Vakuutuslääkäreiden toiminta kiukuttaa: Kansalaisaloite lain muuttamiseksi hipoo jo 30 000 kannattajan rajaa

Kansalaisaloite kuva
Kansalaisaloite oli parjantaiaamuun mennessä kerännyt jo lähes 30 000 kannattajaa. Sen pitäisi saada kokoon 50 000 kannattajaa, jotta asia etenee eduskunnan käsittelyyn.
Julkaistu 02.03.2018 09:42
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreitä koskeva kansalaisaloite on kerännyt viikon sisään reilusti yli kymmenentuhatta uutta allekirjoitusta.

Tammikuussa käynnistetty kansalaisaloite pyrkii poistamaan vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä oikeuden kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja. Kansalaisaloitteen mukaan vakuutus ja eläkelääkäreiden oikeus on mielivaltainen. Tämän takia tapaturmavakuutuslakia halutaan muuttaa.

Kansalaisaloite on kerännyt jo lähes 30 000 kannattajaa. Sen pitäisi saada kokoon 50 000 kannattajaa, jotta asia etenee eduskunnan käsittelyyn.

"Vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten lääkäreille asetettu erivapaus lääketieteellisiä kannanottoja ja lausuntoja koskien on omiaan lisäämään epäluuloja koko järjestelmää kohtaan. Samalla käytäntö vähentää vakuutuspäätösten uskottavuutta ja on omiaan lisäämään vakuutetun kokemaa epäoikeudenmukaisuutta."

– Ote kansalaisaloitteen perusteluista

Muun muassa kansanedustaja Hjallis Harkimo on arvostellut vakuutusyhtiöitä ja vakuutuslääkärijärjestelmää kovin sanoin. Hän otti asiaan kantaa Iltalehden blogissaan viime kuussa.

MTV Uutiset kertoi toissapäivänä myös tapauksesta, jossa vakuutusyhtiö yritti lopettaa Thaimaassa sairastuneen keuhkokuumepotilaan korvaukset hoitavan lääkärin diagnoosista huolimatta. Bangkokissa toimivan konsulin mukaan tapaus ei ole ainoa laatuaan.

Harkimo: Vakuutuslääkäreitä koskeva laki löysä

Harkimon mukaan lainsäädäntö kohtelee terveydenhuollon ammattilaisia ja vakuutuslaitosten lääkäreitä eri tavoin.

– Vakuutuslaitoksen lääkärin ei tarvitse noudattaa terveydenhuollon ammattihenkilöistä säädettyjä lääkintälaillisia todistuksia ja lausuntoja koskevia muotovaatimuksia.

Harkimo sanoo blogissaan, että näyttäisi siltä, että Suomessa alidiagnosoidaan järjestelmällisesti ihmisten vammoja. Hän toivoo blogissaan, että asiaa ajava kansalaisaloite vauhdittaa muutosta.

Hän muistuttaa blogissaan sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2013 asettamasta työryhmästä, jonka tarkoitus oli kehittää vakuutuslääkärijärjestelmää. Tulokset jäivät Harkimon mukaan laihoiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa