkevältä; siitä saa rahaa elämiseen, kokemusta, statusta tai lyhytaikaista menestystä. Kohdennus-burnout kuitenkin voi iskeä, jos pitkäaikaiset tavoitteet jäävät saavuttamatta. Syy sille, miksi alansa on valinnut, saattaa hämärtyä. Jäljelle jää vain henkistä uupumusta, kuvailee Forbes.

Kun työhönsä on tyytymätön, vaikutukset valuvat helposti henkilökohtaisen elämän puolelle. Pitkittynyt stressi ei tee hyvää terveydelle ja vaikuttaa myös lopulta työkykyyn. 

"Jotta saavuttaisit tavoitteesi, täytyy tehdä uhrauksia"

Mikään ei kuitenkaan muutu itsestään. Jotta kohtaamattomuuden kierteen voisi katkaista, saatetaan tarvita taukoa töistä. Moni havittelee esimerkiksi onnellisuutta tai tasapainoa elämään pysähtymättä koskaan tarkemmin miettimään, mitä vaikkapa "onnellisuus" on, ja mistä se töissä voisi muodostua.

Aluksi kannattaisi pohtia, millainen nykytila raadollisen rehellisesti on. Miten elämässä menee henkisesti, taloudellisesti, ihmissuhteiden tasolla? Miten nykytila vertautuu unelmaelämään, jossa kaikki olisi toiveiden mukaista? Mitä tavoitteita tarvitsisi saavuttaa, jotta unelmat toteutuisivat?

– Jotta saavuttaisit tavoitteesi, täytyy tehdä uhrauksia, jotka sopivat tavoitteisiisi, Forbes huomauttaa.

Katso myös: Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma: "Tabu, jota ei oikein ymmärretä"

Puuduttaako töissä? Boreout on vaiettu ongelma:"Tabu, jota ei oikein ymmärretä" 3:05
Tylsyydestä töissä puhutaan vain vähän, ja siihen liittyy myös vääriä mielikuvia.

Lue myös:

    Uusimmat